ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Προβληματική η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια με τη βοήθεια των ...ασφαλιστικών ταμείων

Από τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων προσδοκά βοήθεια η διοίκηση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, η οποία, εν μέσω εμποδίων και εισαγγελικών παρεμβάσεων, προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, συνδικαλιστικά στελέχη του τραπεζοϋπαλληλικού χώρου εκτιμούν ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων των υπαλλήλων στις τράπεζες θα πρέπει να σταθμίσουν με πολλή περίσκεψη όλους τους παράγοντες, πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση συμμετοχής τους ή μη στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Μ - Θ.

Τα ίδια αυτά στελέχη εκτιμούν ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Μ - Θ, συμπίπτει χρονικά με ορισμένα αρνητικά ως προς την Τράπεζα γεγονότα, τα οποία θέτουν εν αμφιβολία τους στόχους της σημερινής διοίκησης. Κατ' αρχάς υπάρχει η εισαγγελική παρέμβαση στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης Μπούμη, παρέμβαση η οποία εξ αντικείμενου δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη συνέχιση της μελλοντικής πολιτικής της Τράπεζας, αλλά και της διοικητικής της λειτουργίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής έγινε μετά από καταγγελίες κατά της σημερινής διοίκησης για καθεστώς ευνοιοκρατίας και επιλεκτικές - προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένα ιδιωτικά, οικονομικά συμφέροντα (όμιλος Κόκκαλη). Πέραν των γεγονότων τούτων, συνδικαλιστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας για τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το άλλο σημαντικό που συνδέεται με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Μ - Θ είναι ότι αυτή χρονικά συμπίπτει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, όπου η κυβέρνηση έχει ρίξει σήμερα όλο της το βάρος. Με δεδομένες τις δυσκολίες αυτές επιχειρείται η προσέλκυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι διοικήσεις όμως των ταμείων αυτών θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά πριν πάρουν τις όποιες αποφάσεις.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διπλασίασε τα κέρδη της το 1995

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, όμως, την ίδια χρονιά ήταν σημαντικά χαμηλότερες από το ποσοστό αύξησης των κερδών

Σημαντική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ισολογισμού χρήσεως 1995 εμφανίζει η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα, η οποία πέτυχε το διπλασιασμό της κερδοφορίας της. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα,σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της 31ης Δεκέμβρη 1995, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. δρχ. έναντι καθαρών κερδών, ύψους 1,4 δισ. δρχ. το 1994, σημειώνοντας αύξηση κατά 100%.Η υψηλή κερδοφορία που παρουσίασε η Τράπεζα, δε συνοδεύτηκε και με ανάλογη αύξηση των χορηγήσεων για στεγαστικά δάνεια, αν παρθεί υπόψη ότι το σύνολο των δανείων που χορήγησε η Στεγαστική το 1995 είναι κάτω από 50%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η σημαντική αυτή αύξηση της κερδοφορίας της επιτρέπει στην Εθνική Στεγαστική Τράπεζα να προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή καθαρού μερίσματος στους μετόχους της, 450 δραχμών ανά μετοχή, έναντι 280 δρχ. ανά μετοχή καθαρού μερίσματος το 1994 (αύξηση 61%).

Αναφορικά με την πορεία των καταθέσεων, κατά το 1995 παρουσιάστηκε αύξηση 24,5%,καθώς οι καταθέσεις των πελατών στην Εθνική Στεγαστική Τράπεζα ανήλθαν σε 85,3 δισ. δρχ., έναντι 68,5 δισ. δρχ. Παράλληλα, αυξημένες ήταν και οι χορηγήσεις της Τράπεζας κατά το 1995, σε ποσοστό 42,5%,ενώ - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - το υπόλοιπο των χορηγήσεων στο τέλος της περσινής χρήσεως ανήλθε σε 70,8 δισ. δρχ. έναντι 59,4 δισ. δρχ. (αύξηση 19,2%). Επίσης, σημειώνεται ότι το σύνολο του ενεργητικού στο τέλος του 1995 διαμορφώθηκε σε 100,9 δισ. δρχ., έναντι 68,5 δισ. δρχ. το 1994, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21%.

ΜΕΓΑΛΟΣ αριθμός αποπερατωμένων ή ημιέτοιμων δωματίων και διαμερισμάτων στο Πήλιο και τις Βόρειες Σποράδες δεν μπορούν να εκμισθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους, εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης που παρουσιάζεται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του Ν. 2160/93. Το σχετικό θέμα έφερε με ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης να προβούν στα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης, ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Την ερώτηση έκαναν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Κατσαρός.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το θέμα της δημοσίευσης πλαστών ειδήσεων για εταιρίες εισαγμένες στο Χρηματιστήριο εξέτασε μεταξύ άλλων το ΔΣ του ΧΑΑ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, έπειτα από εισήγηση του προέδρου του Μ. Ξανθάκη. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αλλά το ΔΣ του ΧΑΑ "σήκωσε ψηλά τα χέρια" και κάλεσε τις θιγόμενες εταιρίες να ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις που αναγράφονται πλαστές γι' αυτές ειδήσεις! Είναι ίσως ένα ακόμα δείγμα της αδυναμίας των εποπτικών αρχών να ελέγξουν τα κατά καιρούς γραφόμενα, που στόχο έχουν την ικανοποίηση ιδίων συμφερόντων μέσω της εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή του ΟΤΕ στην κατάρτιση του γενικού δείκτη τιμών κατά 11-12% και εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "Ιμπέριο Φοργουόρντινγκ Εϊτζεντ Ανώνυμη Μεταφορική Εταιρία", προκειμένου να εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ. Δόθηκε τέλος παράταση μέχρι 30/4/96στην εταιρία "Καμπάς" για σύνταξη και υποβολή του ενημερωτικού δελτίου για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς οι διαδικασίες διευθέτησης των προβλημάτων της οινοβιομηχανίας παραμένουν.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ: Δυο νέα Αμοιβαία Κεφάλαια προσφέρει στο επενδυτικό κοινό η Κτηματική Τράπεζα. Πρόκειται για το "Δελφοί Διεθνές Αμοιβαίο Σταθερού Εισοδήματος" (που επενδύει κυρίως σε διεθνή ομόλογα) και το "Δελφοί Αμοιβαίο Διαχείρισης Διαθεσίμων" (που επενδύει σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και σε ρέπος). Με την κίνησή της αυτή η Τράπεζα φιλοδοξεί να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Στα 11,8 δισ. δρχ. θα διαμορφωθούν τα κέρδη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στον ισολογισμό της 30/6/96, παραμένοντας στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Την εκτίμηση αυτή έκανε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ ανώτερο στέλεχος της εταιρίας.

ΦΕΚ: Οι αρμοδιότητες της γγ Εμπορίου περιέρχονται στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Ανάπτυξης. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 51\Τ. Α\18/3/1996. Η νομιμοποίηση της απορρόφησης του κλάδου των αρτοσκευασμάτων (κρουασάν) της εταιρίας KRAFT ΕΛΛΑΣ από την CHIPITA SA δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 159\Τ. Β\14/3/1996.

Λιγότερα μετρητά με πιστωτικές κάρτες

Δε θα υπολογίζονται στο εξής οι αναλήψεις που διενεργούνται μέσω πιστωτικών καρτών στο ανώτατο όριο του 1 εκατ. δραχμών για προσωπικά δάνεια. Οι χρήστες πιστωτικών καρτών μπορούν συνεπώς να "σηκώνουν" μετρητά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο λογαριασμός τους σε τυχόν δανειοδότησή τους από τις τράπεζες για κάλυψη προσωπικών αναγκών τους (όπως ίσχυε μέχρι τώρα) και να αυξήσουν έτσι το ανώτατο μηνιαίο όριο χρηματοδότησής τους. Μπορούν, δηλαδή, με τη νέα ρύθμιση να δανείζονται για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους σε μηνιαία βάση μέχρι και 1.300.000 δρχ. από την τράπεζά τους, από τις οποίες το 1.000.000 δρχ. είναι το ανώτατο όριο για προσωπικό δάνειο και οι 300.000 δρχ. το μηνιαίο όριο πίστωσης της κάρτας τους (που ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και από κάρτα σε κάρτα). Η απόφαση πάρθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος έπειτα από σχετικά αιτήματα των εμπορικών τραπεζών.

ΔΕΗ
Τεράστια ποσά από τους καταναλωτές στους εργολάβους

Πακτωλό χρημάτων διοχετεύει η ΔΕΗ προς τους εργολάβους που κατασκευάζουν τα Δίκτυα Διανομής. Στις νέες συμβάσεις οι τιμές τις οποίες εξασφαλίζουν για τις εργασίες που εκτελούν είναι αυξημένες μέχρι και 80% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας μας, οι αυξήσεις αυτές για ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που εκτελούν οι εργολάβοι είναι οι ακόλουθες:

  • Για την τοποθέτηση στύλων η αύξηση φτάνει το 40%.
  • Για τις τοποθετήσεις εναέριων γυμνών αγωγών και τις τοποθετήσεις μετασχηματιστών η αύξηση είναι 80%. Επίσης υπάρχει αύξηση κατά 40% για εργασίες - εκσκαφές και για την τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων.

Να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές αφορούν όχι τα υλικά, τα οποία χορηγεί η ΔΕΗ, αλλά την εργασία. Και το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η διοίκηση της ΔΕΗ είναι με ποια λογική αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές με τις οποίες πληρώνονται οι εργολάβοι, όταν είναι γνωστό ότι ελάχιστα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα μεροκάματα. Μήπως οι εργολάβοι της ΔΕΗ εφαρμόζουν δική τους γενναιόδωρη εισοδηματική πολιτική και παραχωρούν στους υπαλλήλους τους αυξήσεις 40% ή και 80% ή μήπως δίνουν "γενναία" μεροκάματα στους λαθρομετανάστες που συνήθως χρησιμοποιούν;

Και με τον τρόπο αυτό, όμως, γίνεται φανερό πού διοχετεύονται τα τεράστια ποσά που συγκεντρώνει η ΔΕΗ, απομυζώντας τους καταναλωτές, όπως το απέδειξε με τον τρόπο που έκανε τις πρόσφατες αυξήσεις στο ρεύμα.

Α. Ν.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η "Χαρτοποιία Θράκης"

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου) παραπέμπεται η εταιρία "Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ", καθώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρακολούθησης των τιμών στην αγορά διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των χαρτιών οικιακής χρήσης από ανακυκλωμένο χαρτί που παράγει η επιχείρηση. Αυξήσεις, οι οποίες είναι αβάσιμες, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές πώλησης του παλαιού χάρτου που αποτελούν πρώτη ύλη για τα είδη αυτά έχουν μειωθεί αισθητά στις αγορές του εξωτερικού.

Ετσι, καθώς στην αγορά δεν υπάρχουν ομοειδή προϊόντα ανταγωνιστριών της επιχείρησης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να διενεργήσει σχετική έρευνα και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ