ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζωπυρώνεται η "μάχη χαρακωμάτων"

Στο προσκήνιο ο ρόλος του Α. Παπανδρέου με δήλωση Χυτήρη. "Πολιτική συμφωνία", πριν το συνέδριο για την "κατανομή ρόλων", προτείνει ο Α. Τσοχατζόπουλος

Συνεχίζεται η μάχη χαρακωμάτων και η εκτόξευση προειδοποιητικών βολών μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων στο κυβερνών κόμμα, ενόψει της έναρξης των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Στο προσκήνιο επανήλθε ο ρόλος του Α. Παπανδρέου στη "μεταπαπανδρεϊκή εποχή", μετά από δήλωση του "άτυπου" εκπροσώπου του, Τηλ. Χυτήρη,στο "Εθνος" ότι "τα κόμματα πηγαίνουν στις εκλογές με επικεφαλής τον πρόεδρό τους". Οσον αφορά το σενάριο ύπαρξης διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ - άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος πρωθυπουργός - απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και θα κριθούν από το συνέδριο, ενώ υποστήριξε ότι και τα δύο συστήματα έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ευρώπη.

Το σενάριο της διαρχίας ενίσχυσε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί μέσα στο Συνέδριο... αλλά αυτό πρέπει να συμφωνηθεί πριν από το Συνέδριο, έτσι ώστε όταν φθάσουμε εκεί να έχουμε ξεκάθαρη άποψη τι θέλουμε να κάνουμε". Γενικότερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης φέρεται να κλίνει υπέρ της σύναψης μιας γενικότερης πολιτικής συμφωνίας στο ΠΑΣΟΚ, ώστε πριν το συνέδριο να έχει λήξει ο καταμερισμός ρόλων και η μοιρασιά της εξουσίας και απλά το συνέδριο να την επικυρώσει. Προφανώς ο Α. Τσοχατζόπουλος επιφυλάσσει για τον εαυτό του τη θέση του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός και άλλος αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,ο οποίος παρέπεμψε τη λύση του στο συνέδριο, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του Κινήματος. Ο βουλευτής Ν. Σηφουνάκης δήλωσε ότι "η ζωή του Α. Παπανδρέου έχει ταυτιστεί με την πολιτική".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου,ο οποίος σε συνέντευξή του στα "Νέα", δήλωσε ότι ο Α. Παπανδρέου θα συμβάλει, ως ένα σύμβολο ενότητας, ως ένας στοχαστής της Αριστεράς, ως εθνικό κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ζήτησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ να τελειώσει με τις ομάδες και συστοιχήσεις, ενώ για το ενδεχόμενο της διαρχίας απάντησε ότι "δεν μπορούμε να ξεκινάμε τη νέα κυβέρνηση με εκ προοιμίου αμφισβήτηση του πρωθυπουργού". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τηλ. Χυτήρη απάντησε ότι στις εκλογές που θα γίνουν το 1997 το ΠΑΣΟΚ θα πάει ενιαίο και το κάθε στέλεχος θα έχει το ρόλο του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης διέψευσε δημοσιεύματα, τα οποία τον εμφάνιζαν να έχει συμπήξει μέτωπο με τους Τσοχατζόπουλο - Αρσένη, ενόψει του συνεδρίου και εις βάρος του Κ. Σημίτη. "Δεν κάνω μέτωπα, δήλωσε, με κανέναν για κανέναν, αλλά συνεργάζομαι με όλους για τη διατήρηση της ενότητας, της συνέχειας και της προσφοράς στον τόπο του ΠΑΣΟΚ".

Στο μεταξύ στην εσωκομματική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ "πέφτουν" τα πρώτα, "αναπόφευκτα", γκάλοπ. Το πρώτο, που δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", εμφανίζει τον Κ. Σημίτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις του συνόλου των ερωτηθέντων για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, ποσοστό 14,5%, και το 16,5% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερος έρχεται ο Ε. Βενιζέλος με ποσοστά 10% και 12,8% αντίστοιχα, τρίτη η Β. Παπανδρέου (7,9% και 7,3%) και ακολουθούν Α. Τσοχατζόπουλος (7,4% και 9,8%) και Κ. Λαλιώτης (5,4% και 8,5%).

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε συγκέντρωση την Πέμπτη 29 - 2 - 96 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βεραντζέρου και Κοτοπούλη), με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε συγκέντρωση, τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο".

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Σερρών του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο".

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο".

Οι Επιτροπές Ετεροδημοτών Σάμου και Ικαρίας του ΚΚΕ καλούν τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε συγκέντρωση την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα: "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο".

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΑΤ

Συνεχίζουν την κοροϊδία

Ενώ το αίτημα των ναυτικών είναι οι συντάξεις του ΝΑΤ να υπολογίζονται στο 80% των εν ενεργεία, με τροπολογία που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί ορίζεται ότι οι χορηγούμενες συντάξεις του ΝΑΤ το 1996 θα είναι μόλις στο 55% του μισθού της συλλογικής σύμβασης. Ειδικά δε για τους πλοιάρχους και Α μηχανικούς ορίζεται ότι "η ανώτατη καταβαλλόμενη σύνταξη καθορίζεται στο 55% του βασικού μισθού της συλλογικής σύμβασης του 1995 των ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων".

Η πρώτη παράγραφος της τροπολογίας αναφέρει: "Συνταξιούχοι ναυτικοί με δεκαπενταετή τουλάχιστον θαλάσσια εργασία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η άδεια και οι πάσης φύσεως εξαγορές του ΝΑΤ, οι οποίοι τα τέσσερα τελευταία χρόνια της θαλάσσιας εργασίας τους εξαγόρασαν ή ναυτολογήθηκαν σε ειδικότητες για τις οποίες κατείχαν αντίστοιχα διπλώματα, άδειες ή πτυχία και για τις οποίες η σχέση μεταξύ της ανώτατης σύνταξης - όπως αυτή διαμορφώνεται της 31/12/1995 - και του αντίστοιχου βασικού μισθού της συλλογικής σύμβασης είναι μικρότερη του 55%, λαμβάνουν από 1/1/1996 σύνταξη ίση με το 55% του ανώτερου μισθού της αντίστοιχης συλλογικής σύμβασης που ισχύει για το 1995, εφόσον η καταβαλλόμενη σύνταξή τους, υπολογιζόμενη χωρίς το επίδομα "μακροχρόνιας πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας", την 31/12/1995 υπολείπεται αυτής".

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι δε θα λαμβάνουν πλέον σύνταξη από το ΝΑΤ όσοι από τους μέχρι τώρα συνταξιούχους του λαμβάνουν σύνταξη και από άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Συντάξεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα και εμπίπτουν στους παραπάνω περιορισμούς διακόπτονται. Ο Οίκος Ναύτου εξακολουθεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή προστασία, μόνο εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει προστασία από άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Τ' είχες Γιάννη; Τ' είχα πάντα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ