ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιμένουμε

Τη μη ύπαρξη Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με την Αλβανία επικαλούνταν πολλές φορές μέχρι τώρα οι εκάστοτε υπουργοί, για να δικαιολογούν την άρνησή τους να προχωρήσουν στην ψήφιση νομοσχεδίου, που θα νομιμοποιεί τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στη χώρα μας. Σε μια φάση, μάλιστα, είπαν ότι προωθούν νομοσχέδιο, αλλά χωρίς να περιλαμβάνουν τους Αλβανούς, λόγω αυτής ακριβώς της εκκρεμότητας. Πρόσφατα από τον σημερινό υπουργό Εργασίας αποκαλύφθηκε ότι ΔΕΝ υπάρχει καν το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έλεγε πως είχε έτοιμο ο προκάτοχός του!

Προχτές στην Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών υπέγραψαν το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα εξασφαλίσει στους πολίτες του άλλου, που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στο έδαφός του, τα εργασιακά τους δικαιώματα σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Για να δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει με το νομοσχέδιο - "φάντασμα". Θα εμφανιστεί ποτέ, και αν εμφανιστεί τι "μέρος του λόγου" θα είναι; Θα βάζει τις βάσεις για την πάταξη του εφιάλτη της "μαύρης" εργασίας ή θα βάζει "κεφαλιάτικο" στους μετανάστες, όπως είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Εργασίας;

Το "ποιόν" των γυναικείων προβλημάτων

Χωρίς προσωπικό εισόδημα είναι 2.000.000 γυναίκες στην Ελλάδα, ενώ από τους 2.700.000 ανασφάλιστους, τα 2.000.000 είναι γυναίκες. Ταυτόχρονα κατέχουν τα πρωτεία στις απολύσεις και την ανεργία - και μάλιστα μακράς διάρκειας - κι αποτελούν το 80% των αναλφάβητων στη χώρα μας. Τα στοιχεία αυτά που παρουσίασε εκπρόσωπος της ΟΓΕ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, δείχνουν και το μέγεθος και το "ποιόν" των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία τους χωρίς δουλιά κι ασφάλιση και μεγάλο μέρος τους χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση.

Βεβαίως, οι εκάστοτε κυβερνώντες δε φείδονται λόγων και υποσχέσεων για "ίσες ευκαιρίες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ανάδειξης" της γυναίκας. Η πραγματικότητα, όμως, παραμένει η ίδια.

Ταυτόχρονα, η κυρίαρχη αστική ιδεολογία - χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ και κάποιες "σύγχρονες εκπροσώπους" του γυναικείου κινήματος - προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει τους αγώνες των γυναικών για ικανοποίηση ουσιαστικών αιτημάτων που αφορούν στην εργασία, τη μόρφωση, την ισότιμη συμμετοχή στα κοινά και να προβάλλει ως μέγα και σχεδόν αποκλειστικό πρόβλημα τον δήθεν ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο φύλα. Ως "λύση" προτείνει την ατομική "επανάσταση" της γυναίκας για την "απελευθέρωσή" της από τα "ανδρικά δεσμά", αποκρύπτοντας επιμελώς ότι τα προβλήματα ανδρών και γυναικών είναι κοινά και από κοινού πρέπει να παλέψουν για τη λύση τους. Είναι η ίδια αστική λογική περί "ισότητας", την οποία προβάλλουν τα ΜΜΕ, που "αναβαθμίζουν" τη γυναίκα παρουσιάζοντάς τη σαν "επιτυχημένη της κουζίνας", "γυαλιστερή γλάστρα" των τηλεοπτικών σόου κι "αστραφτερή σταρ" της πασαρέλας...

Κατάντια

Η τελευταία και η πλέον επίκαιρη προσφορά εφημερίδας. Ενόψει του Πάσχα, δίνει με δέκα κουπόνια στους αναγνώστες της... αλεύρι για να φτιάξουν τσουρέκια και μπογιές για να βάψουν τα αυγά! Δυστυχώς, σε αυτό το θλιβερό επίπεδο έφτασαν τον Τύπο οι "εργολάβοι" και οι άλλοι "επιχειρηματίες" που τον πήραν στα χέρια τους. Οταν όμως αντί ειδήσεων, οι εφημερίδες προσφέρουν μόνον κουπόνια, αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στο σημείο να ψάχνουν με το κερί τους αναγνώστες. Βλέπεις με... πορδές, όπως λέει ο λαός μας, δε βάφονται αυγά!

Περί "αποκέντρωσης"

Η αποκέντρωση μέσω της συγκέντρωσης. Το όραμα της κυβέρνησης για την αυτοτέλεια της περιφέρειας, όπως το περιέγραψε χτες ο Ακης Τσοχατζόπουλος περιλαμβάνει: Περιφερειακούς διευθυντές που ως θεσμός καταργούνται για να καπελωθούν οι Νομαρχίες από άλλης μορφής προϊσταμένους, περιφερειάρχες που ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο με ένα περιφερειακό ταμείο που αρπάζει τους πόρους των Νομαρχιών και νομάρχες που συνεχίζουν να αποδυναμώνονται. Κατά τ' άλλα αποκέντρωση. Παρεμπιπτόντως η ρύθμιση που προωθείται για την ενίσχυση της θέσης των περιφερειαρχών είναι μέρος των ρυθμίσεων που αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να ελέγχει καλύτερα τη διάθεση των κονδυλίων.

Ερώτηση με ... σημασία

Από 8 (μάλιστα οχτώ!) υπουργούς ζητούν, τα όποια στοιχεία υπάρχουν για ενδεχόμενες παρανομίες και εκκρεμείς υποθέσεις του Μ. Ψωμιάδη - ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων και εκδότη της εφημερίδας "Ονομα" - πενήντα τρεις (ναι 53!) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή. Και ο μεν προφανής λόγος της ερώτησης έχει, βέβαια, σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα της προαναφερόμενης εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει εισπράξει 5 δισ. δραχμές προμήθεια, για την ανάθεση του αεροδρομίου των Σπάτων, στη γερμανική εταιρία "Χόχτιφ". Ο καθένας όμως μπορεί να αναρωτηθεί, γιατί χρειάζεται να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή -και μάλιστα από 53 βουλευτές- για να αντιμετωπισθούν οι όποιες, ενδεχόμενες εκκρεμότητες και παρανομίες του Μ. Ψωμιάδη. Μήπως η κίνηση αυτή, εκτός του προφανούς λόγου, έχει και άλλους, εσωκομματικούς, στόχους και επιδιώξεις;

Ειδίκευση... στην κλωστοϋφαντουργία και στη βιομηχανία ένδυσης "διδάσκει" το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΚ) του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στην Πάτρα. Στην Πάτρα όπου σταμάτησε να χτυπά η "καρδιά" της κλωστοϋφαντουργίας με το κλείσιμο του εργοστασίου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και όπου όσα εργοστάσια των δυο κλάδων έχουν απομείνει, με την απειλή ότι θα φύγουν για την Αλβανία, επιβάλουν στους εργαζόμενους μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Βέβαια, κάπου έστω και αυτό το πενιχρό επίδομα των ΚΕΚ δίνει μια προσωρινή ανάσα σ' έναν αριθμό ανέργων, αλλά ας πουν την αλήθεια στον κόσμο και ας μην πουλάνε "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".

"Λιτανείες" για να σταματήσουν οι βροχές, λένε ότι θα γίνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά πνιγεί από τις συνεχείς νεροποντές. Εξ όσων γνωρίζουμε, όμως, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν είναι οι πρώτοι που προσφεύγουν στη μεταφυσική για να σωθούν από τις μπόρες. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποιοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αξία των αγώνων και προσπαθούν να ξορκίσουν την καταιγίδα των κυβερνητικών "μέτρων"...

Το είπε ο Κ. Σημίτης στη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία: Στους εφτά πρώτους μήνες του 1995 οι επιδοτήσεις προς μεγαλοεπιχειρηματίες έφτασαν τα 204 δισ. δραχμές. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 71% σε σχέση με τις επιδοτήσεις που είχαν δοθεί προς τους ιδιώτες... επενδυτές, τα προηγούμενα 4 ολόκληρα χρόνια, από το 1992 έως και το 1994. Ας συγκρίνουν οι εργαζόμενοι αυτή την αύξηση του 71%, με τις δικές τους "αυξήσεις" τα τελευταία χρόνια. Τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα.

Τα θύματα της "έκρηξης"

Δε γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης υποδυόταν, χτες στη Βουλή, το ρόλο της Κασσάνδρας, προβλέποντας τον ερχομό τεράστιας κοινωνικής έκρηξης "τέτοιας σφοδρότητας και τέτοιας έκτασης, που για πρώτη φορά θα ζήσει ο τόπος".

Το βέβαιο, πάντως, είναι ένα. Αυτή η κοινωνική έκρηξη θα παρασύρει και το κόμμα Σαμαρά, το οποίο το μόνο που κάνει είναι να δημαγωγεί μπροστά στους εργαζόμενους και να στηρίζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αντιλαϊκές επιλογές πίσω από τις πλάτες τους.

Είναι συνυπεύθυνο και το κόμμα Σαμαρά για τη σημερινή λεηλασία των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τρελά

Η Μ. Βρετανία και η Ευρώπη ταλαιπωρούνται από τη μάστιγα των "τρελών αγελάδων", κι εμείς από την ολοένα παρατεινόμενη περίοδο... των ισχνών αγελάδων.

***

Αυτή που ανήγγειλε για πολλοστή φορά χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την "πορεία της ελληνικής οικονομίας"...

***

Σύμφωνα με όσα ακούσαμε, η "πορεία της ελληνικής οικονομίας" είναι ασθμαίνουσα, δύσκολη και εγκυμονεί συνεχώς κινδύνους κρίσης. Λες και πηγαίνει... απ' το "Ωνάσειο" στην Εκάλη.

***

Τον "κίνδυνο για μπλακ - άουτ" λόγω της απεργίας στη ΔΕΗ, που λέγανε χτες εν συγχορδία όλα τα κανάλια, αδυνατούμε να τον κατανοήσουμε. Ούτως ή άλλως με τους λογαριασμούς που έρχονται ελάχιστα χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές...

***

Εκτός πια αν εννοούν ότι δε θα μπορούμε να δούμε τηλεόραση, οπότε θα χάσουμε καμιά διαφήμιση απορρυπαντικού που θα πέφτει - όλως τυχαίως - πάνω στην καλύτερη φάση του αγώνα μπάσκετ του Σαββάτου.

***

Το "οικολογικό" ενδιαφέρον της Αγκυρας για τα κατσίκια της Ιμιας έχει όντως καταντήσει εκνευριστικό. Είπαμε ρε παιδιά, θα τα ταϊσουμε εμείς τα ερίφια. Στην ανάγκη θα στείλουμε τον Πάγκαλο αυτοπροσώπως.

***

Υπάρχει όμως - όπως είπε κάποιος - και η πλέον πρακτική λύση: Ν' αντικαταστήσουμε τα ερίφια με χοιρίδια... Κι άντε να βρεθεί Τούρκος να τα ταϊσει!

Ανεργία

Ανεργία,

που σαρώνει

και τρυπάει

σα βελόνι,

ανεργία

φουλ επάνω

σαν τρελό

αεροπλάνο!

Ανεργία,

που θερίζει

και '50

μας θυμίζει,

ανεργία -

γκιλοτίνα

απ' του Μάαστριχτ

την κομπίνα!

Ανεργία,

που καλπάζει

κι οι ταγοί μας

κάνουν χάζι,

"ρε για κοίταξε

που φτάνει",

λένε μόνο

οι τσαρλατάνοι

κι όποιος ζήσει

ή πεθάνει!

Ο οίστρος

Συγχορδία υποκρισίας

Πριν ελάχιστες μόνο μέρες, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, συμφώνησαν σε όλα τα βασικά σημεία, τα σχετικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές ορίζονται από το πρόγραμμα της δήθεν σύγκλισης.

Χτες, έγινε μια ακόμη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Το θέμα τη φορά αυτή ήταν η πορεία της οικονομίας της χώρας. Και, ω του θαύματος, τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης εμφανίστηκαν να διαφωνούν ριζικά και κατηγορηματικά, με την ασκούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική!

Και τι δεν είπαν... Για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους, τους φτωχούς γεωργούς και κτηνοτρόφους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, που βλέπουν με οδύνη να πέφτει συνεχώς ο τζίρος των καταστημάτων τους, κλπ., κλπ.

Μα, θα πείτε, όλ' αυτά και άλλα πολλά παρόμοια, δεν αποτελούν τις συνέπειες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, δηλαδή των κατευθύνσεων του προγράμματος "σύγκλισης"; Πώς τότε συμφωνούν στο ένα και διαφωνούν στο άλλο;

Δίκιο έχετε, αλλά πρέπει να σας υπενθυμίσουμε, πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δήθεν αντιπολιτευόμενοι δικομματικοί εταίροι της, δεν έχουν ποτέ πει, ότι διαφωνούν με τη δημαγωγία, την υποκρισία και τη διγλωσσία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ