Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις άλλων κομμάτων

Για εθνική ήττα κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση "ακύρωσε τις θετικές για την Ελλάδα δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών" κατά την επίσκεψη του Μ. Εβερτ στο Στρασβούργο!

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε την ύπαρξη εδαφικών διαφορών με την Τουρκία, συζητώντας μάλιστα διαδικασίες επίλυσής τους, θέση που όπως αναφέρει δε δεσμεύει τη ΝΔ. Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ αγνοήθηκαν για μία ακόμα φορά τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Τονίζει δε ότι συνδέθηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας, υπονομεύοντας έτσι την "ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου".

Καταλήγοντας αναφέρει ότι "άνοιξε ο δρόμος για την Τουρκία να εγείρει όποια αυθαίρετα θέματα επιθυμεί, να προκαλεί προβλήματα και στη συνέχεια να επιζητεί "επίλυσή τους" μέσα από διάλογο και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη" και έτσι χρησιμοποιείται η Ελλάδα προκειμένου η Ευρώπη να "υπηρετήσει ορισμένους πολιτικούς στόχους στα εσωτερικά της Τουρκίας".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος για μία ακόμα φορά κινήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.Σε δήλωσή του, μετά την ψήφο του στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε ότι το γεγονός πως έχουμε απόλυτο δίκαιο απέναντι στην Τουρκία δε σημαίνει ότι "ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα".

"Χρειάζεται σταθερότητα και ταυτόχρονα όμως χρειάζεται από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα" είπε, δήλωση που έχει αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ.

Για "Βατερλό των κυβερνητικών χειρισμών" κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη και με ανακοίνωσή της έμμεσα επαναφέρει την πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και για "χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στάσης και ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου".

Ο "ΣΥΝ" χαρακτηρίζει "σοβαρή αρνητική εξέλιξη" την "αποτυχία" του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και με τη σειρά του και αυτός ζητάει "εθνική συνεννόηση", προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία και να αποδεχτεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προτείνει δε ως λύση τη συγκρότηση του "Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής".

Ο Δ. Τσοβόλας σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση και "τις πολιτικές ηγεσίες" να εγκαταλείψουν "την πολιτική της υποτέλειας προς την Ευρωπαϊκή Τρόικα και τις ΗΠΑ" και να ασκήσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά μας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα".

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Αυγερινός,μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΦΛΑΣ, τόνισε πως "εάν λειτουργούμε με τη λογική ότι θα πρέπει εμείς να μην ενοχλήσουμε, από εκεί και πέρα το παιχνίδι δε βγαίνει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ