ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Ανηλεής πόλεμος συμφερόντων στις αερομεταφορές

Εγκληματική επίθεση κατά διευθυντικού στελέχους της ΥΠΑ. "Αγνωστοι, αλλά επαρκώς περιγεγραμμένοι οι δράστες", λέει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών

Με τον πιο θλιβερό τρόπο επιβεβαιώθηκε πρόσφατο σχόλιο του "Ρ" για τη δράση πανίσχυρων ομάδων συμφερόντων μέσα και έξω από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που δε θέλουν να μπει νυστέρι στη θρυλούμενη και ως "Κόπρο του Αυγείου", Γενική Διεύθυνση Αερομεταφορών.

Ο γενικός διευθυντής της εν λόγω διεύθυνσης Κ. Βαζαίος, νοσηλεύεται στο Λαϊκό με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε από άγνωστο, την ώρα που περίμενε να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη επίθεση κατά στελέχους της ΥΠΑ σε διάστημα λίγων μηνών. Το περασμένο καλοκαίρι, άγνωστος είχε πυροβολήσει στα πόδια και το χέρι τον διευθυντή της Αερολιμενικής Διεύθυνσης Γ. Χακιάμη.

Οι αερολιμενικοί, με ανακοίνωσή τους, θεωρούν ότι οι εγκληματικές αυτές πράξεις είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στις αερομεταφορές και επισημαίνουν ότι η σύγκρουση αυτή έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, μετά την πλήρη απελευθέρωση στον τομέα των αερομεταφορών και την εμφάνιση ιδιοκτητών αεροπορικών εταιριών. Τονίζουν ότι με τις επιθέσεις αυτές αποκαλύπτεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο τρομοκράτησης των αερολιμενικών, για να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς εμπόδια, τα λογήςλογής οικονομικά συμφέροντα.

Επισημαίνεται ότι για όλα αυτά, κυβέρνηση και διοίκηση της ΥΠΑ, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο μέχρι τώρα, αν και μετά την επίθεση του περασμένου καλοκαιριού κατά του Γ. Χακιάμη, είχε κατατεθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών έγγραφη αναφορά.

Από το γραφείο του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη, ανακοινώθηκε αργά χτες βράδυ ότι "το κράτος δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται από την εγκληματική αυτή πράξη" και ότι "οι δράστες και οι τυχόν ηθικοί αυτουργοί, προς το παρόν δεν είναι γνωστοί, πλην, όμως, είναι επαρκώς περιγεγραμμένοι". Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δόθηκαν ήδη εντολές στη νέα διοίκηση της ΥΠΑ να επανεξετάσει αυστηρά τους κανονισμούς, τις διαδικασίες και τους ελέγχους ως προς τη διαφάνεια και την αξιοπιστία τους, όπως ορίζουν οι νόμοι και οι διεθνείς οργανισμοί.

Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ καταγγέλλουν ότι "νονοί" θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στον νευραλγικό χώρο των αερομεταφορών και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αν δεν πάρει μέτρα για την πάταξη τέτοιων ενεργειών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Δυναμική συμμετοχή απ' όλη την Ελλάδα

Χιλιάδες αναμένεται να συμμετέχουν από όλες τις περιοχές της χώρας, την Τρίτη στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μαζική και δυναμική συγκέντρωση αγροκτηνοτρόφων χτες στις Σάππες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -

Πρωτοφανές σε όγκο και μαχητικότητα συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι γεωργοκτηνοτρόφοι της επαρχίας Σαππών Ροδόπης, ενώ οι αγρότες όλης της χώρας, προετοιμάζονται για μαζική κάθοδο στην Αθήνα στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τρίτη 19 Μάρτη,απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και στήριξη της αγροτικής παραγωγής, για στήριξη της κτηνοτροφίας και του εισοδημάτων των αγροκτηνοτρόφων.

Ηδη αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, εκτός των δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων του θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας), της Αιτωλοακαρνανίας, παίρνουν η μία μετά την άλλη δεκάδες τοπικές αγροτικές οργανώσεις και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα από τη Θράκη, την Ηπειρο (Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία) και τη Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα - Δομοκός, Βοιωτία, Φωκίδα). Επίσης, συμμετέχουν αγροκτηνοτρόφοι από όλους, σχεδόν, τους νομούς της Πελοποννήσου (Ηλεία, Αρκαδία και Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Αίγιο και επαρχία Αχαϊας - Καλάβρυτα κλπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι προετοιμάζονται να έρθουν αγρότες, ακόμα και από τα νησιά (Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά κλπ.). Από τον αριθμό των λεωφορείων που έχουν ναυλώσει μέχρι στιγμής οι αγροτικές οργανώσεις (π.χ. πάνω από 10 στην Καρδίτσα), προκύπτει ότι οι διαδηλωτές θα είναι χιλιάδες.

Πάνω από 1.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα 50 χωριά της περιοχής συγκεντρώθηκαν το πρωί με τα αγροτικά τους μηχανήματα έξω από το Δημαρχείο Σαππών και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποίησαν την αγωνιστική τους συγκέντρωση. Η χτεσινή κινητοποίηση διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο του Δήμου Σαππών και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο της επαρχίας. Χαιρέτισαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, ο δήμαρχος της πόλης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, ο πρόεδρος της ΟΑΣ του νομού και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης Θ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότιεφαρμόζει κατά γράμμα τις αντιαγροτικές αποφάσεις που παίρνονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών και οδηγούν σε βέβαιο αφανισμό τους αγροκτηνοτρόφους. Σημείωσε, πως τραγικά είναι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν και οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι και υπογράμμισε τον κίνδυνο για ξεκλήρισμα των σιτοπαραγωγών και των καπνοπαραγωγών.

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι της Ροδόπης ήδη προετοιμάζονται για τη μαζική συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης. Ενώ συμμετοχή στην πανελλαδική αποφάσισε και η Συντονιστική επιτροπή αγώνα κτηνοτρόφων - αγροτώνΛαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής που την προηγούμενη μέρα θα προχωρήσει σε αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας έξω από το χωριό Στίβος. Υπενθυμίζεται ότι στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία, τις Σέρρες, το Κικλίς, και τον Εβρο. Ενώ πιθανό είναι ακόμη το ενδεχόμενο συμμετοχής και των γεωργοκτηνοτρόφων από τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Απεργίες ξεκινούν οι γεωπόνοι

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τις 26 του Μάρτη οι γεωπόνοι του υπουργείου Γεωργίας, διεκδικώντας την επίλυση των κλαδικών αιτημάτων τους. Η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) αποφάσισε να κηρύξει 4ήμερη πανελλαδική απεργία από 26/3/96 και επαναλαμβανόμενες 5νθήμερες απεργίες στη συνέχεια. Τα κύρια αιτήματα είναι: Η χορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών ύψους 60.000 δρχ. Η κάλυψη των κενών θέσεων σε γεωπονικό προσωπικό με άμεσους διορισμούς στην περιφέρεια και κέντρο, καθώς και ζήτημα της χιλιομετρικής αποζημίωσης. Η ΠΕΓΔΥ επίσης, καταγγέλλει τον υπουργό Γεωργίας γιατί όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά ούτε καταδέχεται να δεχτεί το ΔΣ του συλλόγου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συζητούν την καταστροφή των οπωροκηπευτικών

Οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των οπωροκηπευτικών, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, είναι το κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Το πακέτο των προτάσεων για την αναθεώρηση της ΚΟΑ στα οπωροκηπευτικά πήρε προχτές αρνητική γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έγινε η επισήμανση ότι η Κομισιόν μεροληπτεί κατά των καλλιεργητών φρούτων και λαχανικών της Μεσογείου. Ωστόσο όμως, οι επιμέρους προτάσεις που γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε βελτιώνουν την κατάσταση. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού απόσυρσης, τη δραστική μείωση των τιμών, ενώ φορτώνει τα έξοδα των αποσύρσεων και των εκριζώσεων στους παραγωγούς. Επιπλέον, επιβάλλεται "πλαφόν" και πρόστιμο στην περίπτωση υπέρβασης στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά. Η πρόταση αυτή της Κομισιόν, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Ελληνες παραγωγούς.

Πέρα από αυτά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, αναφέρεται πως ο υπουργός θα θέσει στο Συμβούλιο το θέμα της κρίσης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα, θα επιμείνει στο θέμα της αύξησης της ποσόστωσης κατά 125.000 τόνους στο αγελαδινό γάλα, πράγμα που ήδη ο επίτροπος Γεωργίας έχει αποκλείσει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος θα κληθούν να πληρώσουν ευρωπρόστιμο πάνω από 3 δισ. δραχμές, λόγω υπέρβασης του πλαφόν. Ακόμα, θα ζητήσει την αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης και της επιδότησης των επιλέξιμων ζώων, καθώς και την επιδότηση των αποθεμάτων της φέτας.

"Εξαγγελίες"... ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μέτρα δημαγωγικού χαρακτήρα ετοιμάζεται να εξαγγείλει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η κυβέρνηση εμφανώς θορυβημένη από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων και το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, ψάχνει να βρει τρόπους για να τους ρίξει στάχτη στα μάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία στη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ την ερχόμενη Τρίτη, προσανατολίζεται να εξαγγείλει: Εισοδηματική ενίσχυση 1.500 δραχμές για κάθε ζωική μονάδα στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, η οποία μεταφράζεται σε 250 δρχ. το κεφάλι και το κονδύλι αυτό εκτιμάται να φτάσει τα 18 δισ. δρχ. Σημειώνεται οι οι παραγωγοί ζητούν εισοδηματική ενίσχυση στο γάλα (100 δρχ. στο πρόβειο, 65 στο γίδινο και 10 στο αγελαδινό), το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 100 δισ. δρχ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα: Την επέκταση της πρόσφατης τραπεζικής ψευτο-ρύθμισης της ΑΤΕ για τα αγροτικά χρέη κατά ένα έτος, δηλαδή από το 1993 να πάει στο 1994, και τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ κατά δύο μονάδες. Επίσης, φορολογικού χαρακτήρα ρύθμιση για τη μεταβίβαση αγροτικής γης και περιορισμό του κόστους για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε αγροτικές περιοχές. Τέλος, ενδέχεται να προσθέσει στις εξαγγελίες του και την κατάργηση της εισφοράς για την ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Από τα μπλόκα του αγώνα... στην Αθήνα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ