Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατασκοπεύουν και οι "εταίροι"

Υπάλληλοι της ιταλικής και της ολλανδικής πρεσβείας κατασκόπευαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λέσβο, μία μέρα πριν την κρίση της Ιμιας!

Οι "εταίροι", όχι μόνο δεν εκδηλώνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, όπως θα όφειλαν, προς μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απειλείται, αλλά κατασκοπεύουν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ευαίσθητες περιοχές της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας την υποτέλειά της, δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να αντιδράσει, προφανώς, για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τους "εταίρους", προς τους οποίους εξακολουθεί να τρέφει φρούδες ελπίδες.

Το περιστατικό της κατασκοπίας έφερε στο φως της δημοσιότητας ο βουλευτής του Νομού Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Βουνάτσος, και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς εκδηλώθηκε μια μέρα πριν την εκδήλωση της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια.

Σύμφωνα με την καταγγελία - ερώτηση προς τη Βουλή του Δ. Βουνάτσου, "στις 27.1.96, εκ τύχης συνελήφθησαν στο Σίγρι Λέσβου ο ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μ. Βολπισέλι, και η φίλη του, υπάλληλος της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα. Από τις ελληνικές διωκτικές αρχές κατασχέθηκαν σημειώσεις τους, αναφερόμενες σε στρατιωτικού περιεχομένου θέματα, ύψιστης εθνικής ασφάλειας για τη χώρα μας".

Η κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να κρατήσει στο "σκοτάδι" το γεγονός, προφανώς για να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια στους "εταίρους", παραδέχτηκε, τελικά, την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, σε δήλωσή του παραδέχτηκε ότι "ευρέθησαν σημειώσεις που τους ανήκαν και που μπορεί να είχαν σχέση με πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λέσβο. Εδικαιολογήθησαν ότι συνέλεγαν πληροφορίες λόγω επαγγελματικού ενδιαφέροντος". Ο υπουργός Τύπου κατέληξε στη δήλωσή του, λέγοντας ότι "δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους, λόγω της διπλωματικής ιδιότητάς τους, αλλά έχει ζητηθεί η ανάκλησή τους". Ανάκληση, όμως, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, έστω και αν έχει περάσει ένας μήνας από το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ