ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δικαιώνονται οι απαιτήσεις του Γλύξμπουργκ για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, δείχνει ότι δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε μ' αυτή την υπόθεση που κανονικά τέλειωσε μια και καλή με το δημοψήφισμα του 1974, όπου ο ελληνικός λαός ψήφισε υπέρ της προεδρευόμενης Δημοκρατίας, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο της μοναρχίας για τη χώρα. Ποιοι λοιπόν θέλουν να μένει ανοιχτό αυτό το θέμα; Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις τους;

Κατ' αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα στον "τέως" και την οικογένειά του όχι μόνο να ξανάρθει στην Ελλάδα, αλλά και να απολαμβάνει μια τεράστια περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό. Μια δεύτερη παρατήρηση αφορά στη μεθόδευση που ακολούθησε η ηγεσία του Αρείου Πάγου για τη συγκεκριμένη απόφαση. Δημιουργεί δηλαδή πολλά ερωτηματικά η ξαφνική μεταστροφή της γνώμης πέντε αρεοπαγιτών που είχαν ταχθεί αρχικά κατά των απαιτήσεων του Γλύξμπουργκ. Ερωτηματικά δημιουργεί επίσης η ευκολία με την οποία η πλειοψηφία του Αρείου Πάγου ανέτρεψε το νομοθετικό προηγούμενο που ίσχυσε σε όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο η βασιλική περιουσία ακολουθεί την τύχη του πολιτεύματος. Αυτά όσον αφορά στη δημοκρατική νομιμοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου.

***

Αυτό που πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι η εκστρατεία για την αποκατάσταση του "τέως" πηγαίνει παράλληλα με τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και τις εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι σιγά σιγά, με ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, έχει νομιμοποιηθεί στην κοινή γνώμη το δικαίωμα του Γλύξμπουργ όχι μόνο να εγείρει απαιτήσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, αλλά και να προκαλεί το δημοκρατικό φρόνημα του λαού, με αποκορύφωμα την επίσκεψη το καλοκαίρι του '94 και τις δηλώσεις του. Σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έχει και μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης που όχι μόνο έδωσαν βήμα για να εκφράσει τις απόψεις του ο "τέως", αλλά πρωτοστάτησαν και στην επιχείρηση εξωραϊσμού του. Σ' αυτό το κλίμα βρήκαν την ευκαιρία να "ανθίσουν" και άνθη τύπου Ανδρεουλάκου, Τσαγκάρη και άλλων που δεν κρύβουν ότι θέλουν την παλινόρθωση της μοναρχίας. Βέβαια οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν στο χώρο του γραφικού, όμως και μόνο το γεγονός ότι βρίσκουν μπροστά τους όλο και περισσότερες κάμερες, όλο και περισσότερα μικρόφωνα είναι χαρακτηριστικό.

Οι εξελίξεις μετά το 1989, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, σημαδεύονται από μια συντηρητική στροφή σ' όλο τον κόσμο. Οι αντιδραστικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να προβάλλουν και να προωθήσουν αιτήματα, διεκδικήσεις και θέσεις που η ανθρωπότητα είχε θάψει εδώ και δεκαετίες.

***

Στη χώρα μας η αναζωπύρωση του θέματος του έκπτωτου μονάρχη συνδυάζεται με τη συντηρητική στροφή στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την αποτυχία στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του λαού και της χώρας, αλλά και με τη διαπιστωμένη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα αξιοποιούνται οι παλινωδίες των κυβερνώντων που άφησαν πολλά κενά, νομοθετικής φύσης, στα θέματα της βασιλικής περιουσίας και των πολιτικών δικαιωμάτων του έκπτωτου μονάρχη.

Η συχνή επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα με τη μια ή την άλλη αφορμή δε σημαίνει κατ' ανάγκην και πρόθεση, των κύκλων που το κινούν, για παλινόρθωση της μοναρχίας, αν και κάποιοι απ' αυτούς θα την ήθελαν. Βοηθάει όμως στην προώθηση ακόμη πιο αντιδραστικών λύσεων στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που δεν μπορούν να ανεχθούν τις όποιες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού.

Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει την οριστική και αμετάκλητη λύση του θέματος με τρόπο που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις. Ταυτόχρονα θα πρέπει να θωρακίσει αυτή τη λύση με νομοθετική αλλά και συνταγματική ισχύ. Είναι πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, είκοσι δύο χρόνια μετά, να αμφισβητείται η ετυμηγορία του κατ' αυτό τον τρόπο.

Ομως εκείνο που χρειάζεται πριν απ' όλα είναι η επαγρύπνηση του ίδιου του ελληνικού λαού απέναντι σ' αυτή την εκστρατεία. Κάθε επανάπαυση, όπως αποδείχτηκε, αξιοποιείται απ' τα φαντάσματα του παρελθόντος που δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν ακόμα και τις στοιχειωδέστερες αρχές της λαϊκής κυριαρχίας.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

"Η συχνή επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα με τη μια ή την άλλη αφορμή δε σημαίνει κατ' ανάγκην και πρόθεση, των κύκλων που το κινούν, για παλινόρθωση της μοναρχίας, αν και κάποιοι απ' αυτούς θα την ήθελαν. Βοηθάει όμως στην προώθηση ακόμη πιο αντιδραστικών λύσεων στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που δεν μπορούν να ανεχθούν τις όποιες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού"

ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΧΑΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ
Να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας

- Γιατί στηρίζετε την καύση ως τρόπο διάθεσης των λειψάνων;

- Πιστεύουμε ότι αποτελεί την πλέον υγιεινή, αξιοπρεπή και καθαρή μέθοδο αποσύνθεσης της νεκρής ύλης. Εξοικονομούνται με την καύση μεγάλες εκτάσεις γης και αφήνουμε ελεύθερο χώρο για όσους επιλέγουν την ταφή. Απολυμαίνεται το έδαφος γιατί καίγονται τα μικρόβια, δε μολύνεται η γη και καταπολεμούνται οι μολυσματικές ασθένειες. Παράλληλα μειώνεται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα πτωματικά υγρά. Πιστεύουμε ακόμα ότι με το να μη μας επιτρέπεται να επιλέξουμε την αποτέφρωση αντί της ταφής, καταπατούνται τόσο τα συνταγματικά, όσο και τα ατομικά μας δικαιώματα. Παραβιάζονται η οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα της ελεύθερης σκέψης και βούλησης, τα δικαιώματα της ελεύθερης συνείδησης και έκφρασης και η ατομική μας αξιοπρέπεια.

- Θεωρείτε ότι η καύση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον κορεσμό των χώρων ταφής;

- Ο κορεσμός των νεκροταφείων έχει κάνει σήμερα πιο καίριο από ποτέ το αίτημά μας. Με την αποτέφρωση θα μπορούσε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει αποσυμφόρηση των χώρων ταφής, καθώς σε ένα στρέμμα χωρούν 1.000 τεφροδόχοι και 20.000 τεφροδόχοι καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο με 1.000 τάφους. Παράλληλα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ο κορεσμός του εδάφους, που είναι ακατάλληλο πλέον να βοηθήσει στη σήψη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα νεκροταφεία της Αθήνας η ασηψία ανέρχεται στο 70%, λόγω του κορεσμού του εδάφους.

- Τι θα απαντούσατε σε όσους εναντιώνονται στο αίτημά σας;

- Είναι δικαίωμά τους να διαφωνούν με τις απόψεις μας. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να καταπατούν τα δικά μας δικαιώματα. Για παράδειγμα, η Εκκλησία δεν μπορεί να επιβάλλει τη γνώμη της. Να σημειωθεί ότι η ίδια η θρησκεία δεν απαγορεύει την καύση και είναι ακατανόητη η στάση εκκλησιαστικών κύκλων που αντιτίθενται και δημιουργούν πρόβλημα. Αυτοί οι κύκλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ορθόδοξοι ιερείς της Αμερικής και της Ευρώπης έχουν αποδεχτεί την αποτέφρωση. Πάνω από όλα όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι το επίπεδο της νοημοσύνης μας είναι αρκετά υψηλό και μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για τους εαυτούς μας και όχι άλλοι.

- Την Τρίτη, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η παράταξη του δημάρχου αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή, το ΔΣ να πάρει θέση υπέρ της προαιρετικής αποτέφρωσης και να ζητήσει τη θεσμοθέτησή της. Πώς κρίνετε αυτή τη στάση;

- Η στάση τους ήταν μικρόψυχη, αντιδημοκρατική, παιδαριώδης κι συμφεροντολογική. Προτίμησαν να προτάξουν τα όποια προσωπικά τους οφέλη και όχι να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών. Πολιτών που περίμεναν από αυτούς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματά τους και να προχωρήσουν σε ευεργετικές αποφάσεις. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθειά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε τόσο στα ελληνικά, όσο και στα διεθνή δικαστήρια για να αντιταχθούμε στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Θ.Μ.

χερακια

ΠΡΟΤΑΣΗ εκεχειρίας, υπό όρους, απηύθυνε στην ισραηλινή κυβέρνηση η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς". Το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να συνδιαλλαγεί "με τρομοκράτες" και αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας (σελίδα 10).

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης από την Τανσού Τσιλέρ και τον Μεσούτ Γιλμάζ, όπως ανακοίνωσαν χτες από κοινού μετά τη συνάντησή τους. Οι λεπτομέρειες, όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα, αναμένεται να καθοριστούν, κατά την αρχηγό του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, αύριο (σελίδα 10).

ΔΥΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ στρατιώτες, που συμμετέχουν στο εκστρατευτικό σώμα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, τραυματίστηκαν νωρίς χτες βράδυ, όταν πάτησαν σε χιονισμένη, ναρκοθετημένη, αλλά αποστρατικοποιημένη περιοχή (σελίδα 11).ΜΕ ΟΧΤΑΜΗΝΗ καθυστέρηση υπογράφτηκαν, χτες, οι πρώτες συμβάσεις για την κατασκευή των κλάδων αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου από τον κεντρικό αγωγό, συνολικού μήκους 24 χλμ., ενώ καθυστερούν ακόμη αντίστοιχες συμβάσεις για την κατασκευή αγωγών μήκους 276 χλμ. (σελίδα 14).

ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ για την πορεία ιδιωτικοποίησης ζωτικών εργασιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εξέφρασαν οι κοινοτικοί γραφειοκράτες, μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χ. Πάχτα(σελίδα 15).

ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ μείωση του προσωπικού της προχωρά η ΠΕΤΡΟΛΑ, εκβιάζοντας για "εθελούσια έξοδο" 220 εργαζομένων. Στα σχέδια της επιχείρησης είναι η κατάργηση των τμημάτων συντήρησης και πυρασφάλειας, ενδεχόμενο που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων (σελίδα 13).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ