ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινός υποψήφιος, αλλά με όρους

Δηλώσεις του Σ. Μπαμπούριν, προέδρου της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Είμαστε υπέρ της υποστήριξης από την αντιπολίτευση κοινού υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα, αλλά όχι χωρίς όρους... ". Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε στις 5 του Μάρτη στην Κρατική Δούμα η Δήλωση της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης (ΡΠΕ), πρόεδρος της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Μπαμπούριν. Σε αυτήν εξηγείται, γιατί στις 4 του Μάρτη μια σειρά από οργανώσεις και παράγοντες της αντιπολίτευσης δεν υπέγραψαν το κοινό ντοκουμέντο υποστήριξης του προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ως κοινού υποψηφίου Προέδρου της Ρωσίας. Σχετικά με αυτό, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΡΠΕ αναφέρει ότι στην απόφαση του 6ου Συνεδρίου του κόμματος επιβεβαιώνεται η ετοιμότητα για τη δημιουργία ενός πλατιού λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού με σκοπό την αλλαγή της οικονομικής και πολιτικής πορείας της χώρας με τη νίκη του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές. "Ταυτόχρονα", σημειώνεται στη δήλωση, "το Συνέδριο της ΡΠΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη του κοινού υποψηφίου των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες αμοιβαίες υποχρεώσεις, κατοχυρωμένες σε μια συμφωνία που θα υπογράψουν οι πλευρές". Το συνέδριο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος, Σ. Μπαμπούριν, να υπογράψει την κοινή συμφωνία για τη δημιουργία προεκλογικού συνασπισμού μόνο σε περίπτωση αποδοχής από τους συμμάχους των όρων που θέτει η ΡΠΕ. "Ο κοινός υποψήφιος πρέπει να χαίρει ευρείας λαϊκοπατριωτικής στήριξης, κατοχυρωμένης σε συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα. Στην αρχή να καθοριστεί η γραμμή και μετά η κίνηση. Δυστυχώς, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις πάνω στο θέμα αυτό, αναγκαστήκαμε να απέχουμε στις 4 του Μάρτη από την υπογραφή του προαναφερόμενου ντοκουμέντου", διευκρινίζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΡΠΕ και επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους μετέχοντες στον ευρύτερο συνασπισμό των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, με σκοπό τη στήριξη ενιαίου υποψηφίου προέδρου της Ρωσίας.

Οπως βλέπουμε, η θέση του Σεργκέι Μπαμπούριν και του Βίκτορ Ανπίλοφσε ό,τι αφορά στη Συμφωνία συμπίπτει.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές μάχες, αλλά και... σχέδια

Ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται, ο Μπ. Γιέλτσιν παρουσίασε... σχέδιο επίλυσης της κρίσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΣΑΡΟ), σε συνεδρίασή του στις 7 του Μάρτη, υπό τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, εξέτασε τους τρόπους λύσης της τσετσενικής κρίσης. Ενέκρινε επί της αρχής ένα "σύνθετο πρόγραμμα" διευθέτησης της σύγκρουσης στην Τσετσενία. Ο Γιέλτσιν τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι "ένα ειρηνικό πρόγραμμα, δηλαδή, περιέχει τους τρόπους επίτευξης της ειρήνης, καθώς κι ένα στρατιωτικό πρόγραμμα". Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει διαπραγματεύσεις της τσετσενικής κυβέρνησης του Ντοκού Ζαβγκάγεφ με τους επικεφαλής κάθε περιοχής της Δημοκρατίας αυτής ξεχωριστά και αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση με τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ και άλλους ηγέτες των αυτονομιστών, γεγονός που, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης. Σχετικά μ' αυτό, ο Γιέλτσιν είπε ότι "πρέπει να τιμωρηθούν οι εγκληματίες και να δικαστούν για παραδειγματισμό άλλων". Το σχέδιο, που επεξεργάζεται ομάδα μ' επικεφαλής τον προεδρικό σύμβουλο, Εμίλ Πάιν, θα λάβει την τελική του έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΡΟ, την ερχόμενη βδομάδα. Λεπτομέρειες για το μηχανισμό διευθέτησης της κρίσης θα ανακοινώσει ο Γιέλτσιν στα τέλη του Μάρτη. Επίσης, ο Γιέλτσιν σημείωσε ότι θα συνεχιστεί και στο εξής η πολιτική επίτευξης συμφωνιών των αρχών της Τσετσενίας με τους καθοδηγητές των περιοχών και μόνο μετά την υπογραφή "ενδοτσετσενικών" συμφωνιών, το ομοσπονδιακό κέντρο θα στείλει σ' αυτές τις περιοχές οικονομική και άλλη βοήθεια.

Στο μεταξύ, ενώ στη Μόσχα συνεδρίαζε το ΣΑΡΟ, στην Τσετσενία και κυρίως στο Γκρόζνι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, οι συγκρούσεις και, μάλιστα σώμα με σώμα, ανάμεσα σε δυνάμεις του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και Τσετσένους μαχητές (πάνω από 1.000) συνεχίζονται με μεγάλη ένταση σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας. Μάχες διεξάγονται και σε μικρή απόσταση από το κτίριο της κυβέρνησης. Πολλές υπηρεσίες δε λειτουργούν. Υπάρχουν σοβαρές διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης στην Τσετσενία, οι απώλειες των ντουνταγεφικών ανέρχονται στους 130 νεκρούς. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν 70 νεκρούς και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί. Η τύχη περίπου 40 ατόμων αγνοείται. Στους δρόμους του Γκρόζνι υπάρχουν πολλά πτώματα στρατιωτών και πολιτών. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές έχουν πάρει πολλούς ομήρους. Οι αυτονομιστές είχαν χτες το απόγευμα υπό τον έλεγχό τους το 1/3 τρίτο της τσετσενικής πρωτεύουσας. Στο Γκρόζνι έφτασε, στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Ανατόλι Κουλικόφ.

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Πάβελ Γκρατσώφ συζητά στο αεροδρόμιο του

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Πάβελ Γκρατσόφ, συζητά στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι με τον πρωθυπουργό Ν. Ζαβγκάγιεφ

ΒΟΣΝΙΑ
Διαρκής δοκιμασία της "συμφωνίας"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Φόβους για την κατάρρευση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο διοικητής των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, Αμερικανός ναύαρχος, Λέιτον Σμιθ.

"Το βασικό γεγονός είναι ότι ολόκληρη η Συνθήκη του Ντέιτον έχει κτιστεί πάνω στην επιβίωση της ομοσπονδίας. Μέσα σ' αυτή τη χώρα (Βοσνία) έχω δει ελάχιστη πολιτική βούληση για την πραγματική συνοχή της ομοσπονδίας", υποστήριξε ο ναύαρχος Σμιθ, ενώ την ίδια στιγμή απαισιόδοξες απόψεις πάνω στο μέλλον της ομοσπονδίας απηχούσαν τα χτεσινά άρθρα Κροατών και μουσουλμάνων σχολιαστών.

Η πορεία εφαρμογής της Συνθήκης του Ντέιτον θα εξεταστεί μεταξύ άλλων στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των μόνιμων πρεσβευτών των 16 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο.

Στο μεταξύ, και ενώ απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι την παράδοση και του τελευταίου σερβικού προαστίου του Σαράγεβο στη διοίκηση της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας στις 19 του Μάρτη, εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα Σερβοβόσνιων παραδίδονται στις φλόγες. Χτες, ο εκπρόσωπος υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, Κρις Γιανόφσκι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην Γκρμπαβίτσα και την Ιλιτζα, σημειώνοντας ότι "η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο".

ΕΛΒΕΤΙΑ
Συγχώνευση φαρμακοβιομηχανιών

ΒΑΣΙΛΕΙΑ.-

Δύο γιγαντιαίες ελβετικές φαρμακοβιομηχανίες, η CIBA και η SANDOZ, επιβεβαίωσαν χτες τις πληροφορίες ότι προτίθενται να συγχωνευτούν, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα εταιρία, τη "Novartis", που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε υπ' αριθμόν 2 φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο.

Από τη συγχώνευση υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη δουλιά τους περίπου 13.000 εργαζόμενοι, μιας και οι δύο φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι το 10% των 134.000 εργαζομένων θα μείνουν χωρίς δουλιά.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Εγινε ο κυβερνητικός συνασπισμός

ΒΙΕΝΝΗ.-

Επειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών, τα δύο μέχρι τώρα κυβερνώντα κόμματα στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό του καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, κατέληξαν χτες το πρωί σε συμφωνία συνέχισης του κυβερνητικού τους συνασπισμού.

"Συμφωνήσαμε σε ένα ευρύ πρόγραμμα συνεργασίας", δήλωσε ο καγκελάριος Φρ. Βρανίτσκι και πρόσθεσε ότι "με τη συνεργασία αυτή θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την τετραετή θητεία της κυβέρνησης".

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η μείωση κατά δύο των μέχρι τώρα 16 υπουργείων και ο περιορισμός από τέσσερα σε δύο του αριθμού των υφυπουργείων. Συγχωνεύονται τα υπουργεία Επιστημών και Συγκοινωνιών, καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος με εκείνο για θέματα οικογένειας, ενώ καταργούνται τα υφυπουργεία Συντονισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι αρμοδιότητες του οποίου υπάγονται τώρα στο υφυπουργείο Καγκελαρίας.

Στην κυβερνητική συμφωνία αντέδρασαν με επιφυλάξεις και κριτική τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δε βλέπουν καμιά ουσιαστική αλλαγή στη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική.

ΙΤΑΛΙΑ
Εκλογική συμμαχία

Προχώρησαν σε συμφωνία το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης με το συνασπισμό της "Ελιάς"

ΜΙΛΑΝΟ.-

Σε εκλογική συμμαχία προχώρησε το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή του, όπου αναφέρεται ότι κατέληξε σε συμφωνία με το συνασπισμό της "Ελιάς" για τις εκλογές της 21ης του Απρίλη.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αρμάντο Κοσούτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ψηφοφόροι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και του συνασπισμού της "Ελιάς" θα κληθούν να υποστηρίξουν τους κοινούς υποψήφιους σε εκλογικές περιφέρειες που καλύπτουν το 75% των εδρών του Κοινοβουλίου.

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση, τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία, θα διεκδικήσει μόνη της το 25% των εδρών που κατανέμονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

"Δώσαμε ζωή σε μια εκλογική συμφωνία, αλλά όχι και σε μια κυβερνητική συμμαχία. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο", τόνισε ο Κοσούτα και πρόσθεσε ότι "ο στόχος είναι να ηττηθεί η Δεξιά και να χρωματιστεί κόκκινη η συμμαχία".

Πολιτικές πηγές δήλωσαν ότι οι ηγέτες της "Ελιάς" συμφώνησαν να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στην Κομμουνιστική Επανίδρυση σε 27 περιφέρειες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και σε 18 αναμετρήσεις για τη Γερουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ