Μεταφέροντας τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ - μετά τα εύσημα που ο ίδιος έδινε στην κυβέρνηση για την πολιτική της - χτες, διατύπωνε παράπονα για "ατολμία" στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα στη συρρίκνωση του κράτους
Περισσότερη τόλμη απαιτούν οι βιομήχανοι απ' την κυβέρνηση στα θέματα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, της περικοπής των δημοσίων δαπανών, της κατάργησης των "άχρηστων" υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και γενικότερα στην ικανοποίηση των αξιώσεων που οι ίδιοι κατά καιρούς προβάλλουν, με κριτήρια τη διεύρυνση της κερδοσκοπικής τους ασυδοσίας. Το θέμα της κυβερνητικής "ατολμίας", έθιξε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες των βιομηχάνων για το "δύσκολο πολιτικό κλίμα" που επικρατεί, παρότι 10 περίπου μέρες πριν ο ίδιος - εκπροσωπώντας τον κλάδο του - είχε επικροτήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ προβάλλοντας, χωρίς προσχήματα τις αξιώσεις των βιομηχάνων για την "εδώ και τώρα" ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, χαρακτήρισε "άτολμο" το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση. Με αφορμή το περιεχόμενο του ίδιου νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και της μη ικανοποιητικής απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων. Ειδικότερα για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του υποτιθέμενου "εκσυγχρονισμού", ο Ι. Στράτος εκφράζοντας το παράπονο ότι η κυβέρνηση δεν καταγράφει σε αυτό τις πλήρεις υποδείξεις που οι ίδιοι είχαν κάνει, τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από ατολμία κυρίως σε τρία σημεία:
Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι οι εκάστοτε υπουργοί πρέπει να προχωρήσουν με περισσότερη τόλμη και πιο αποτελεσματικά, "έστω - όπως είπε χαρακτηριστικά - και αν βρεθούν στο σκαμνί της δικαιοσύνης"!
Στο σημείο αυτό και αναφερόμενος στη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία τόνισε ότι δεν προδιαγράφει αλλαγή ρυθμών, επέκρινε τους υπουργούς που προχωρούν σε εξαγγελίες χωρίς να τις πραγματοποιούν. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, οι οποίες όπως είπαν δε θα είναι δικαιολογήσιμες εάν συνεχιστούν στο μέλλον. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και στο θέμα της υλοποίησης των μεγάλων έργων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "εκτός απ' το Μετρό δεν προχωράει κανένα άλλο".
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απέδωσε τις καθυστερήσεις και τις "ατολμίες" στο "δύσκολο πολιτικό κλίμα" το οποίο όπως είπε οφείλεται στις "ενδογενείς δυσκολίες που υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ και η νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να τις ξεπεράσει καθώς και στις νέες δυσκολίες που προστέθηκαν με τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής".
Τέλος, στη χτεσινή συνέντευξη ο Ι. Στράτος επανέλαβε το αίτημα των βιομηχάνων για δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών που δεν προσφέρουν έργο και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα.
Χ. Λ.
ΚΑΥΣΙΜΑ: Αυξημένες κατά 0,40 δρχ. το λίτρο θα πωλούνται από σήμερα οι βενζίνες, ενώ το ντίζελ κατά 2 δρχ. το λίτρο. Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΠ, αυτό οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης και της τιμής του ντίζελ και στην πτώση του δολαρίου έναντι της δραχμής.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Πρόγραμμα επιμορφωτικών σεμιναρίων σε ειδικά χρηματοοικονομικά θέματα, δημιούργησε το εκπαιδευτικό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, στόχος των σεμιναρίων είναι η κατάρτιση των στελεχών του τραπεζικού και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, σε εξειδικευμένα αντικείμενα της ελληνικής και διεθνούς κεφαλαιαγοράς. Το πρόγραμμα απευθύνεται, επίσης, και σε στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και ασφαλιστικών ταμείων που απασχολούνται στη διαχείριση των οικονομικών διαθεσίμων τους. Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου της Κτηματικής Τράπεζας, στο χρονικό διάστημα από 11/3 έως 25/4/1996.
ΔΕΚΟ: Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996 στις 9 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), υπό την προεδρία του Ι. Κουκιάδη, προέδρου της ΟΚΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ολομέλεια της ΟΚΕ θα συνεδριάσει για την έκφραση γνώμης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων διοργανώνει μεταξύ 17 - 19 Απρίλη 1996, στο Νέο Δελχί, η WASME (Παγκόσμια Συνέλευση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων). Οπως ανακοινώθηκε χτες, στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο θα αναπτύξουν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα: "Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο". Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να αναπτύξει τη στρατηγική, τους κανόνες υποδομής και τα εφαρμοζόμενα συστήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των προδιαγραφών των ΜΜΕ. Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι: Προσδιορισμός των χαρακτηριστικών των ΜΜΕ στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Καθορισμός των εμποδίων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και τρόποι εξάλειψής τους. Παγκόσμια συνεργασία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πολιτική και στρατηγικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η ελληνική εξαγωγική βιομηχανία πάει από το κακό στο χειρότερο, παρά τα πλουσιοπάροχα προνόμια που απολαμβάνουν οι βιομήχανοι για την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων
Χρόνο με το χρόνο, οξύνονται τα προβλήματα της ελληνικής εξαγωγικής βιομηχανίας, παρά το γεγονός ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις πρόσφεραν πλουσιοπάροχα προνόμια στους βιομηχάνους επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η αυξανόμενη προβληματικότητα της ελληνικής εξαγωγικής βιομηχανίας, προκύπτει ανάγλυφα τόσο από τα επίσημα στοιχεία του κράτους, όσο και από σχετική μελέτη του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) που χρηματοδοτείται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης - που εκπονήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ι. Χαλικιά και ασχολείται με την εξέλιξη των "εξαγωγικών επιδόσεων της ελληνικής βιομηχανίας σε κλαδικό επίπεδο" - είναι ότι η ελληνική βιομηχανία "δείχνει σημεία κόπωσης όσον αφορά τις εξαγωγικές της επιδόσεις".
Οι σημαντικότερες, επιμέρους διαπιστώσεις που καταγράφονται στην παραπάνω μελέτη, σχετικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας για την περίοδο 1970 - 1992,σε συνάρτηση με τους κύριους προσδιοριστικούς παράγοντες - όπως η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα - είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
Τέλος, στη μελέτη γίνεται διάκριση σε: α) Εξαγωγικούς κλάδους της βιομηχανίας με "υψηλή εξαγωγική επίδοση" (διατροφή, καπνοβιομηχανία, χαρτοβιομηχανία, ηλεκτρικές συσκευές και μηχανές), που έχουν προοπτική ανάπτυξης και στο το μέλλον. β) Σε κλάδους "χαμηλής εξαγωγικής επίδοσης" (κλωστοϋφαντουργία, είδη υπόδησης και ένδυσης, μεταφορικά μέσα κλπ.), που μένουν στάσιμοι ή έχουν συρρικνωθεί και δεν εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης.
Στους πρατηριούχους και τους μεσάζοντες μετέθεσαν ουσιαστικά τις ευθύνες για τα κρούσματα κερδοσκοπίας στα καύσιμα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιριών Πετρελαιοειδών, οι οποίοι είχαν χτες συνάντηση για το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη.Οι εκπρόσωποι των εταιριών "ένιψαν τας χείρας τους" για τα κρούσματα κερδοσκοπίας και νόθευσης του ανταγωνισμού, δηλώνοντας ότι αυτά οφείλονται στο λαθρεμπόριο, με το οποίο δεν έχουν σχέση οι εταιρίες. Παράλληλα, δήλωσαν ότι "συμφωνούν" με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού.
Ο υφυπουργός αναμένεται να κάνει σήμερα δηλώσεις για το θέμα σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο ίδιος πρόσφατα είχε ομολογήσει ότι από το τέλος του '94 μέχρι τώρα παρατηρήθηκε κλιμακούμενη αύξηση των περιθωρίων κέρδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, που φτάνει μέχρι διπλασιασμό και είχε απειλήσει με πλαφόν σε περιοχές, όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.
Στο μεταξύ ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αυξημένων περιθωρίων κέρδους από πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει αυξηθεί μέχρι και 20 δραχμές η τιμή της βενζίνης, ενώ η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αρχή του χρόνου αντιστοιχούσε σε 10 δρχ. το λίτρο.