ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Λούστρο"... στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Να μετριάσει την άσχημη εικόνα της κυβέρνησης έναντι των αγροτών και κτηνοτρόφων, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας

Να μετριάσει την ιδιαίτερα άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΣΕΣ και το "στραπάτσο" από την Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά και τα γαλακτοκομικά, επιχείρησε, ανεπιτυχώς, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης.

Ο υπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε και χτες την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων και αναφέρθηκε σε κάποιες προτάσεις που θα εισηγηθεί ο ίδιος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να ληφθούν στη συνέχεια αποφάσεις... για τη "στρατηγική" στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Οπως είπε, θα εισηγηθεί την επέκταση της τραπεζικής ψευτο-ρύθμισης της ΑΤΕ κατά ένα έτος (μέχρι το '94), καθώς και την παράταση κατά ένα χρόνο της ρύθμισης Μωραϊτη. Επίσης, να προχωρήσει η επέκταση της κάλυψης του ΕΛΓΑ στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και η ένταξη των κτηνοτρόφων στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης...

Οσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα οπωροκηπευτικά, που συζητήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, ο Στ. Τζουμάκας αντί να απορρίψει τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, επιχείρησε να δικαιολογήσει την υποχωρητικότητά του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οπως είπε, έθεσε αρχικά υπό διαπραγμάτευση δέκα αιτήματα, για να τα κάνει στη συνέχεια τρία (αύξηση της συμμετοχής της κοινοτικής στήριξης για τα λειτουργικά ταμεία, αύξηση της τιμής απόσυρσης και του όγκου του ποσοστού αποσύρσεων) το εξής όμως κανένα. Επίσης, για το θέμα της αύξησης κατά 125.000 τόνους στο αγελαδινό γάλα, στο οποίο εισέπραξε την άρνηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, είπε ότι το έθεσε μόνο και μόνο για να είναι στην επικαιρότητα... Ομως ο ίδιος ομολόγησε αμέσως μετά ότι τα ευρω-πρόστιμα στο αγελαδινό γάλα θα φτάσουν φέτος τα 5,5 δισ. δραχμές. Και για να δείξει κάποιες επιτυχίες, ανέφερε πως η Κομισιόν δέχτηκε το αίτημα να καλύψει τα έξοδα για την αποθεματοποίηση της φέτας, ενώ χρησιμοποίησε επίσης και την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής αιγοπρόβειου κρέατος για αύξηση της ενίσχυσης στα επιλέξιμα, συνολικού ποσού 16,5 δισ. δραχμών. Για την κρίση της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο Στ. Τζουμάκας αποποιήθηκε των ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής και άρχισε να κατηγορεί τις γαλακτοβιομηχανίες, τη δράση των οποίων, όμως, η κυβέρνηση καλύπτει και αφήνει ασύδοτη, αποφεύγοντας να πάρει έστω και στοιχειώδη μέτρα. Τις κατηγόρησε συγκεκριμένα ότι παρουσίασαν εικονικά, μεγάλα αποθέματα φέτας (40.000 τόνους αντί για 20.000 που υπάρχουν) για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος, πως δεν πληρώνουν τους παραγωγούς και πως παρακρατούν το ποσά που πρέπει να καταβάλουν για την αποπληρωμή στην ΕΕ των προστίμων στο αγελαδινό γάλα. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να ανακοινώσει συνεργασία με τις γαλακτοβιομηχανίες περί προώθησης καμπάνιας για τη φέτα.

Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες τη σύσταση Οργανισμού Ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων στα καπνά (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), που προβλέπεται από σχετικό κανονισμό της ΕΕ, καθώς και την επιβολή προστίμων ύψους 12 δισ. δραχμών από την Κομισιόν για ατασθαλίες στις εξαγωγικές επιδοτήσεις καπνών κατά την περίοδο 1990-'91. Ακόμα, ανακοίνωσε τη σύσταση φορέα Πιστοποίησης Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και την αναμόρφωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ).

Παρέμβαση ΝΔ στο "μεγάλο φαγοπότι"

Ζητά να διορθωθούν όροι της σύμβασης για το Ρίο - Αντίρριο

Ρυθμιστικό ρόλο - με ό,τι αυτό προφανώς συνεπάγεται - προσπαθεί να παίξει και η ΝΔ στο "μεγάλο φαγοπότι" των μεγάλων έργων, αν και τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ουσιαστικά η παρέμβαση που έκαναν χτες το πρωί με συνέντευξη Τύπου ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Αχ. Καραμανλής και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισαν "χαριστική" προς τους εργολάβους τη σύμβαση για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και εξέφρασαν σοβαρούς ενδοιασμούς για το αν το έργο τελικά πραγματοποιηθεί με αυτήν τη σύμβαση, πολύ περισσότερο αφού δεν έχει εξασφαλιστεί και η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ δε διαφωνούν με τις βασικές παραμέτρους του έργου - άλλωστε υπενθύμισαν ότι επί κυβέρνησής τους ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης - αλλά επισήμαναν ότι η σύμβαση περιέχει τουλάχιστον 17 σημεία που είναι αντίθετα με τους όρους των τευχών δημοπράτησης και γι' αυτό το λόγο μπορεί να προσβληθεί από όσους έχουν έννομο συμφέρον και να ακυρωθεί. Μεταξύ των 17 αυτών σημείων περιλαμβάνονται: Το ότι καθιστά ανύπαρκτο τον έλεγχο του δημοσίου στη σύνταξη των μελετών και στην επίβλεψη του έργου. Δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια του έργου. Το έργο είναι υπερκοστολογημένο κατά 15% με συνέπεια η συγχρηματοδότηση των εργολάβων να είναι μηδενική, ενώ παράλληλα είναι ασαφής η διατύπωση για την απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου και λειτουργεί υπέρ των εργολάβων. Το δημόσιο εγγυάται όλα τα δάνεια υπέρ των εργολάβων. Δεν ασφαλίζεται πλήρως το έργο. Προβλέπονται φοροαπαλλαγές. Δίνεται προκαταβολή 15% χωρίς να συνοδεύεται με ρήτρα προόδου του έργου. Το δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις των εργολάβων, έστω και αν αυτοί αποβληθούν ή δεν ολοκληρωθεί το έργο.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ ζήτησαν ουσιαστικά χτες από την κυβέρνηση να αποσύρει τη σύμβαση από τη Βουλή και να την επαναφέρει αφού τη διορθώσει.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο κτηνοτρόφων

Σε πανελλαδική σύσκεψη αποφασίστηκε κλιμάκωση του αγώνα. Καταγγέλλεται προσπάθεια της ΝΔ για την ίδρυση νέας διασπαστικής Συνομοσπονδίας, κόντρα στα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Δεν "τα βρίσκουν" οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

Πανελλαδικό συλλαλητήριο κτηνοτρόφων, στη Θεσσαλονίκη στις 2 Απρίλη, αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων απ' όλη σχεδόν την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται οι αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων, με εντολή της ηγεσίας της ΝΔ, το στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής της Θ. Νασίκας,επιχειρεί να δημιουργήσει μια ακόμα διασπαστική Συνομοσπονδία στο χώρο της κτηνοτροφίας! Κι αυτό γίνεται, αφού ήδη η ΝΔ με εντολή του τότε αρχηγού της Ε. Αβέρωφ (που αξιοποίησε το νόμο 1361 του ΠΑΣΟΚ) ίδρυσε τη διασπαστική ΣΥΔΑΣΕ προκαλώντας οργανωτική διάσπαση στο αγροτικό κίνημα. Τώρα, πάλι με εντολή, ο Θ. Νασίκας, εκμεταλλευόμενος τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων και την οργή τους κατά των συμβιβασμένων και ξεπουλημένων ηγεσιών (των ΠΑΣΟΚο - "ΣΥΝ"εταίρων και της ΝΔ) σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, επιχειρεί να ιδρύσει και νέα διασπαστική Συνομοσπονδία Κτηνοτρόφων που οδηγεί σε νέα διάσπαση το αγροτο - κτηνοτροφικό κίνημα. Και βέβαια, μέσω μιας τέτοιας διασπαστικής ενέργειας, ο Θ. Νασίκας μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τον προσωπικό του στόχο, να εκλεγεί δηλαδή βουλευτής.

Για να παρασύρουν τους κτηνοτρόφους οι εκπρόσωποι της ΝΔ - όπως έκανε χτες στη Λάρισα ο Θ. Νασίκας - προβάλλουν πως τάχα, μια Συνομοσπονδία κτηνοτρόφων θα μπορούσε ξεχωριστά και μεμονωμένα να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, λες και οι κτηνοτρόφοι, π.χ. της Λάρισας και του Λαγκαδά ή του Κιλκίς κλπ., δεν είναι ταυτόχρονα και σιτοπαραγωγοί, καπνοπαραγωγοί κλπ. Βέβαια, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα και ο αγώνας των κτηνοτρόφων αποδυναμώνονται, ενώ επιδίωξη πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση. Πολύ περισσότερο που ζητούμενο είναι η συσπείρωση και η ενότητα και με άλλα ευρύτερα στρώματα της πόλης και του χωριού.

Μια Συνομοσπονδία παραπάνω, τόνιζαν συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι που καταγγέλλουν την επιχείρηση αυτή, πέρα από τη διάσπαση που θα προκαλέσει, θα μετατραπεί απλώς σε μια ακόμα γραφειοκρατική οργάνωση ξεκομμένη από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτό θα δυναμώσει την απογοήτευση που, ήδη, έχει προκαλέσει η υπονομευτική τακτική των ξεπουλημένων ηγεσιών, των ΠΑΣΟΚο - "ΣΥΝ"εταίρων και της ΝΔ, σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές καλούν τους κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τον ενωτικό αγώνα τους και, ταυτόχρονα, να αποκρούσουν τις διασπαστικές κινήσεις γιατί καταλήγουν σε βάρος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας. Αλλωστε, τα κομματικά παιχνίδια που εξελίσσονται σε βάρος του αγροτικού κινήματος, στα πλαίσια των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων, αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η δημιουργία μιας ακόμα διασπαστικής οργάνωσης αλλά η καταδίκη και απομόνωση των ξεπουλημένων - υποτακτικών ηγεσιών τους.

Να σημειωθεί πως οι ηγεσίες των παραπάνω οργανώσεων, με φανερή την αγωνία της απομόνωσης από τους αγρότες, που γίνεται πιο έντονη μετά τη μεγάλη επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητήριου της Αθήνας, συνεδρίασαν χτες για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις... Ομως δεν τα βρήκαν καθώς κάθε κομματική ομάδα στα πλαίσια αυτών των ηγεσιών παίζει το δικό της ξεχωριστό παιχνίδι... Ετσι, έμεινε η βιαστική ανακοίνωση για κινητοποιήσεις που θα... αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη βδομάδα, αναμένοντας την προαναγγελθείσα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα αγροτικά ζητήματα...

Χαριστική βολή στα Λινοπεράματα

Τη "χαριστική βολή" στην ήδη επιβαρυμένη, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία ρυπογόνων μονάδων, περιοχή Λινοπεραμάτων, στο Νομό Ηρακλείου, δίνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με απόφασή του να επιτρέψει την επέκταση των εγκαταστάσεων της MOBIL. Στην απόφαση αυτή, αντιδρούν έντονα κάτοικοι και μαζικοί φορείς της περιοχής και ο Δήμος Γαζίου, που απάντησαν με κινητοποιήσεις, απαιτώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει άμεσα την άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΜΟΒΙL.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητούν, με ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Δήμος Κουμπούρης.Ταυτόχρονα, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των κατοίκων για γενικότερο σταμάτημα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας και παράνομης επέκτασης των ρυπογόνων και επικίνδυνων μονάδων στην περιοχή Λινοπεραμάτων, η οποία, όπως σημειώνουν, "διαθέτει πλούσια φυσική ομορφιά και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξανόμενη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη".

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο και η Περιφέρεια Κρήτης αρνούνται να δώσουν άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων της MOBIL.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ