Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χτυπά εκείνους που δε φταίνε

Του Γιάννη Καβαλάρη, μέλους του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

- Γιατί κινητοποιούνται αύριο οι φαρμακοποιοί της Αττικής;

-Η δέσμη των μέτρων για το φάρμακο που εξήγγειλε το υπουργείο Εμπορίου έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το κόστος και την ανταγωνιστικότητα. Με αυτή όμως τη λογική, ξεκινά να χτυπήσει πρωτίστως, και κυρίως, εκείνους που δε φταίνε. Δηλαδή τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς, επιβάλλοντάς τους τη λίστα - ένα μηχανισμό περικοπής και υποβάθμισης της φαρμακευτικής περίθαλψης με μοναδικό κριτήριο την "οικονομία" που μπορούν να επιτύχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη μεριά θέλει να περιορίσει το ποσοστό κέρδους που έχει σήμερα το ελληνικό φαρμακείο και να εισαγάγει την ανταγωνιστικότητα με την κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) δε συζητά τη μείωση του ποσοστού κέρδους γιατί είναι ζήτημα επιβίωσης του κλάδου. Η ανταγωνιστικότητα στο φάρμακο είναι ό,τι πιο εξευτελιστικό μπορεί να σκεφτεί μια κυβέρνηση γι' αυτό το κοινωνικό αγαθό το οποίο είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Το φάρμακο δεν είναι ένα κοινό εμπόρευμα ώστε να υπάρχει θέμα ανταγωνισμού.

- Γιατί είστε αντίθετοι με τη λίστα;

-Ολα τα φάρμακα που έχουν "κουπόνι", δηλαδή ταινία γνησιότητας, κι έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους τους ασφαλισμένους. Η θέση μας είναι: Σωστό, ποιοτικό φάρμακο, σωστά κοστολογημένο σε όλους τους ασφαλισμένους.

- Ποια είναι η διαφορά λίστας και Εθνικού Συνταγολογίου (ΕΣ), υπέρ του οποίου τάχτηκε ο ΦΣΑ;

-Η "λίστα" δημιουργείται βάσει οικονομικών κριτηρίων. Δηλαδή "βγάζουμε" και "βάζουμε" φάρμακα με βάση το κόστος. Στο ΕΣ τα φάρμακα κατατάσσονται με βάση τις δραστικές ουσίες. Τι, δηλαδή, έχουν να δώσουν θεραπευτικά στον ασθενή, με τις παρενέργειές τους και με τη σημασία που έχει το κάθε φάρμακο. Στο Εθνικό Συνταγολόγιο περιλαμβάνονται όλες οι δραστικές ουσίες, ενώ στη"λίστα" όχι. Αυτή περιλαμβάνει μόνο τα φάρμακα που θα είναι χρήσιμα για την"οικονομία" κάποιου Ταμείου.

- Οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι η "λίστα" θα περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα τα απαραίτητα για τη θεραπευτική;

- Δε θα περιλαμβάνονται όλες οι δραστικές ουσίες, αλλά ορισμένα φάρμακα.- Ενα παράδειγμα;

- Για το έλκος στομάχου υπάρχουν πέντε θεραπευτικές δραστικές. Στη "λίστα" θα βάλουν τη μία ή τις δύο απ' αυτές, από σκευάσματα μεγαλύτερης κυκλοφορίας. Τις υπόλοιπες, βέβαια και τα εμπορικά σήματα αυτών, θα τις αφήσουν έξω από τη "λίστα" με τη δικαιολογία ότι έχουν υψηλό κόστος.

Επειτα, όταν χρησιμοποιείται ένα φάρμακο, πρέπει να παίρνονται υπόψη κάποιοι παράγοντες.

- Ενα ακόμα παράδειγμα;

- Αν κάποιος ασθενής με έλκος, πάρει τη δραστική ουσία "ομεπραζόλη", είναι πολύ πιθανό - και σε συνδυασμό βέβαια - με άλλα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται κατά του έλκους, να αποφύγει μία υποτροπή (γαστρορραγία, εγχείρηση). Το κόστος που θα μπορεί να έχει αυτή η θεραπευτική αγωγή για το ασφαλιστικό ταμείο, ίσως να είναι πολύ μικρότερο από το να αφήσουμε τον ασθενή να πάρει μία ουσία που θα είναι φθηνότερη, θα κάνει τον ασθενή παροδικά καλά αλλά σε κάποια στιγμή θα αναγκαστεί, από μια κρίση π.χ. γαστρορραγίας, να εισαχθεί σε νοσοκομείο και να νοσηλευτεί.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τη φαρμακευτική περίθαλψη στο στάδιο της πρόνοιας και όχι στο στάδιο της καταστολής κάποιας ασθένειας.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ