Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΧΑΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ
Να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας

- Γιατί στηρίζετε την καύση ως τρόπο διάθεσης των λειψάνων;

- Πιστεύουμε ότι αποτελεί την πλέον υγιεινή, αξιοπρεπή και καθαρή μέθοδο αποσύνθεσης της νεκρής ύλης. Εξοικονομούνται με την καύση μεγάλες εκτάσεις γης και αφήνουμε ελεύθερο χώρο για όσους επιλέγουν την ταφή. Απολυμαίνεται το έδαφος γιατί καίγονται τα μικρόβια, δε μολύνεται η γη και καταπολεμούνται οι μολυσματικές ασθένειες. Παράλληλα μειώνεται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα πτωματικά υγρά. Πιστεύουμε ακόμα ότι με το να μη μας επιτρέπεται να επιλέξουμε την αποτέφρωση αντί της ταφής, καταπατούνται τόσο τα συνταγματικά, όσο και τα ατομικά μας δικαιώματα. Παραβιάζονται η οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα της ελεύθερης σκέψης και βούλησης, τα δικαιώματα της ελεύθερης συνείδησης και έκφρασης και η ατομική μας αξιοπρέπεια.

- Θεωρείτε ότι η καύση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον κορεσμό των χώρων ταφής;

- Ο κορεσμός των νεκροταφείων έχει κάνει σήμερα πιο καίριο από ποτέ το αίτημά μας. Με την αποτέφρωση θα μπορούσε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει αποσυμφόρηση των χώρων ταφής, καθώς σε ένα στρέμμα χωρούν 1.000 τεφροδόχοι και 20.000 τεφροδόχοι καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο με 1.000 τάφους. Παράλληλα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ο κορεσμός του εδάφους, που είναι ακατάλληλο πλέον να βοηθήσει στη σήψη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα νεκροταφεία της Αθήνας η ασηψία ανέρχεται στο 70%, λόγω του κορεσμού του εδάφους.

- Τι θα απαντούσατε σε όσους εναντιώνονται στο αίτημά σας;

- Είναι δικαίωμά τους να διαφωνούν με τις απόψεις μας. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να καταπατούν τα δικά μας δικαιώματα. Για παράδειγμα, η Εκκλησία δεν μπορεί να επιβάλλει τη γνώμη της. Να σημειωθεί ότι η ίδια η θρησκεία δεν απαγορεύει την καύση και είναι ακατανόητη η στάση εκκλησιαστικών κύκλων που αντιτίθενται και δημιουργούν πρόβλημα. Αυτοί οι κύκλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ορθόδοξοι ιερείς της Αμερικής και της Ευρώπης έχουν αποδεχτεί την αποτέφρωση. Πάνω από όλα όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι το επίπεδο της νοημοσύνης μας είναι αρκετά υψηλό και μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για τους εαυτούς μας και όχι άλλοι.

- Την Τρίτη, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η παράταξη του δημάρχου αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή, το ΔΣ να πάρει θέση υπέρ της προαιρετικής αποτέφρωσης και να ζητήσει τη θεσμοθέτησή της. Πώς κρίνετε αυτή τη στάση;

- Η στάση τους ήταν μικρόψυχη, αντιδημοκρατική, παιδαριώδης κι συμφεροντολογική. Προτίμησαν να προτάξουν τα όποια προσωπικά τους οφέλη και όχι να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών. Πολιτών που περίμεναν από αυτούς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματά τους και να προχωρήσουν σε ευεργετικές αποφάσεις. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθειά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε τόσο στα ελληνικά, όσο και στα διεθνή δικαστήρια για να αντιταχθούμε στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Θ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ