ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ

Διάλογος με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις

Σύντροφοι,

Η ειδωλολατρία, η προσωπολατρία, η γραφειοκρατία, ο ουτοπικός εγκεφαλισμός είναι ιστορικά συνδεδεμένες με την επιβολή σύνθετων μορφών καταπίεσης, συνέπεια άγνοιας του ανθρώπου σε κείνες τις συνθήκες που τον έσερναν στις σφαγές, τη δουλεία και συνεχίζουν δυστυχώς ακόμα και δεν άλλαξαν σε χαραχτήρα οι μορφές επιβολής. Οταν η συμπεριφορά προς τον άνθρωπο είναι ίδια με τα κουρντιστά παιχνίδια και άνθρωποι άσχετοι τον υποτιμούν πνευματικά και ιστορικά.

Η θέση του Κόμματος για Παλλαϊκό Μέτωπο Αντίστασης και πάλης, δείχνει ωριμότητα και συναίσθηση ευθύνης, τόσο από άποψη μελέτης της μαρξιστικής φιλοσοφίας στα ελληνικά δεδομένα και στα πολιτικά - οικονομικά και εθνικά προβλήματα, όσο και στις πολυσύνθετες κοινωνικές ανακατατάξεις, διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις, που προκαλούν οι εξωτερικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που οδηγούν τη χώρα στην εθνική αποδιοργάνωση και εξάρτηση νεοαποικιακής μορφής.

Η ίδια η ζωή, πλέον, μας βγάζει από το να επικαλούμαστε τα τσιτάτα που διαμορφώθηκαν σε άλλες συνθήκες και παραβιάσεις από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από ανθρώπους που παραβίασαν σωστές εκτιμήσεις του Λένιν, που δεν έσκυψαν ποτέ στη μελέτη της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας (από άγνοια και ουτοπική έπαρση, από υποκειμενισμούς και κατάχρηση της εξουσίας του προλεταριάτου τότε), που επικαλούνταν μόνο για να περνούν τις παραβιάσεις τους εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του Λαού και των "καταστατικών αρχών", που λειτουργούσαν νεοτσαρικά, από ανθρώπους με αστικές αντιλήψεις και σοσιαλδημοκρατικές προθέσεις, που τελικά εκφράστηκαν με τη διάλυση παγκόσμια έστω αυτής της μορφής "σοσιαλισμού".

Η ζωή απέδειξε περίτρανα ότι η Μαρξιστική Φιλοσοφία είναι υπόθεση του 98% του λαού, ο οποίος με χίλιες μορφές καταπιέζεται. Μόνο που "θέλει Αρετήν και Τόλμην". Παρεμβάσεις και επικοινωνία με όλες τις λαϊκές δυνάμεις, που, με τον ένα ή άλλο τρόπο, διαφωνούν με την ΕΕ και κάθε μορφή εξάρτησης. Αλλιώς συμβάλλουμε κι εμείς σε κείνο που καταγγέλλουμε, το "διαίρει και βασίλευε". Διατηρώντας τη σωστή νομοτελειακή μας θέση για την κοινωνική δικαιοσύνη, ανοίγουμε διάλογο για το σύνολο των εθνικών προβλημάτων, ερχόμαστε σε επαφή, κατ' αρχήν, με όλους τους αγωνιστές που έδωσαν αίμα και θυσίες για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Σε ανοιχτή συζήτηση βάζουμε τους στόχους για "παλλαϊκή ενότητα" και καλούμε όλους εκείνους που πλήττονται από την ξένη επέμβαση στη χώρα μας.

"Επιστημονικός Σοσιαλισμός" δε θα πει να κλεινόμαστε και να απαιτούμε από τους πάντες, ο σοσιαλισμός θέλει φαντασία, θάρρος και λογική για πραχτική των προτάσεών μας. Μακριά από προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Το 15ο Συνέδριο είναι ό,τι διατήρησε ο ελληνικός λαός σαν επιστημονικό εργαστήρι στη νομοτελειακή αναγκαιότητα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΕΑΜ επετεύχθη, γιατί με πρωτοπόρους τους εξόριστους κομμουνιστές επικεφαλής, όλες οι πατριωτικές δυνάμεις συνέπραξαν, όπως και οι νέοι με την ΟΚΝΕ για την ΕΠΟΝ, κι ο ελληνικός λαός ενώθηκε στο ΕΑΜ. Ο λαός μας, λίγο μετά τον Εμφύλιο, έφερε στη Βουλή 75 έδρες, αυτό ήταν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Αυτή η μαγιά συντρόφων αναζητά ικανούς μελετητές, που θα αγκαλιάσουν το σύνολο των εθνικών δυνάμεων για να σωθεί η χώρα κι ο πολιτισμός μας. 175 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να συρθούμε σε σύγχρονες μορφές ΣΚΛΑΒΙΑΣ.

Η απομόνωση, όσο κι αν διατυπώνουμε θεωρητικά, φραστικά απόψεις, που δε βρίσκουν ανταπόκριση (και γιατί να μην το πούμε) στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κ.ά., που στηρίζουν για καθαρά θέμα επιβίωσής τους. Αν δε δούμε κατάφατσα το γεγονός αυτό, είναι σα να βοηθάμε στη διαιώνιση του "διαίρει και βασίλευε".

Τα πάντα έχουν δεχτεί την εξάρτηση των μεθόδων της ΕΕ και, μη βλέποντας φως, εκλιπαρούν συντήρηση από τα διάφορα πακέτα, που σε κάποια στιγμή θα εκφραστούν με το ξεπούλημα της γης μας και του λαού μας έναντι του χρέους, που μας φορτώνουν όσοι ροκανίζουν τα κόπια του λαού μας.

Η κάθοδος των Ρωμαίων κατακτητών διαμέλισε τη χώρα, μεταναστεύοντας (πουλώντας) δεκάδες χιλιάδες Ελληνες σαν δούλους. Χρειάστηκαν πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια για να γίνει η Επανάσταση το 1821, έχοντας χύσει ποτάμια αίμα σε προηγούμενες εξεγέρσεις. Το 1940 - 1949, η χώρα μας πέρασε νέα σκλαβιά από Ιταλο-Γερμανο-Βούλγαρους και Αγγλο-Αμερικανούς. Μας έριξαν σ' ένα κανάλι Εμφυλίου και εύσχημα εξοντώθηκαν χιλιάδες Ελληνες. Θα στρώσουμε και πάλι το τραπέζι των ξένων για νέες σφαγές; Η χώρα μας σήμερα σέρνεται στις εντολές της Νέας Τάξης Πραγμάτων... στην οικονομική αποδιοργάνωση, με αιχμή εισαγωγή ξένων προϊόντων από τους "12" και 60 άλλες χώρες. Προμηνύοντας κύματα μετανάστευσης, διαμελισμού της χώρας.

Η Τουρκία σπρωγμένη διεκδικεί στο Αιγαίο, ενώ οι λεγόμενοι ...φίλοι μας ...23 χρόνια δεν παίρνουν σαφή θέση για την Κύπρο. Δεχόμαστε ότι στις εντολές του Μάαστριχτ, διαλύουν τα πάντα, από το 1974, παρά τους αγώνες όσων πλήττονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις καλπάζουν. Οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες Ελλήνων εργαζομένων. Η Μαρξιστική Φιλοσοφία δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια μερίδα ανθρώπων, πρέπει να στηριχτεί σ' όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται εθνικά και οικονομικά.

Αυτός πρέπει να 'ναι ο βασικός προβληματισμός του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Παράλληλα με τη συγκρότηση σωστών κομματικών οργανώσεων και διαλεχτική συζήτηση με τα κομματικά μέλη, τους οπαδούς και φίλους της κοινωνικής δικαιοσύνης για την ουσία της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας στα σημερινά δεδομένα της χώρας μας. Η χώρα έχει ικανούς ανθρώπους, που μπορούν χωρίς υποκειμενισμούς και προκαταλήψεις να δούμε συνολικά τα εθνικά θέματα. Ο διαμελισμός του λαού, αντικειμενικά, δίνει συνεχόμενη τροφή στις ξένες δυνάμεις, στους καπιταλιστές ιμπεριαλιστές και πολεμοκάπηλους.

Μόνο στην κοινή πάλη θα διακριθούν οι θέσεις μας για κοινωνική δικαιοσύνη. Τα θέματα λειτουργίας του ΚΚΕ και των οργανώσεων δεν είναι ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα προβλήματα, ο λαός σηκώνει βάρη αδιανόητα, που δεν οδηγούν πουθενά. Αν δεν κατανοήσουμε πως οι άνθρωποι δεν είναι κουρντιστά παιχνίδια σε εγκεφαλισμούς, η ζωή συνεχώς θα απομακρύνεται... Οι νέοι άνθρωποι θα μας βλέπουν με σεβασμό, αλλά θα ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους, γιατί οι γνώσεις τους προπορεύονται δεκάδες χρόνια από μας, γιατί διαχειρίζονται τα σύγχρονα μέσα, που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Ας δούμε κατάφατσα τον καθρέφτη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η αλλαγή θα περάσει μέσα από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Από τα στοιχεία που φέρνουν οι δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη" για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες βγαίνει καθαρά ότι πολλά ξεκίνησαν στραβά και ο τρόπος που επιβάλλουν σήμερα είναι ακόμα πιο στραβός, γιατί διαμορφώνονται άλλες οικονομικές σχέσεις που θα γεννήσουν πολυσύνθετες αντιθέσεις.

Οι Γερμανοί, Αμερικανοί κι άλλοι Δυτικοί επιχειρηματίες εγκαταλείπουν σταδιακά τις χώρες τους και εγκαθίστανται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες κατά χιλιάδες, δημιουργώντας πίσω τους εκατομμύρια ανέργους. Μόνο από τη Δυτική Γερμανία εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία πάνω από 2.500 επιχειρήσεις, στη Ρωσία πάνω από 900 αμερικανικές και αντίστοιχα σ' όλες τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, γιατί βρήκαν φτηνά μεροκάματα, φτηνές πρώτες ύλες και τεράστιο καταναλωτικό κοινό.

Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να μας διαφεύγουν κι όταν όλες οι πρώην κάνουν αγώνα δρόμου για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως και το ότι η ΕΕ, προτού μπει η Ελλάδα, είχε υπογράψει συμφωνίες με δεκάδες άλλες χώρες που διακινούν ελεύθερα τα προϊόντα τους στις χώρες της ΕΕ από βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, που εκτοπίζουν συνεχώς τα εθνικά προϊόντα, εκτοπίζοντας όλες τις εθνικές παραγωγικές δυνάμεις.

Ακόμα δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα σύγχρονα μέσα παραγωγής εκτοπίζουν το παλιό εργατικό "χειρωνακτικό δυναμικό" και δημιουργούν νομοτελειακά νέο, που σίγουρα αλλάζει τον τρόπο σκέψης για τις κοινωνικές αλλαγές (κάτι τέτοιο σχετικά με τα σύγχρονα μέσα παραγωγής αναφέρθηκε και στη Σύσκεψη των ΚΚ που έγινε το 1995 στην Ελλάδα).

Το ΚΚΕ κληρονόμησε την αναγκαιότητα της κοινωνικής δικαιοσύνης από τη Μαρξιστική Επιστημονική Φιλοσοφία, θέση που αντανακλά και αποδέχονται μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, γιατί ανταποκρίνεται στα ΠΑΝΕΘΝΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ.

Αρκεί να απαλλάξουμε το λαό από τα ΕΙΔΩΛΑ και τις καταστατικές διαδικασίες, που λειτουργούν πέρα από τα πραγματικά αισθήματα των απλών ανθρώπων και δημιουργούν παρασιτικές κλίκες, όπως απέδειξε η 78χρονη ιστορία και θέλω να πιστεύω ότι το 15ο Συνέδριο θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα στην ελληνική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΛΑΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος της ΝΕ της ΠΕΑΕΑ

Νομού Ηλείας

Μια καινούρια επανάσταση θα ξεσπάσει

Σύντροφοι, είμαι 86 χρονών και τα 60 χρόνια μου είμαι στο ΚΚΕ. Δε θέλω να απασχοληθώ με το μαρξισμό - λενινισμό, γιατί τα έχω γράψει πολλές φορές, για Συνέδρια του ΚΚΕ, αλλά θα σταθώ σε μερικά πράγματα:

- Για τα ΜΜΕ. Πρώτα να γίνει καλύτερος ο ραδιοφωνικός σταθμός του "902", να γίνει καλύτερος ο "Ριζοσπάστης", γιατί δυστυχώς δεν τον παίρνουν ούτε τα μέλη του Κόμματος. Να ξαναλειτουργήσει η τηλεόραση, γιατί δεν πρέπει να πάμε στο Συνέδριο χωρίς γυαλί. Θα πείτε, δεν έχετε λεφτά, αλλά πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να μεταδίδει από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, με μερικούς συντρόφους δημοσιογράφους, αμισθί.

Να βγάλετε τις νέες ταυτότητες και να προσεχτεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κακλαμάνης, ότι η κ. Παπαρήγα είναι η καλύτερη ομιλήτρια στη Βουλή, παρόλο ότι ανήκει στο ΚΚΕ και, όπως έχει πει ο Λένιν, για να είσαι κομμουνιστής πρέπει να έχεις ήθος και συνέπεια... Αυτά τα έχει η σ. Αλέκα Παπαρήγα.

Πιστεύω, λόγω της δυστυχίας και πείνας, που μαστίζει τον ελληνικό λαό, θα αυξηθεί η δύναμη του Κόμματος και ειδικά από τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.

- Τώρα για τους εργαζόμενους. Λόγω που είμαι συνδικαλιστής από το 1930, έχω κακιά πείρα, γιατί από το 1949 που κρεμάσανε τον τότε ΓΓ της ΓΣΕΕ, Μήτσο Παπαρήγα, και μέχρι σήμερα, τη ΓΣΕΕ, τα ΕΚ τα έχουν πότε η Δεξιά και τελευταία το ΠΑΣΟΚ. Ολοι αυτοί είναι πουλημένοι και δούλοι του ντόπιου κατεστημένου από τον Φώτη το Μακρή, της Δεξιάς και τον Ραφτόπουλο του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον υπουργό Εργασίας καταργήσανε το δικαίωμα να ψηφίζουν οι συνταξιούχοι στις εκλογές της ΓΣΕΕ, ήρθε μετά ο καινούριος υπουργός Εργασίας, Κανελλόπουλος, και αυτός της ΓΣΕΕ και τώρα έχουμε άλλον του ΠΑΣΟΚ, τον Πρωτόπαππα, που πούλησε τους εργάτες. Με απόφαση μόνο της ΠΑΣΚΕ, πρώτη φορά στο συνδικαλισμό, για να γίνει και αυτός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά φταίνε και οι εργαζόμενοι που τους ψηφίζουν σε όλα τα συνδικαλιστικά κέντρα, ΕΚ κλπ. Οταν βλέπεις στην πρώτη εργατούπολη, τον Πειραιά, και δε βγάζουν ούτε έναν κομμουνιστή βουλευτή, το ίδιο και η Κρήτη, που από 17 βουλευτές που βγάζει δε βγάζει ούτε έναν κομμουνιστή βουλευτή. Ποιος φταίει για όλα αυτά; Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που τους ψηφίζουν. Για να δούμε, θα ξυπνήσουν (πιστεύω);

Μια καινούρια επανάσταση θα ξεσπάσει σ' όλο τον κόσμο. Ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Λένιν και ο Στάλιν πέθαναν, αλλά ο μαρξισμός - λενινισμός δεν πέθανε... Ζει και θα ζει σε όλες τις καρδιές όλων των κομμουνιστών. Σε όλο τον κόσμο όσα χρόνια και αν περάσουν. Αν βρεθήκανε μερικοί προδότες σαν τους Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Σεβαρντνάτζε, Γιάκοβλεφ και ΣΙΑ, και προδώσανε όχι μόνο την πατρίδα τους, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αλλά δε θα αργήσει η μέρα που σαν τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση το 1917, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Μια καινούρια κομμουνιστική επανάσταση θα ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, που θα είναι και το τέλος του καπιταλισμού. Τα σημάδια αρχίσανε, αλλά δεν είναι ακόμα ορατά. Αλλο εάν εγώ δε θα προλάβω να τη δω, λόγω ηλικίας μου, αλλά οι καινούριες γενιές θα τη ζήσουνε...

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Κυψέλη

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Από τη διαπίστωση που γίνεται στο Σχέδιο Προγράμματος, ότι στη χώρα μας έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό, αλλά καθυστερούν οι υποκειμενικές, βγαίνει ότι το κύριο πρόβλημα για τη σοσιαλιστική επανάσταση είναι η ωρίμανση και των υποκειμενικών προϋποθέσεων.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να μελετηθούν αναλυτικά οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, να προσδιοριστούν οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης, αφού δοθεί πρώτα συγκεκριμένη απάντηση, ανάμεσα σε άλλα, στα εξής ερωτήματα:

1. Ποιοι εντάσσονται σήμερα στην εργατική τάξη;

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με την καταπληκτική πρόοδο στην επιστημονικοτεχνική επανάσταση και την πληροφορική, την κυριαρχία στην κοινωνική ζωή των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και εντύπων, και την ανατροπή ή την κατάρρευση του σοσιαλισμού στις χώρες που είχε επικρατήσει και τη, ωςσυνέπεια αυτής της ανατροπής, μονοκρατορία του ιμπεριαλισμού, έχουν επιφέρει πρωτοφανείς αλλαγές στην εικόνα του σημερινού κόσμου.

Μεταξύ άλλων, στη σημερινή κοινωνία έχουν αλλάξει ριζικά και τα όρια της εργατικής τάξης. Εχει επέλθει σημαντική μείωση του αριθμού εκείνων των εργαζομένων που αναμφισβήτητα ανήκουν σ' αυτή, δηλαδή εκείνων που έχουν να πουλήσουν μόνο την εργατική τους δύναμη και, αντίθετα, έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην εργατική αριστοκρατία.

Με την εξάπλωση των μέσων της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης και της πληροφορικής, ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων που απασχολείται στην πληροφορική και τη χρήση των μηχανών και άλλων προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας, στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, έχει εξασφαλίσει ηγεμονικές αμοιβές, πληρώνεται από την υπεραξία και δεν μπορεί να θεωρείται ότι ανήκει πια στην εργατική τάξη, έχει διαφοροποιηθεί η ταξική του συνείδηση και αισθάνεται πως βρίσκεται πιο κοντά στην αστική τάξη, με την οποία έχει συνδεθεί η διατήρηση των μεγάλων αμοιβών και των άλλων προνομίων του.

2. Ποιοι από τα μεσαία στρώματα εντάσσονται στους συμμάχους

της εργατικής τάξης;

Και εδώ έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες αλλαγές, που έχουν περιορίσει τον αριθμό εκείνων που εργάζονται ατομικά, χωρίς να εκμεταλλεύονται ξένη εργατική δύναμη. Το φαινόμενο έχει πάρει τεράστια έκταση τα τελευταία χρόνια με τη συρροή ξένων εργατών. Βιοτέχνες, γεωργοί, μικροί εργολάβοι, ψαράδες κ. ά, ακόμα και κηπουροί στις κατοικίες των προαστίων των πόλεων, χρησιμοποιούν ξένους εργάτες που προσφέρουν την εργατική τους δύναμη με αφάνταστα δυσμενείς όρους (χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ακάλυπτοι και από αυτή την ανεπαρκή ελληνική εργατική νομοθεσία, με μεροκάματα πείνας, κάτω από τα κατώτατα όρια της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας).

Αγρότες που χύνουν το γάλα στο χώμα και σφάζουν τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα στα σκαλοπάτια της νομαρχίας, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από πείνα στις καθυστερημένες και τις υπό ανάπτυξη χώρες δεν μπορούν ν' αποτελέσουν συμμάχους της εργατικής τάξης στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

3. Ποιος θα είναι ο ρόλος των ξένων εργατών στο επαναστατικό

κίνημα;

Νομίζω ότι πρέπει να διατεθεί ειδικό κεφάλαιο στο Πρόγραμμα για τη θέση των ξένων εργατών στο επαναστατικό κίνημα. Να αποκρούεται η ρατσιστική προπαγάνδα της αντίδρασης, που ισχυρίζεται ότι για την ανεργία, την εγκληματικότητα και τ' άλλα δεινά που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία φταίνε δήθεν οι ξένοι εργάτες. Να αποκαλύπτεται η στυγνή εκμετάλλευση που αυτοί υφίστανται, όχι μόνον από τους καπιταλιστές, αλλά και από ένα σημαντικό ποσοστό των μεσαίων στρωμάτων και μισθωτών με υψηλές αποδοχές, π. χ. με τη μορφή των ξένων οικιακών βοηθών.

Οι ξένοι εργάτες αποτελούν εφεδρείες του εργατικού μας κινήματος και πρέπει να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την οργάνωση και την ένταξή τους σ' αυτό.

4. Από πού και πώς αναμένεται να εκδηλωθεί υπέρ του εργατικού

μας κινήματος η διεθνής αλληλεγγύη;

Από τα κομμουνιστικά κόμματα, που βρίσκονται στην εξουσία πριν την ανατροπή και κατάρρευση του σοσιαλισμού, έχουν διασωθεί μόνο δύο, από ένα σε κάθε ημισφαίριο, της Κούβας και του Βιετνάμ. Μερικοί λογαριάζουν και την Κίνα, αλλά, πώς είναι δυνατό να χαρακτηρίζεται η Κίνα κομμουνιστική χώρα, όταν έχει υποδουλώσει με τη θέλησή της την οικονομία της στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο;

Παράλληλα, τα κομμουνιστικά κόμματα των καπιταλιστικών χωρών έχουν προσχωρήσει όλα στο ρεφορμισμό, με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ, που από άποψη προσήλωσης στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού κρατάει τα κεραμίδια του κόσμου. Οσο για τα κομμουνιστικά κόμματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, με τις ευπρόσδεκτες, βέβαια, εκλογικές τους επιτυχίες, τους έχει μείνει μόνο το όνομα "κομμουνιστικά" ή "εργατικά", αφού στο πρόγραμμά τους έχουν τη σύνδεση των χωρών τους με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την προσέλκυση του ξένου κεφαλαίου και την εφαρμογή της οικονομίας της αγοράς.

5. Ισχύει στις σημερινές συνθήκες η λενινιστική θέση για την

εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα;

Οταν ο Λένιν ανέπτυξε τη σχετική θεωρία, είχε υπόψη του τη Ρωσία, τη μετέπειτα Σοβιετική Ενωση, δηλαδή, μια χώρα που κατείχε το 1/6 της όλης κατοικημένης επιφάνειας της Γης με 22,4 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα, ήτοι 2,5 φορές μεγαλύτερη έκταση από τις ΗΠΑ, 7 φορές από τις Ινδίες, 700 φορές από την Ολλανδία. Είχε δυνατότητα παραγωγής όλων των γεωργικών προϊόντων, μεταλλεύματα, πετρέλαια και όλα τα άλλα ορυκτά κτλ. και επιπλέον η Ρωσία αποτελούσε τον πιο χαλαρό κρίκο στην αλυσίδα των χωρών του καπιταλισμού. Πρέπει να προσδιοριστεί αν μπορεί να έχει εφαρμογή η θέση αυτή στις σημερινές συνθήκες και σε ποιες χώρες, όταν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν άμεσα και απροκάλυπτα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

6. Ποιος είναι ο ρόλος του ποδοσφαίρου στον αποπροσανατολισμό

των πολιτών, κύρια των νέων από την πολιτική δραστηριότητα;

Η έκταση που έχει πάρει η απασχόληση των νέων ως δήθεν φιλάθλων του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ κτλ. λειτουργεί ανασχετικά στην πολιτική δράση, ιδιαίτερα των νέων. Τη στιγμή που οργανώνονται κινητοποιήσεις για ζωτικότατα θέματα, που θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο από κάθε άλλο τους νέους και όχι μόνον αυτούς, όπως π. χ. η ανεργία, η λιτότητα, η επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας και συγκεντρώνουν ένα μικρό αριθμό πολιτών, την ίδια ώρα που τα στάδια είναι γεμάτα από έξαλλους φιλάθλους, έτοιμους να αλληλοσπαραχτούν για τις ομάδες που υποστηρίζουν, δηλαδή, για τα συμφέροντα των Κοκκαλαίων και Βαρδινογιάννηδων και των άλλων ιδιοκτητών των ΠΑΕ.

Η διάβρωση που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό έχει πάρει τέτοια έκταση, που κανείς, ούτε το Κ., ούτε ο Ρ. δεν τολμάει να πάει ενάντια στο ρεύμα και να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, από φόβο, φαντάζομαι, ότι θα απομονωθεί από τις μάζες των φιλάθλων. Εχει συντελεστεί, σε βαθμό που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, αυτό που είχε πει ο Τσόρτσιλ το Δεκέμβρη 1944 στον Γ. Παπανδρέου, "πόσοι νέοι και πόσο ζωηροί και να μην έχετε και ποδόσφαιρο να τους στρέψετε!", βλέποντας από το μπαλκόνι της Μεγάλης Βρετανίας τις απέραντες λαοθάλασσες των νέων που βροντοφώναζαν "ΕΑΜ", "Λαοκρατία", "ΚΚΕ". Τελειώνοντας θέλω να δηλώσω, ότι, προσωπικά πιστεύω, παρ' όλες τις πρωτοφανείς δυσκολίες και αντιξοότητες που υπάρχουν σήμερα, πως ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου και η μόνη ελπίδα για να βγει η ανθρωπότητα από τη σημερινή ζούγκλα που δημιούργησε η "νέα τάξη πραγμάτων" της μονοκρατορίας του ιμπεριαλισμού. Ομως η επικράτησή του δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Θα είναι το έπαθλο μιας γιγαντιαίας προσπάθειας, που θα έχει προηγούμενα πραγματοποιήσει την παλλαϊκή οργάνωση της κοινωνίας, με επικεφαλής την εργατική τάξη και το οργανωμένο κομμάτι της, τα ορθόδοξα Κομμουνιστικά Κόμματα, που πρέπει όμως να μαζικοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν και να εξασφαλίσουν το συντονισμό της δράσης τους και την προσαρμογή της θεωρίας τους, της θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, στις σημερινές συνθήκες με την ίδρυση μιας μόνιμης διεθνούς οργάνωσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ

Βούλα

Γνώμες, παρατηρήσεις και προτάσεις πάνω στα ντοκουμέντα

Η εκτίμησή μου για τα ντοκουμέντα. Νομίζω ότι τα δύο θεμελιακά ντοκουμέντα - Πρόγραμμα και Καταστατικό - ακόμη κι αν μείνουν όπως είναι διατυπωμένα, ανταποκρίνονται και τοποθετούν σωστά τις γενικές κατευθύνσεις της στρατηγικής και τακτικής του ΚΚΕ στις συγκεκριμένες συνθήκες - εσωτερικές και εξωτερικές - στους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων κτλ.

- Η ακριβολογία, όμως, και ο εμπλουτισμός τους είναι νομίζω αναγκαία στοιχεία και γι' αυτό επιβάλλεται να μελετηθούν προσεκτικά οι προτάσεις, παρατηρήσεις, προβληματισμοί, που ήδη εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο.

- Οσον αφορά το δημόσιο απολογισμό δράσης της Κεντρικής Επιτροπής, αυτό πια είναι το καινούριο κι ευχάριστο στοιχείο στη δράση του ΚΚΕ και το υποστηρίζω ολόψυχα, γιατί εκφράζει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο την ιδέα - αντίληψη των κομμουνιστών ότι: Υπηρετούμε τον εργαζόμενο λαό, λογοδοτούμε σ' αυτόν και ζητούμε τη γνώμη του, τις παρατηρήσεις του και τις προτάσεις του, καθώς και τη συμμετοχή του στην καθημερινή δράση για την πραγματοποίηση των άμεσων και των τελικών σκοπών και στόχων, τη δημιουργία της νέας δημοκρατικής - σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι οι λαϊκές μάζες όλων των εργαζομένων, με την καθοδήγηση του ΚΚ, πραγματοποιούν την επανάσταση, δημιουργούν την ιστορία.

Μια γενική παρατήρηση πρώτα. Τα ντοκουμέντα μας, πάντα σχεδόν, διατυπώνονται τόσο συνοπτικά που δεν κατανοούνται από τους απλούς ανθρώπους που θέλουμε να τα αφομοιώσουν. Λείπουν τα παραδείγματα, η εξήγηση με απλά λόγια. Τα μέλη του Κόμματος και οι εργαζόμενοι γενικότερα δεν είναι μελετητές των εξελίξεων. Αυτό να παίρνεται πάντα υπόψη από τα ανώτερα όργανα.

Και τώρα επιμέρους ζητήματα στο κάθε ντοκουμέντο.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στη σελίδα 6, Θέση 5 τελευταία παράγραφο λέγεται "... ξεχωρίζει ένας δεύτερος κύκλος χωρών"... Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Και αμέσως παρακάτω, Θέση 6 "... Σταθεροποιούνται συμμαχίες διαμέσου των εξαγωγών εξοπλισμού". Δεν αναφέρεται ούτε ένα παράδειγμα.

Σελίδα 9 - Θέση 12. Τρύπα όζοντος και όξινη βροχή. Χρειάζεται εξήγηση. Σελίδα 11 - Θέση 17. Για τα αρχικά των διαφόρων οργανώσεων και ενώσεων. Πρέπει να αναγράφονται μια φορά τουλάχιστον ολοκληρωμένα, για να καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται.

- Σελίδα 14, Θέση 22, προς το τέλος.... Το αστικό κράτος ενισχύεται αποφασιστικά σε ένα άλλο ευρύτερο επίπεδο στα πλαίσια της ΕΕ. Ακατανόητη διατύπωση, ποιο επίπεδο;

- Σελίδα 27, Θέση 35. Για τις γενικές νομοτέλειες. Οπως διατυπώνονται, δύσκολα τις αφομοιώνουν οι άνθρωποι. Να διατυπωθούν όλες στη σειρά περίπου έτσι:

- Κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη σε συνεργασία με τους συμμάχους της.

- Κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής.

- Σοσιαλιστικός σχεδιασμός της οικονομίας.

- Αλλαγή ριζικά των κοινωνικών σχέσεων.

- Εθελοντική συνένωση σε συνεταιρισμούς στην αγροτική οικονομία και στους μικροπαραγωγούς των πόλεων, με την ολόπλευρη ενίσχυση του σοσιαλιστικού κράτους.

- Σελίδα 28, Θέση 36. Για τον όρο δικτατορία του προλεταριάτου. Ο όρος είναι σωστός και πρέπει να μείνει, γιατί εκφράζει την ουσία της εξουσίας της εργατικής τάξης. Το υπογραμμίζω γιατί υπάρχουν σύντροφοι που λένε ότι αυτό τρομάζει τους ανθρώπους που βαρέθηκαν τις δικτατορίες. Χρειάζεται νομίζω έστω σύντομα εξήγηση πού βρίσκεται η διαφορά στη δικτατορία που ασκεί η αστική τάξη και κείνη του προλεταριάτου.

Σελίδα 29, Θέση 37. Θεμέλιο της κοινωνικής οργάνωσης της παραγωγής αποτελούν οι νέες σχέσεις παραγωγής και κατανομής και οι νέες οικονομικές σχέσεις καταργούν το εμπορικό απόρρητο κτλ. Οι δυο αυτοί παράγραφοι δεν κατανοούνται.

Στην ίδια θέση παρ. 3: Η σοσιαλιστική εξουσία παίρνει υπόψη τις ανάγκες της εργατικής τάξης, φτωχών αγροτών κτλ. Εχει δημαγωγικό χαρακτήρα όπως είναι. Παίρνει υπόψη τις ανάγκες... αλλά τι θα κάνει, δε λέει. Λέω καλύτερα να λείψει και να συνεχιστεί: Η σοσιαλιστική εξουσία δημιουργεί όρους... Σελίδες 30 -31, Θέση 41. Και μετά την οικοδόμηση των βάσεων του σοσιαλισμού και την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας "υπάρχει αντικειμενική υλική βάση, για την όξυνση παλιών και την εμφάνιση νέων αντιθέσεων". Ρωτώ: Σε τι εκφράζεται η αντικειμενική υλική βάση; Πρέπει να πούμε τι εννοούμε με την υλική βάση.

Σελίδα 31, Θέση 42. Γίνεται λόγος για "σωστή σχέση του Κόμματος - εξουσίας - μαζών" και υπογραμμίζω την ανάγκη να εξηγηθεί: Πώς πρέπει να εκφράζεται αυτή η σωστή σχέση Κόμματος - εξουσίας - μαζών στη σοσιαλιστική κοινωνία;

Θεωρώ παράλειψη το ότι στο Πρόγραμμα, δεν αναφέρεται καθόλου το ζήτημα των μορφών περάσματος στο σοσιαλισμό. Το Κόμμα μας είχε πάντα μια συγκεκριμένη - πάγια θα 'λεγα - και σωστή θέση ότι πρέπει να κατέχει, να έχει υπόψη όλες τις μορφές, ειρηνικές και μη, γιατί σε τελευταία ανάλυση εξαρτάται από τον τρόπο που θ' αντιδράσει η αστική τάξη, όταν βρεθεί στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία. Προτείνω λοιπόν να μπει στο πρόγραμμα σχετική παράγραφος.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

- Σελίδα 6, Θέση 3. Αναφέρεται: Το ΚΚΕ είναι ενάντια στο "ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών". Σωστή είναι η θέση από την άποψη ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Θα 'θελα όμως να εξηγηθεί. Ποια είναι η φιλοσοφία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος; Πρακτικά, δηλαδή, τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο και θα συμβάλει αυτό το ενιαίο αμυντικό δόγμα να μη γίνει;

- Σελίδα 9, Θέση 6. Προς το τέλος μιλά για πλέγμα θεσμών που χρησιμοποιούνται για την υποταγή του εργατικού κινήματος κτλ.... Ποιους θεσμούς εννοεί; Δεν ονομάζει κανένα.

Στην αρχή της ίδιας Θέσης (6): Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προώθησαν επιλογές που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού, δεν ονομάζει καμιά τέτοια επιλογή. Δε γινόμαστε πειστικοί έτσι.

Σελίδα 11, Θέση 8. Για το ΠΑΣΟΚ. Σωστά λέγεται ότι η πολιτική του, η φυσιογνωμία του κτλ. είναι δοσμένη. Και κολλάει μια παράξενη διατύπωση "ανεξάρτητα από το ρόλο που έπαιξε στην ίδρυση και ανάπτυξή του ο Α. Παπανδρέου". Η διατύπωση αυτή μοιάζει σαν παραθυράκι θετικής εκτίμησης του αρχιδημαγωγού Ανδρέα Παπανδρέου, να εκλείψει οπωσδήποτε.

Σελίδα 20, Θέση 19. Μιλά για σοβαρούς αγώνες που διακρίθηκαν για τη μαζικότητά τους και δεν αναφέρει ούτε ένα παράδειγμα τέτοιου αγώνα. Προτιμούμε τη γενικολογία που δε βοηθά κανένα;

Σελίδα 21, Θέση 21. Εμφανίστηκαν και συγχύσεις, λαθεμένες αντιλήψεις στη δράση του Κόμματος στο μαζικό κίνημα... Ποιες είναι αυτές;

Σελίδα 29, Θέση. 32. Για τους κρίκους συσπείρωσης κτλ. λέει μεταξύ άλλων σαν κρίσιμο πρόβλημα τη γλώσσα μας. Τι εννοεί εδώ με τη γλώσσα;

Για το Καταστατικό. Να τονίσω στην αρχή ότι στη διατύπωση του Καταστατικού τα καταφέρνουμε καλά. Εκεί που σκοντάφτουμε είναι η εφαρμογή του στην πράξη, στην κομματική ζωή και δράση κι αυτό είναι που πρέπει να προσεχτεί απ' όλα τα καθοδηγητικά όργανα από πάνω ως κάτω και από τα μέλη του Κόμματος.

Ενα πρόσφατο παράδειγμα έχω υπόψη μου και το αναφέρω εδώ για να επιβεβαιώσω την παραπάνω διαπίστωσή μου. Οποιοδήποτε Καταστατικό του ΚΚΕ λέει ότι η ΚΟΒ είναι το θεμέλιο, το ΚΚΕ στο χώρο της, δρα στα πλαίσια της γενικής γραμμής του ΚΚΕ κτλ. Βάσει λοιπόν των αρμοδιοτήτων της ΚΟΒ και της γενικής θέσης του ΚΚΕ να γίνει προσπάθεια για την αφομοίωση των ντοκουμέντων του ΚΚΕ (πριν για τις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλισμού και τώρα τα σχέδια Προγράμματος, Καταστατικού κτλ.), το Γραφείο της ΚΟΒ με πρωτοβουλία του και πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μου, οργάνωσε ομαδικές συζητήσεις μελών και οπαδών του ΚΚΕ.

Στέλεχος της Αχτιδικής Επιτροπής χαρακτήρισε τη δουλιά αυτή της ΚΟΒ λάθος και πριν και τώρα και τόνισε ότι η ανάλυση θα γίνει από ειδικούς αναλυτές. Μόνο απλό διάβασμα να γίνει στην ΚΟΒ. Πρέπει να προφυλάξουμε - λέει - το Κόμμα. Αποφασίστηκε ενιαίος τρόπος δουλιάς με τα ντοκουμέντα αυτά κτλ.

Γνώμη μου είναι ότι ακριβώς ΛΑΘΟΣ είναι η ενέργεια αυτή της Αχτιδικής Επιτροπής γιατί:

- Δε δείχνει εμπιστοσύνη στις κομματικές δυνάμεις της ΚΟΒ.

- Εκοψε την πρωτοβουλία του Γραφείου και της ΚΟΒ ολόκληρης. Η δουλιά σταμάτησε αμέσως και το διάβασμα.

- Οσο για τον ενιαίο τρόπο στην ανάλυση των ντοκουμέντων, δεν έχω αντίρρηση όταν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Μερικές παρατηρήσεις και στο Σχέδιο Καταστατικού

Σελίδα 4, Θέση β. Το ΚΚΕ καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του Μ-Λ να μείνει. Το "και τον προλεταριακό διεθνισμό" είναι πλεόνασμα, δεν είναι κάτι έξω από την κοσμοθεωρία μας, του Μ-Λ. Και πιο μπροστά: Το ΚΚΕ φιλοδοξεί... τόσο στον αγώνα για την κατάκτησή της - ποιας -; της εξουσίας μάλλον πρέπει να μπει, γιατί η ανώτερη κοινωνία οικοδομείται, όταν η εργατική τάξη έχει την εξουσία, δεν κατακτιέται.

Σελίδα 5, Θέση δ. Θεμελιακές αρχές. Εδώ να συμπληρωθεί ο προλεταριακός διεθνισμός και να αναπτυχθούν περισσότερο όλες οι αρχές εδώ στην εισαγωγή. Στα άρθρα να μείνουν όπως είναι (σύντομα).

Σελίδα 6 άρθρο 2 για τη δοκιμασία. Προτείνω να είναι - καθοριστεί στο καταστατικό - τρεις (3) ως έξι (6) μήνες. Να κρίνει η ΚΟΒ πόσους ακριβώς θα καθορίσει στην κάθε περίπτωση.

Σελίδα 8 άρθρο 5 για την ενημέρωση, για την ιδεολογική - πολιτική στήριξη των αποφάσεων. Σωστή είναι η ιδέα, αλλά χρειάζεται εξήγηση για να κατανοηθεί.

Σελίδα 18, άρθρο 38. Για την ένταξη νέων μελών... Το σημείο θ. που είναι τελευταίο να μπει β., γιατί όπως πάμε, θα λεγόμαστε Κόμμα Γερόντων.

Σελίδα 20, άρθρο 42 "Τα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ συντονίζουν τη δράση τους με εκείνα της ΚΝΕ". Το αντίθετο είναι νομίζω σωστό. Είτε να λείψει ο α ή β συντονισμός και να μείνει: Τα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ έχουν την ευθύνη να παρέχουν...

Σελίδα 22 άρθρο 50. Ετσι που διατυπώνεται, δε δίνει σωστή λύση στο πρόβλημα που θέλει ν' αντιμετωπίσει, των συντρόφων δηλαδή που δεν μπορούν, λόγω ηλικίας, υγείας κτλ. ν' ανταποκριθούν στις καταστατικές υποχρεώσεις. Να διατυπωθεί κάπως έτσι: Οι σύντροφοι που δεν μπορούν λόγω ηλικίας, υγείας κ. ά. λόγους, απαλλάσσονται από τις καταστατικές υποχρεώσεις του κομματικού μέλους και δεν υπολογίζονται στην ενεργό δύναμη της ΚΟΒ (υπάρχει πρόβλημα απαρτίας στις συνελεύσεις).

Κλείνοντας θα 'θελα να σημειώσω την ανάγκη, μετά το Συνέδριο, να γίνει όχι μόνο κάποια ανάλυση των αποφάσεων - ντοκουμέντων του Συνεδρίου και ξενοιάσαμε, αλλά η Κεντρική Επιτροπή με το τμήμα Διαφώτισης - Προπαγάνδας να επεξεργαστεί μια σειρά μαθήματα σε χωριστά ζητήματα όπως π. χ. για την εξουσία, "Δικτατορία του προλεταριάτου", τον καθοδηγητικό ρόλο του Κόμματος στο σοσιαλισμό, για την εθελοντική συνένωση στους συνεταιρισμούς και τα πλεονεκτήματα των αγροτών και των μικροπαραγωγών των πόλεων, για το ρόλο των μαζικών οργανώσεων στο σοσιαλισμό - ιδιαίτερα των συνδικάτων - και η αξιοποίησή τους από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα και πολλά άλλα. Σ' αυτό το θέμα χρειάζεται ενιαίος τρόπος δουλιάς.

ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θεσσαλονίκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ