ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαταρκτική εξέταση για τις μετοχές του MEGA

Ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διεξαχθεί για την πώληση της μετοχής τουMEGA στο Χρηματιστήριο. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για υπερτιμημένη πώληση της μετοχής του MEGA στο Χρηματιστήριο.

Στο έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Αθ. Σιούλας αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και σε δημοσιεύματα των εφημερίδων "Ριζοσπάστης", "Λόγος", "Ελεύθερος Τύπος" και "Αδέσμευτος Τύπος", όπου ο πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει δημόσια ότι ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δραχμές παγιδεύοντας το επενδυτικό κοινό, το οποίο αγόρασε τις μετοχές της εταιρίας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε κατηγορήσει την εταιρία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ότι αν και η λογιστική της τιμή ήταν 325 δραχμές και η ονομαστική 100 δραχμές, η εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο έγινε προς 1.900. Η συνέχεια είναι γνωστή και η μετοχή της εταιρίας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έπεσε στις 630 δραχμές με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους οι επενδυτές και να καρπωθούν δισεκατομμύρια δραχμές οι πέντε μεγαλομέτοχοι του MEGA, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μπόμπολας, Λαμπράκης και Τεγόπουλος.

Στο μεταξύ προβλήματα εμφανίστηκαν στις σχέσεις των μετόχων της εταιρίαςΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ. Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, ο εκδότης του "Εθνους" Γ. Μπόμπολας.

Σε επιστολή του ο Γ. Μπόμπολας εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον των συνιδιοκτητών του MEGA, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου για αθέμιτο ανταγωνισμό και ότι παραβίασαν την αρχική συμφωνία τους. Ο εκδότης του "Εθνους" κατηγορεί τον Βαρδινογιάννη και τον Αλαφούζο ότι προχώρησαν, κατά παράβαση της συμφωνίας τους, στην ίδρυση των καναλιών ΣΤΑΡ και ΣΚΑΪ που είναι ανταγωνιστικά στο MEGA.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι παραβιάζουν και το νόμο για τα ΜΜΕ όπου προβλέπεται να είναι κάποιος μέτοχος μόνο ενός καναλιού και σε ποσοστό όχι περισσότερο από 25%. Αντίθετα, εδώ έχουμε ιδιοκτήτες των καναλιών που να είναι μέτοχοι σε περισσότερα από ένα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Γ. Μπόμπολας στην επιστολή παραίτησής του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αναφέρεται και στις μετοχές της εταιρίας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ και επισημαίνει πως πουλήθηκαν από ορισμένους μετοχές κατά παράβαση της "συμφωνίας" με τραγικές επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής.

ΠΑΣΟΚ
Ξεσπαθώνουν οι "μακεδονομάχοι"

Είκοσι βουλευτές με δήλωσή τους τάσσονται ενάντια στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία, που να περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του

Σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκαλεί η εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει αναγνώριση με το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του.

Χτες 20 "μακεδονομάχοι" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν στη δημοσιοποίηση της κίνησης που έχουν συγκροτήσει. Οι βουλευτές έχουν μορφοποιήσει την αντίδρασή τους στις κυβερνητικές επιλογές με κείμενο υπογραφών, στο οποίο τονίζεται ότι "οι υπογραφόμενοι είμαστε αντίθετοι στην προοπτική μιας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, στην οποία να περιέχεται η λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της".

Παράλληλα, εκφράζουν την εμμονή τους στη θέση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Καραμανλή και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζητούν πριν από κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης να γίνει συζήτηση στην ΚΟ και στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αποφεύγουν να διευκρινίσουν μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, αλλά είναι προφανές ότι δε συμπίπτουν στα επόμενα βήματα. Ενδεικτική, πάντως, για το "βάθος" κλιμάκωσης των αντιδράσεων είναι η δήλωση του βουλευτή Δ. Δημοσθενόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά μπορούν να απέχουν όταν το θέμα έρθει στη Βουλή.

Επίσης ο αριθμός αυτός των "μακεδονομάχων" βουλευτών δεν αναμένεται να αυξηθεί, αφού το κείμενο περιφερόταν για υπογραφές αρκετές μέρες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε έναν τακτικό ελιγμό, λέγοντας ότι δεν είναι ώριμο να συζητηθεί στην ΚΟ το θέμα των Σκοπίων.

Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι υπογράφοντες τη δήλωση είναι οι: Ν. Ακριτίδης, Δ. Βουνάτσος, Ηλ. Βλαχόπουλος, Δ. Γαϊτανίδης, Μ. Γικόνογλου, Χ. Δαμιανίδης, Α. Δαμιανίδης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Σ. Καραμούτσος, Ι. Καραμπάτσας, Χ. Κηπουρός, Γ. Κίρκος, Θ. Κοκελίδης, Ελ. Κωνσταντινίδης, Ν. Λαμπαδάρης, Κ. Μπαντουβάς, Σ. Παπαθεμελής, Γ. Παπασπύρου, Κ. Ταταρίδης και Λ. Χατζηανδρέου.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή,ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε ότι αν δεν υπήρχε σύγκλιση απόψεων με τον Κ. Σημίτη, θα είχε δηλώσει ανεξαρτητοποίηση. Πρόσθεσε όμως ότι αντί των όρων Νέα Μακεδονία - Βόρειος Μακεδονία θα πρότεινε στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τον όρο μόνο Μακεδονία "για να μην εξαπατούμε κανέναν".

Εντάσεις όμως παρατηρούνται και στο θέμα της κατάρτισης του κανονισμού της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο προεδρείο της ΚΟ, που συναντήθηκε χτες με τον Κ. Σημίτη, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις τόσο για το διορισμό των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όσο και για τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να διαλύσει τη Βουλή.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η εφ' όλης της ύλης ομιλία του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή προχτές το βράδυ, η οποία φάνηκε να ενοχλεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αν. Πεπονή για τις "γκρίζες περιοχές" στις βραχονησίδες Ιμια, είπε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές. Ενώ για την άποψη του υπουργού ότι η κυβέρνηση παρασιώπησε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχαν αποφασιστεί το περασμένο καλοκαίρι από την Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμία αποσιώπηση.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες;

Η Τουρκία επιχειρεί να συντηρήσει τα "κεκτημένα" από την κρίση της Ιμιας και να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει με κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, πως "δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο". Την ίδια στιγμή, όμως, ζητά την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προκειμένου να σταματήσουν οι τουρκικές αμφισβητήσεις του καθεστώτος που διέπει την Ιμια αλλά και άλλες νησίδες κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Στην πράξη, η περιοχή της Ιμιας μετά την τελευταία κρίση, βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμένης ελληνικής κυριαρχίας, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι εύκολη εξαιτίας της έντονης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας η οποία επιδιώκει να παγιώσει το καθεστώς της αμφισβήτησης. Αυτό το "ενοχλητικό" γεγονός η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το καλύψει, όσο κι αν προσπαθεί, καθώς υπάρχει στη νησίδα Ιμια ένα μικρό κοπάδι και ο ιδιοκτήτης του έχει επανειλημμένως εμποδιστεί από τουρκικά περιπολικά να το φροντίσει.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας και χτες στις δηλώσεις του επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως ο "βοσκός ούτε εμποδίστηκε, ούτε ενοχλήθηκε" να προσεγγίσει την Ιμια. Παρ' όλα αυτά, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν πως τα περιστατικά γύρω από την Ιμια είναι πολύ σοβαρά, ότι πράγματι αμφισβητείται το δικαίωμα της συνέχισης της (οικονομικής) δραστηριότητας που συνιστά η ύπαρξη του κοπαδιού και ακόμη, πως "αρμοδίως" η ελληνική κυβέρνηση έχει επιστήσει την προσοχή στις τοπικές αρχές ώστε να αποθαρρύνουν τις επισκέψεις στις νησίδες της περιοχής.

Την κατάσταση αυτή, θα πρέπει να επισημανθεί, την αντιμετώπισε πρόσφατα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και ο υπουργός Εξωτερικών (σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου") παραδέχτηκε πως ο ίδιος ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Νάιλς για την τακτική της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, εκτίμησε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε αμερικανική παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ιμιας. Οι ελπίδες της Αθήνας βασίζονται στις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον από τον ίδιο τον Ρ. Χόλμπρουκ, πέντε μέρες μετά την κρίση. Ο Ρ. Χόλμπρουκ, απαντώντας στις ελληνικές οχλήσεις για τη φροντίδα του κοπαδιού, είπε πως η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς σημαίνει και τη συνέχιση της όποιας δραστηριότητας στη νησίδα.

Εκτοτε, η Ουάσιγκτον κρατά με επιμέλεια ίσες αποστάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο η τουρκική διπλωματία προχωρά σε έντονες διαβουλεύσεις αναζητώντας τη φόρμουλα με την οποία θα επιτευχθεί η ελληνοτουρκική συνεννόηση, προφανώς για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Βγαίνει αύριο

Μετά από 122 μέρες νοσηλείας, αύριο το μεσημέρι, αναμένεται να βγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου από το "Ωνάσειο", αν βεβαίως δεν παρουσιαστούν επιπλοκές στην υγεία του. Στο σπίτι του, στην Εκάλη, έχει εγκατασταθεί μηχάνημα για την αιμοκάθαρση, αναπνευστήρας και μόνιτορ, με τα οποία θα είναι δυνατόν να ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Συγκέντρωση επιλαχόντων του διαγωνισμού για το δημόσιο

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Προεδρίας πραγματοποιούν αύριο οι επιλαχόντες του περσινού διαγωνισμού για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Οι 3.000 επιλαχόντες, σε ανακοίνωσή τους, διαμαρτύρονται γιατί δεν απορροφούνται στο δημόσιο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο. Ζητούν την απορρόφηση όλων των επιλαχόντων, όπως έγινε και με 1.200 συνυποψηφίους τους στον ίδιο διαγωνισμό και εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη διεξαγωγή νέου πανελλήνιου διαγωνισμού, που θα στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο δισεκατομμύρια δραχμές.

Αν και Πειραιώτης, δηλώνει... μακεδονομάχος!

Γ. Παπασπύρου: Αν και Πειραιώτης, δηλώνει ...μακεδονομάχος!

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12-15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 88.28.106, 88.10.046 και 64.67.579 (απόγευμα).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Τα "γκάλοπ" φταίνε...

Για "προκατασκευασμένες δημοσκοπήσεις", που όπως αναφέρει έχουν πάρει διαστάσεις "πραγματικής απειλής σε βάρος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος", έκανε χτες λόγο ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Μαρτάκης, με αφορμή τα διάφορα αρνητικά για το κόμμα του "γκάλοπ" που τις τελευταίες μέρες βγήκαν στη δημοσιότητα. Βέβαια, αυτή η κριτική ασκείται από τη στιγμή που οι όποιες δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν την Πολιτική Ανοιξη. Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, αφού επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί"απειλεί να θέσει ολόκληρη την πολιτική μας ζωή κάτω από την ομηρία κάποιων", καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για την ψήφιση νόμου "που θα ρυθμίζει τη λειτουργία και το δημοκρατικό έλεγχο των δημοσκοπήσεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ