Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζωπυρώνεται η "μάχη χαρακωμάτων"

Στο προσκήνιο ο ρόλος του Α. Παπανδρέου με δήλωση Χυτήρη. "Πολιτική συμφωνία", πριν το συνέδριο για την "κατανομή ρόλων", προτείνει ο Α. Τσοχατζόπουλος

Συνεχίζεται η μάχη χαρακωμάτων και η εκτόξευση προειδοποιητικών βολών μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων στο κυβερνών κόμμα, ενόψει της έναρξης των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Στο προσκήνιο επανήλθε ο ρόλος του Α. Παπανδρέου στη "μεταπαπανδρεϊκή εποχή", μετά από δήλωση του "άτυπου" εκπροσώπου του, Τηλ. Χυτήρη,στο "Εθνος" ότι "τα κόμματα πηγαίνουν στις εκλογές με επικεφαλής τον πρόεδρό τους". Οσον αφορά το σενάριο ύπαρξης διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ - άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος πρωθυπουργός - απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και θα κριθούν από το συνέδριο, ενώ υποστήριξε ότι και τα δύο συστήματα έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ευρώπη.

Το σενάριο της διαρχίας ενίσχυσε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι "είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί μέσα στο Συνέδριο... αλλά αυτό πρέπει να συμφωνηθεί πριν από το Συνέδριο, έτσι ώστε όταν φθάσουμε εκεί να έχουμε ξεκάθαρη άποψη τι θέλουμε να κάνουμε". Γενικότερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης φέρεται να κλίνει υπέρ της σύναψης μιας γενικότερης πολιτικής συμφωνίας στο ΠΑΣΟΚ, ώστε πριν το συνέδριο να έχει λήξει ο καταμερισμός ρόλων και η μοιρασιά της εξουσίας και απλά το συνέδριο να την επικυρώσει. Προφανώς ο Α. Τσοχατζόπουλος επιφυλάσσει για τον εαυτό του τη θέση του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός και άλλος αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,ο οποίος παρέπεμψε τη λύση του στο συνέδριο, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του Κινήματος. Ο βουλευτής Ν. Σηφουνάκης δήλωσε ότι "η ζωή του Α. Παπανδρέου έχει ταυτιστεί με την πολιτική".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου,ο οποίος σε συνέντευξή του στα "Νέα", δήλωσε ότι ο Α. Παπανδρέου θα συμβάλει, ως ένα σύμβολο ενότητας, ως ένας στοχαστής της Αριστεράς, ως εθνικό κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ζήτησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ να τελειώσει με τις ομάδες και συστοιχήσεις, ενώ για το ενδεχόμενο της διαρχίας απάντησε ότι "δεν μπορούμε να ξεκινάμε τη νέα κυβέρνηση με εκ προοιμίου αμφισβήτηση του πρωθυπουργού". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τηλ. Χυτήρη απάντησε ότι στις εκλογές που θα γίνουν το 1997 το ΠΑΣΟΚ θα πάει ενιαίο και το κάθε στέλεχος θα έχει το ρόλο του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης διέψευσε δημοσιεύματα, τα οποία τον εμφάνιζαν να έχει συμπήξει μέτωπο με τους Τσοχατζόπουλο - Αρσένη, ενόψει του συνεδρίου και εις βάρος του Κ. Σημίτη. "Δεν κάνω μέτωπα, δήλωσε, με κανέναν για κανέναν, αλλά συνεργάζομαι με όλους για τη διατήρηση της ενότητας, της συνέχειας και της προσφοράς στον τόπο του ΠΑΣΟΚ".

Στο μεταξύ στην εσωκομματική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ "πέφτουν" τα πρώτα, "αναπόφευκτα", γκάλοπ. Το πρώτο, που δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", εμφανίζει τον Κ. Σημίτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις του συνόλου των ερωτηθέντων για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, ποσοστό 14,5%, και το 16,5% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερος έρχεται ο Ε. Βενιζέλος με ποσοστά 10% και 12,8% αντίστοιχα, τρίτη η Β. Παπανδρέου (7,9% και 7,3%) και ακολουθούν Α. Τσοχατζόπουλος (7,4% και 9,8%) και Κ. Λαλιώτης (5,4% και 8,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ