ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΕΚΟ
"Ναι" σε όλα

Το ρόλο του μαϊντανού των κυβερνητικών επιλογών επιβεβαίωσε η ΟΚΕ με το πόρισμά της για τις ΔΕΚΟ. Κριτήριο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ η παραγωγική ανασυγκρότηση του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο του μαϊντανού των κυβερνητικών επιλογών, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), με χτεσινή δημοσιοποιημένη πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, εξέφρασε την πλήρη συμφωνία της με την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Δίνοντας μάλιστα απτό δείγμα, του πώς εννοεί την προσπάθεια "εκσυγχρονισμού" των δημοσίων επιχειρήσεων, προλειαίνει το έδαφος για μεγάλη αύξηση των τιμολογίων τους, αναδεικνύοντας την "αγορά" σε υπέρτατο κριτή. Ειδικότερα στον κατ' άρθρο σχολιασμό του κυβερνητικού νομοσχεδίου και στο υποκεφάλαιο "τιμολόγηση των υπηρεσιών" επισημαίνει ότι "όσες ΔΕΚΟ λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού, ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την τιμολόγηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους είναι η αγορά". Οσο για τις αμοιβές των εργαζομένων, προτείνεται η προκρούστεια κλίνη του "δείκτη μέτρησης του κόστους εργασίας", ο οποίος συγκαλύπτει τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΟΚΕ δικαιολογεί την ιδιωτικοποίση των ΔΕΚΟ, με κύριο και βασικό επιχείρημα αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης του κεφαλαίου, στις νέες διεθνοποιημένες συνθήκες. Αυτό αποτελεί και την πυξίδα της επιχειρηματολογίας της επιτροπής των εργοδοτών και των "εργαζομένων", χωρίς φυσικά ο παράγοντας εργαζόμενοι και τα συμφέροντά τους να λαμβάνεται υπόψη στις προτάσεις τους.

Στις γενικές παρατηρήσεις του κειμένου επικαλούνται τη διεθνοποίηση των αγορών, το διεθνή ανταγωνισμό, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και το πλαίσιο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι παράγοντες αυτοί ανατρέπουν το μονοπωλιακό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, οι οποίες και θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν(να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως αναφέρουν).

Το κείμενο βρίθει από τους νεοφιλελεύθερους νεολογισμούς, μια και οι όροι αποτελεσματικότητα, ανταγωνιστικότητα, μείωση κόστους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σαν κριτήρια της ορθολογικής λειτουργίας της "αγοράς" προτείνονται και σαν μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Το κείμενο της ΟΚΕ, ενώ συμφωνεί στα κύρια, διατυπώνει "διαφωνίες" στα δευτερεύοντα. Επί παραδείγματι, προτείνει το θέμα της μετοχοποίησης κάθε ΔΕΚΟ να μην προωθείται με Προεδρικά Διατάγματα όπως προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά με Ειδικούς Νόμους. Προτείνει, επίσης, περιορισμό των αρμοδιοτήτων του εποπτεύοντα υπουργού των ΔΕΚΟ και δημιουργία αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής με αρμοδιότητες για ΔΕΚΟ ομοειδούς δραστηριότητας..

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για Κερατσίνι - Θριάσιο και ΔΕΦΑ

Με σημαντική καθυστέρηση τουλάχιστον 8 μηνών, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για απ' ευθείας ανάθεση των έργων σε κοινοπραξία, που μετέχει και ο Κοπελούζος

Με οχτάμηνη καθυστέρηση υπογράφτηκαν χτες οι πρώτες συμβάσεις για την κατασκευή των κλάδων αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου από τον κεντρικό αγωγό συνολικού μήκους 24χιλ., ενώ καθυστερούν ακόμη αντίστοιχες συμβάσεις για την κατασκευή αγωγών μήκους 276 χιλ. Πρόκειται για την υπογραφή τριών συμβάσεων που αφορούν στην κατασκευή των κλάδων για τη μεταφορά φυσικού αερίου απ' τον κεντρικό αγωγό στο Κερατσίνι, στο δίκτυο της ΔΕΦΑ και στο δίκτυο του Θριασίου Πεδίου, οι οποίες προβλέπουν την απευθείας ανάθεση των έργων στην ελληνορωσική κοινοπραξία ΣΤΡΟΥΤΡΑΝΣΓΚΑΖ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΚΑΖ και ZANΚAZ η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα απ' τον επιχειρηματία Κοπελούζο.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω έργων ανέρχεται στα 6,8 δισ. δρχ. ενώ η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται για μεν τη ΔΕΦΑ και το Θριάσιο Πεδίο τον ερχόμενο Αύγουστο για δε τη ΔΕΗ Κερατσινίου τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι διακλαδώσεις απ' τον κεντρικό αγωγό θα αρχίσουν από τη θέση Πάτημα - Στρίφι Ελευσίνας για το Κερατσίνι και από τα Διυλιστήρια των ΕΛΔΑ στον Ασπρόπυργο για το δίκτυο της ΔΕΦΑ και του Θριάσιου πεδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΦΑ, η υπογραφή των εν λόγω συμβάσεων θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσης 31 εκ. ECU απ' την ΕΕ για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την επαναχρηματοδότησή του απ' την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για τον κλάδο αγωγού προς το Κερατσίνι αποτελεί μία απ' τις προβλεπόμενες συνολικά 8 συμβάσεις για την κατασκευή αντίστοιχων κλάδων που η κυβέρνηση δέχτηκε στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας με τους Ρώσους να δεσμευτεί τόσο για την απευθείας ανάθεσή τους σε ελληνορωσική κοινοπραξία που εκπροσωπείται απ' τον επιχειρηματία Κοπελούζο, όσο και για τον χρόνο υπογραφής τους.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για την υπογραφή των συμβάσεων που αφορούν στους κλάδους Λαυρίου, Κερατσινίου, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Καβάλας, Θράκης, Χαλκίδας, και Πτολεμαϊδας, μέσα σε διάστημα δύο μηνών απ' την κύρωση της διακρατικής συμφωνίας απ' τη Βουλή, δηλαδή μέχρι τις 29 του Ιούνη 1995. Ειδικότερα για τον κλάδο της Καβάλας συμφωνήθηκε η σύμβαση για την κατασκευή του να υπογραφεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1995. Η καθυστέρηση των παραπάνω συμβάσεων αποτελεί απόκλιση των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι των Ρώσων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς τη ΔΕΦΑ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σταθερότητα τιμών - πτώση τζίρου 31,4% το Φλεβάρη

"Πύραυλος" ο Γενικός Δείκτης στις 1.017 μονάδες χτες. Πάνω όμως δυο δραχμές και το δολάριο, έφτασε τις 246 δραχμές

Μικρή άνοδος του επιπέδου των τιμών των μετοχών και αισθητή μείωση του τζίρου παρατηρήθηκε το Φλεβάρη 1996 σε σχέση με τα μεγέθη του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας. Χτες επίσης παρατηρήθηκε νέα αύξηση στο Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε και το δολάριο.

Οσον αφορά τις μηνιαίες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ, που καταρτίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής και καλύπτει το σύνολο των μετοχών της Κύριας Αγοράς, έφτασε τις 1.525 μονάδες στο τέλος του Φλεβάρη και σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 8 μονάδες ή 0,53%,έναντι του τέλους του Γενάρη, μήνας κατά τον οποίο είχε κλείσει στις 1.517 μονάδες. Παράλληλα, η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Κύριας Αγοράς το Φλεβάρη ανήλθε σε 128 δισ. δρχ.,παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,4% σε σχέση με το Γενάρη, μήνα που οι συναλλαγές έφτασαν τα 187 δισ. δρχ.

Απ' την άλλη μεριά, συνεχίστηκαν και χτες οι ανοδικές τάσεις με υψηλό επίπεδο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 9,5 δισ. δρχ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ ενισχύθηκε κατά 1,44% και έκλεισε στις 1.017,31 μονάδες, παρουσιάζοντας εκ νέου την υψηλότερη τιμή κλεισίματος για το 1996, μετά το προχτεσινό "σπάσιμο" των 1.000 μονάδων.

Το δολάριο, τέλος, "τσίμπησε" δυο δραχμές περίπου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος. Ετσι, θα πωλείται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες έναντι 246,016 δρχ., από 244,148 δρχ. που πουλιόταν χτες.

Σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό

Τη σύνδεση του τουρισμού με το πολιτιστικό στοιχείο της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εικόνας, τόσο στις εισόδους της χώρας, όσο και στην υποβαθμισμένη τουριστικά περιφέρεια,ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Γ. Στεφανίδης, προδιαγράφοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης για τον τουρισμό. Οι θέσεις αυτές, διατυπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μιλάνο της Ιταλίας, με την ευκαιρία της έκθεσης Διεθνούς Χρηματιστηρίου Τουρισμού (ΒΙΤ), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα με περίπτερο 231 τ.μ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το 1996 θα είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η τουριστική κίνηση να διαμορφωθεί τουλάχιστο στα περσινά επίπεδα, όταν και επισκέφτηκαν τη χώρα μας 10,2 εκατ. τουρίστες. Για τα έργα βελτίωσης της τουριστικής υποδομής που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του Οργανισμού έδωσε έμφαση στη δημιουργία νέων μαρίνων και την κατασκευή σύγχρονων υδροθεραπευτηρίων, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων μονάδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων της Ιταλίας στο περιθώριο της έκθεσης, από τη γείτονα χώρα αναμένονται φέτος 700.000 τουρίστες, απ' τους οποίους, όμως, μόνο οι 230.000 θα έρθουν οργανωμένα με γκρουπ, ενώ οι υπόλοιποι θα προτιμήσουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 1996
Παρατείνεται κατά μια βδομάδα η υποβολή τους

Την παράταση, κατά μια βδομάδα, του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών - συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρηματιών, που φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση:

  • Οι προθεσμίες λήξης για τα φυσικά πρόσωπα, ομόρρυθμες εταιρίες και λοιπές εταιρίες μεταφέρονται από την περίοδο 4 έως 14 Μάρτη, στην περίοδο από Δευτέρα 11 έως και 21 Μάρτη, αντιστοίχως.
  • Οι προθεσμίες λήξης για τους μισθωτούς, συνταξιούχους μεταφέρεται από τις 17 στις 26 Μάρτη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξαναγκάστηκε να μεταθέσει κατά μια βδομάδα την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 1996, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα τα σημειώματα της Εφορίας. Την αποστολή των τελευταίων προς τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν αναλάβει το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ