ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ - ΖΩΝΗ
Οργιο "μαύρης" εργασίας

Σωρεία παραβάσεων έβγαλαν στην επιφάνεια έλεγχοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετά από καταγγελίες των συνδικάτων. Ουσιαστικά μέτρα ζητάνε οι εργαζόμενοι

Διαστάσεις μάστιγας παίρνει το όργιο της "μαύρης" εργασίας στο λιμάνι του Πειραιά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι επιθεωρήσεις που έκαναν από το Σάββατο μέχρι χτες όργανα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, κατόπιν καταγγελιών ναυτεργατικών σωματείων, έφεραν στην επιφάνεια "χοντρές" παραβάσεις κάθε έννοιας εργατικής νομοθεσίας σε έξι επισκευαζόμενα πλοία!

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Μιαούλης 1" μέλη πληρώματός του εργάζονταν σε εργασίες επισκευών χωρίς άδεια. Δώδεκα Ελληνες ναυτικοί ανασφάλιστοι απασχολούνταν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Aegean Dolphin".

Επίσης, στο πλοίο "Σούπερ Ναϊάς" απασχολούνται 17 άτομα του συνεργείου αδελφών Παπαδόπουλου ΟΕ χωρίς άδεια εργασίας. Στο ίδιο πλοίο η πλοιοκτήτρια εταιρία απασχολούσε 12 άτομα χωρίς άδεια.

Στο πλοίο "Λισσός" εργάζονταν τρεις Ελληνες χωρίς να είναι καταχωρημένοι σε θεωρημένες καταστάσεις.

Στο φορτηγό πλοίο "Οσιαν. Κ",σημαίας Παναμά, που επισκευάζεται στο μόλο ΔΕΗ Κερατσινίου, διαπιστώθηκε ότι έντεκα άτομα, που ανήκουν στο συνεργείο Κ. Μαζωνάκης - Α. Κοκοράκης ΟΕ δεν ήταν γραμμένοι στη θεωρημένη κατάσταση εργαζομένων.

Εξι άτομα που απασχολούνταν από το συνεργείο Κρόνος ΕΠΕ,δεν είχαν εφοδιαστεί με άδεια εργασίας επισκευών.

Τέλος, στο ναυπηγείο ιδιοκτησίας Α. Βερτόπουλου,στο Πέραμα, συνελήφθη ένας αλλοδαπός που εργαζόταν παράνομα. Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των νόμιμων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ο γραμματέας της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",Κ. Ζούκας,μας δήλωσε σχετικά με τους ελέγχους και τα αποτελέσματά τους: "Δυστυχώς, μόνο με πρόστιμα και ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται η "μαύρη" εργασία στο λιμάνι. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πρέπει να βάλει τέλος στην ασυδοσία των εφοπλιστών και να συλλαμβάνει και τους ίδιους τους πλοιοκτήτες. Θα πρέπει, επιτέλους, να συλλαμβάνονται οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες και να τιμωρούνται. Εμείς θα συνεχίσουμε σαν σωματείο τους ελέγχους στα πλοία και τις καταγγελίες για την παράνομη απασχόληση".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας

Ξανά σε απεργία στις 6 του Μάρτη. Για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, για να γίνουν τα λόγια, έργα

Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι οικοδόμοι που, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, πραγματοποιούν την Τετάρτη 6 Μάρτη πανελλαδική απεργία.Οι οικοδόμοι παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλιά, για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, για την επίλυση των ασφαλιστικών και άλλων προβλημάτων του κλάδου. Στα πλαίσια της απεργίας θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 9.30π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

"Οποιος αγωνίζεται κερδίζει"!Με αυτό το σύνθημα η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαχητικά και μαζικά στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, αλλά και στους αγώνες που θα γίνουν παραπέρα. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, "ακόμα και οι υποσχέσεις που πήρε ο κλάδος τον Νοέμβρη του '95 για μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων, από τον τότε υπουργό, ήταν αποτέλεσμα αγώνων. Η πραγματική λύση - να γίνουν τα λόγια, έργα - θα είναι αποτέλεσμα της επιμονής μας και της έντασης των αγώνων. Τον διπλασιασμό της επικουρικής σύνταξης, χτες ακόμα, τον πετύχαμε με αγώνα. Ο νέος τρόπος ασφάλισης, που εξασφαλίζει την ασφάλισή μας στις οικοδομικές εργασίες, είναι και αυτός απόδειξη των αποτελεσμάτων της πάλης μας. Η διατήρηση των δικαιωμάτων μας, οι κατακτήσεις θα είναι τόσες όσο το μπόι της συμμετοχής μας στους αγώνες".

Οι οικοδόμοι παλεύουν για: Το δικαίωμα στη δουλιά και την επιβίωση των ανέργων. Την πάταξη των εργολάβων κατασκευαστών, που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς σε συνθήκες "μαύρης εργασίας". Τη νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου - 35ωρου τη βδομάδα. Την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση με μέλλον. Συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες. Εξυγίανση, διαφάνεια στη διαχείριση των εισφορών των εργαζομένων στον ΟΕΚ. Ανάπτυξη των προγραμμάτων στέγασης των δικαιούχων του Οργανισμού. Τη θεσμοθέτηση "επαγγελματικής ταυτότητας οικοδόμου". Τη συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Προς εκλογές οι μεταλλεργάτες

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή. Οι στόχοι της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Κάλεσμα προς τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας,την Κυριακή 3 Μάρτη, απευθύνει με ανακοίνωσή του το σωματείο. Θέματα της συνέλευσης είναι ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης, καθώς και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του συνδικάτου και που έχουν καθοριστεί για τις 15 ως τις 19 Μάρτη.

"Κορυφαία στιγμή" χαρακτηρίζει στη διακήρυξή της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία τις εκλογές στο συνδικάτο, τονίζοντας πως στην πρόκληση των βιομηχάνων που "ανοιχτά δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν το εργατικό κόστος και καθημερινά χτυπούν βασικά εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, χρειάζεται να απαντήσουμε με τη συσπείρωση και την ενότητά μας γύρω από το συνδικάτο, με την αγωνιστική διεκδίκηση και το συντονισμό δράσης".

Η ΔΑΣ απορρίπτοντας τις θεωρίες της ταξικής συνεργασίας, έχει στραμμένο το βασικό της μέτωπο στους βιομηχάνους και στην εργοδοσία που κερδοσκοπεί και πλουτίζει από τον ιδρώτα των εργαζομένων και την υπερεκμετάλλευση. Αγωνίζεται για μια Ομοσπονδία Μετάλλου που να είναι στην υπηρεσία των ίδιων των μεταλλεργατών και όχι όργανο των σιδηροβιομηχάνων, για ΕΚΑ και ΓΣΕΕ που θα αποτελούν ταξικές επάλξεις της εργατικής τάξης και όχι να είναι "δούρειοι ίπποι" των αντιλαϊκών πολιτικών.

Από τους βασικούς στόχους της παράταξης είναι: Η διεκδίκηση ενιαίας σύμβασης για τον κλάδο. Να υπογραφεί φέτος η ευνοϊκότερη σύμβαση με κατώτερο μεροκάματο τις 7.500 δραχμές. Νομοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και χτύπημα της εισφοροδιαφυγής. Οχι στην ένταξη του Ταμείου Μετάλλου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού μεροκάματου. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Μέτρα προστασίας της παραγωγής στον κλάδο και προώθηση κλαδικής πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Απλήρωτοι επί ένα χρόνο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σχεδόν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο είναι οι 20 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας μετάλλου (οικιακά σκεύη) ΚΑΛΕΣΗΣ ΑΒΕΕ της Θεσσαλονίκης, που από την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαρκή επίσχεση εργασίας διεκδικώντας μισθούς και επιδόματα που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

Οι εργαζόμενοι το τελευταίο εξάμηνο βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις του εργοδότη Ελ. Καλέση πως η επιχείρηση θα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης και θα κατόρθωνε να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, η βιοτεχνία κινδυνεύει σήμερα να κλείσει.

Η βιοτεχνία λόγω κακοδιαχείρισης και αδιαφορίας των εργοδοτών έχει συσσωρεύσει χρέη πάνω από 300 εκατομμύρια και, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν παραγγελίες και ζήτηση των προϊόντων στην αγορά, από την έλλειψη πρώτων υλών η επιχείρηση τον τελευταίο χρόνο υπολειτουργεί. "Εχουμε φτάσει στο έσχατο όριο υπομονής και αγανάκτησης, τόνισε χτες στο "Ρ" ένας από τους εργαζόμενους, ο Θέμις Γαβριηλίδης.Δεν έχουμε βρει άλλο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, παρά τον διεκδικητικό αγώνα. Εχουμε σταθεί με κατανόηση στο πρόβλημα αλλά όπως αποδείχτηκε μας κοροϊδεύουν".

Εξαγωγή... "επιμόρφωσης" στη Ρωσία

Συμφωνία ΙΝ.Ε./ΓΣΕΕ και ΟΑΕΔ με τα "ανεξάρτητα" συνδικάτα της Ρωσίας...

Η ανάπτυξη στη Ρωσία της "επαγγελματικής κατάρτισης", της "επιμόρφωσης", των "ινστιτούτων εργασίας" και άλλων γνωστών σε μας ανάλογων... μηχανισμών,περιέχεται σε συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και αντιπροσωπεία του ΟΑΕΔ με την Ακαδημία Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων της Συνομοσπονδίας των "Ανεξάρτητων" Συνδικάτων της Ρωσίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για κοινή προώθηση πρότασης στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος TACIS (πρόγραμμα "υποβοήθησης" των χωρών της ΚΑΚ για την προσαρμογή τους στις ανάγκες της "ελεύθερης" αγοράς), και από την Αθήνα και από τη Μόσχα για τις εξής πρωτοβουλίες: Μελέτη σκοπιμότητας, σύνταξη προγράμματος ανάπτυξης και έναρξη υλοποίησης του θεσμού "Ινστιτούτο Εργασίας και Επαγγελματικής Κατάρτισης" στη Ρωσία (να σημειωθεί ότι το ινστιτούτο αυτό προβλέπεται ότι θα στηθεί σε τριμερή βάση - εργαζόμενοι - εργοδότες - κράτος - και μάλιστα ύστερα από επιμονή των "ανεξάρτητων" συνδικάτων της Ρωσίας! ). Επιμόρφωση Ρώσων συνδικαλιστών σαν "εκπαιδευτών" στη Μόσχα και στην Αθήνα, καθώς και τη δημιουργία δικτύου στο INTERNET για την εξ αποστάσεως "εκπαίδευση" των στελεχών του μελλοντικού ΙΝΕ/ Ρωσίας. Τρεις μελέτες αγοράς εργασίας στη Ρωσία. Επαγγελματική κατάρτιση εξ αποστάσεως Ρώσων απόστρατων στις νέες τεχνολογίες. Μελέτη σκοπιμότητας και προδιαγραφών, δημιουργία και λειτουργία συστήματος πληροφορικής ανάλυσης της αγοράς της εργασίας της Ρωσίας.

Για την προώθηση του έργου συγκροτήθηκε εξαμελής συντονιστική επιτροπή με τρεις εκπροσώπους από την Ελλάδα και τρεις από τη Ρωσία.

""Οποιος αγωνίζεται κερδίζει"" είναι το σύνθημα της Ομοσπονδίας Οικοδό

"Οποιος αγωνίζεται κερδίζει", είναι το σύνθημα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ