Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Διαρκής δοκιμασία της "συμφωνίας"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Φόβους για την κατάρρευση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο διοικητής των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, Αμερικανός ναύαρχος, Λέιτον Σμιθ.

"Το βασικό γεγονός είναι ότι ολόκληρη η Συνθήκη του Ντέιτον έχει κτιστεί πάνω στην επιβίωση της ομοσπονδίας. Μέσα σ' αυτή τη χώρα (Βοσνία) έχω δει ελάχιστη πολιτική βούληση για την πραγματική συνοχή της ομοσπονδίας", υποστήριξε ο ναύαρχος Σμιθ, ενώ την ίδια στιγμή απαισιόδοξες απόψεις πάνω στο μέλλον της ομοσπονδίας απηχούσαν τα χτεσινά άρθρα Κροατών και μουσουλμάνων σχολιαστών.

Η πορεία εφαρμογής της Συνθήκης του Ντέιτον θα εξεταστεί μεταξύ άλλων στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των μόνιμων πρεσβευτών των 16 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο.

Στο μεταξύ, και ενώ απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι την παράδοση και του τελευταίου σερβικού προαστίου του Σαράγεβο στη διοίκηση της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας στις 19 του Μάρτη, εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα Σερβοβόσνιων παραδίδονται στις φλόγες. Χτες, ο εκπρόσωπος υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, Κρις Γιανόφσκι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην Γκρμπαβίτσα και την Ιλιτζα, σημειώνοντας ότι "η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ