ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συντηρητικότερος και σκληρότερος ο "εκλογικός" Πέρες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Δυτική Οχθη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες υιοθετεί ολοένα και συντηρητικότερη στάση σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Υπέρ της παραμονής των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη τάχθηκε, χτες, ο Πέρες, ενώ δεν έχει, ακόμα, καταλαγιάσει η παλαιστινιακή αντίδραση από την εξαγγελία της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για την έγκριση της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να εδραιωθεί η ισραηλινή κυριαρχία στην αμφισβητούμενη Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή Αστυνομία απαγόρευσε σε δεκάδες Παλαιστινίους γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς να πάρουν μέρος σε μια προγραμματισμένη συνάντησή τους. Η κατάσταση φορτίστηκε ακόμα περισσότερο μετά την έκκληση της "Χαμάς" προς το στρατιωτικό της σκέλος, να επαναλάβει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Αποφασισμένος να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ψηφοφόρους εμφανίζεται ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος αναιρεί τη μία μετά την άλλη τις προηγούμενες θέσεις του σχετικά με τις συμφωνίες ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Ξεχνώντας τις προηγούμενες απόψεις του περί συγκέντρωσης των μεγαλύτερων εβραϊκών οικισμών, σε ορισμένα "οικιστικά συγκροτήματα", τα οποία σταδιακά θα ενσωματωθούν στο ισραηλινό έδαφος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τάχθηκε, χτες, ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής όλων των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη μελλοντική τελική ειρηνευτική συμφωνία, ο Πέρες είπε ότι οι όροι της είναι σαφείς: "Κανένας λαός δεν ελέγχει, κανένας λαός δε μεταφέρεται, δεν υπάρχει κράτος δύο εθνών, η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι η μεθόριος ασφαλείας του".

Οι σκληρές αυτές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν, μόλις μία ημέρα, μετά την αντίστοιχη "βόμβα" περί δημοψηφίσματος στο Ισραήλ για το τελικό κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τη θέση του Πέρες περί δημοψηφίσματος ως κατάφωρη παραβίαση των υπαρχόντων ειρηνευτικών συμφωνιών. Εκτός από τις οργισμένες δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Παλαιστινίου υπουργού Δικαιοσύνης, Φράι Αμπού Μεντέινε, ο οποίος έκανε λόγο για δύο παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας από το Ισραήλ: Η μία είναι ο, άνευ προηγουμένου, παρατεινόμενος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης και η δεύτερη είναι η αναβολή της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της παλαιστινιακής Χάρτας, των διεθνών αποφάσεων και κάθε έννοια λογικής χαρακτήρισε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, Ζόχντι Νασασίμπι, αναρωτώμενος "πώς είναι δυνατόν ο ισραηλινός λαός να αποφασίσει για την τύχη του παλαιστινιακού κράτους και του λαού του".

Οι έντονες αντιδράσεις της επίσημης Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η οργή του παλαιστινιακού λαού, που εκφράζεται με την καθημερινή πραγματοποίηση μικρών διαδηλώσεων ενάντια στην παράταση του αποκλεισμού, δε φαίνεται να πτοεί την ισραηλινή κυβέρνηση. Αποφασισμένο να δείξει αποφασιστικότητα και πυγμή, σε μια προσπάθεια υπερσκελισμού της εθνικιστικής Λικούντ, το Τελ-Αβίβ απαγόρευσε, μέσω του υπουργού Αστυνομίας Μοσέ Σαχάλ, την πραγματοποίηση μιας συνάντησης Παλαιστινίων κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών στην Ιερουσαλήμ. Η συνάντηση, που είχε ως θέμα τις κοινωνικές επιπτώσεις του παρατεινόμενου αποκλεισμού, είχε οργανωθεί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, από μη κυβερνητικές οργανώσεις υγείας. Αυτό, όμως, δεν έπεισε τους οπλισμένους με Ούζι Ισραηλινούς στρατιώτες, που έκαναν έλεγχο στοιχείων στην είσοδο του ξενοδοχείου της συνάντησης, αλλά δεν άφησαν κανέναν να εισέλθει. Κατά την ισραηλινή κυβέρνηση τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνδέονται άμεσα με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει την κυριαρχία της στην Ιερουσαλήμ, που διεκδικείται και από τις δύο πλευρές.

Στην, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα προστέθηκε και η χτεσινή ανακοίνωση της "Χαμάς" που μοιράστηκε σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Με το κείμενο αυτό, η πολιτική ηγεσία της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης εμφανίζεται να καλεί την "Ιζεντίμ αλ Κασάμ", το στρατιωτικό της σκέλος, να προχωρήσει στην οργάνωση νέων επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον τόσο ισραηλινών στόχων όσο και εναντίον Παλαιστινίων αξιωματούχων, που πρωτοστάτησαν στο ανθρωποκυνηγητό κατά των μελών της οργάνωσης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ
"Δέσμιοι" στην εξυπηρέτηση της ολιγαρχίας

ΛΙΛ.-

Με μια γενικόλογη διακήρυξη, από την οποία δεν παραλήφθηκαν οι έπαινοι για την ελεύθερη αγορά και τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων, ολοκληρώθηκε, χτες, στη Λιλ της Γαλλίας, η διήμερη Σύνοδος της Ομάδας των Εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Δεν κατάφεραν, όπως και αναμενόταν άλλωστε, να βρουν μια μέση λύση για την καταπολέμηση του αυξανόμενου εφιάλτη της ανεργίας οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Στο τελικό ανακοινωθέν, διαγράφεται σαφώς η αντιπαλότητα συμφερόντων ανάμεσα στους "Ευρωπαίους υπέρμαχους της λεγόμενης παρεμβατικής οικονομίας" και στους Αγγλοσάξονες "υπέρμαχους της λεγόμενης φιλελεύθερης και εντελώς ανοιχτής οικονομίας". Παρ' όλα αυτά, οι δύο πλευρές δε φαίνεται να διαφωνούν στην ουσία των συμφερόντων που υπηρετούν, όσον αφορά το θέμα της μείωσης των μισθών, της περικοπής των δημοσίων δαπανών, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.

Η μη γεφύρωση του χάσματος, που υποστηρίζουν οι ίδιοι ότι χωρίζει τις δύο οικονομικές αντιλήψεις, δεν αποτελεί έκπληξη. Ούτε, βέβαια, αποτελεί έκπληξη ότι στην τελική αυτή διακήρυξη επαναλαμβάνεται πολλές φορές με έμφαση πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η πολιτική των ανοιχτών οικονομικών αγορών, "για χάρη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αύξησης των αμοιβών!", ενώκαλούνται όλες οι κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη "δυναμική της φιλελευθεροποίησης μέσω της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου". Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα πιο επίπονη η προσπάθεια μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων μέσα από τις περικοπές όλων των δημοσίων δαπανών".

Προφανώς για λόγους καθησυχασμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μέσα στο ανακοινωθέν αυτό, αναφέρεται και η σημασία της βελτίωσης των εργασιακών όρων ανά τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι ως "εργασιακοί όροι" αναφέρονται η κάλυψη των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η απαγόρευση των διακρίσεων, της απασχόλησης παιδιών και της αναγκαστικής εργασίας των φυλακισμένων. Παρά τη συγκινητική αυτή μνεία, βέβαια, κανένας λόγος δε γίνεται για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή κάτι παρόμοιο.

ΤΑΪΒΑΝ
Ματαιώθηκαν οι ασκήσεις

ΤΑΪΠΕΪ.-

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Λιεν Τσιαν, ανακοίνωσε χτες τη ματαίωση των στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά, που είχαν προγραμματιστεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις της νήσου για τον Απρίλη.

Η κίνηση της Ταϊπέι στόχο έχει, κατά τον Τσιαν, την εκτόνωση της κατάστασης και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Με την επίδειξη "καλής θέλησης" αυτή, η Ταϊβάν πιθανώς επιχειρεί να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα όσον αφορά τις σχέσεις της με την Κίνα και να επαναφέρει το διάλογο στο επίκεντρο.

Της ανακοίνωσης, πάντως, του πρωθυπουργού της Ταϊβάν προηγήθηκε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία εκφραζόταν η "ανησυχία" της αμερικανικής κυβέρνησης για τις ασκήσεις, καθώς εκτιμάτο ότι θα δημιουργούσαν νέα ένταση.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέες επεισοδιακές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομικών

ΣΕΟΥΛ.-

Νέες μαχητικές φοιτητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας προκάλεσε χτες ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή Ρο Σου - Σοκ, που επήλθε κατά τη διάρκεια των άγριων συμπλοκών φοιτητών και Αστυνομίας της περασμένης βδομάδας.

Εκατοντάδες νέοι, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Να παραιτηθεί τώρα η κυβέρνηση" και "Κάτω οι φονιάδες αστυνομικοί", διαδήλωσαν έξω από τα πανεπιστήμια της Σεούλ, όπου τους περίμεναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα επεισόδια δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Οταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να καταστείλουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις με τη γνωστή μέθοδο των γκλομπς και της βροχής των δακρυγόνων, εκατοντάδες νέοι ανταπάντησαν, χρησιμοποιώντας συνολικά πάνω από 500 αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Οι φοιτητές πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό πορείες, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Προέδρου της χώρας, Κιμ Γιουνγκ Σαμ, μετά το πλήθος των κατηγοριών χρηματισμού στελεχών της κυβερνώσας παράταξης από μεγάλες νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1992. Ολα αυτά, ενώ οι κάλπες για τις νέες γενικές εκλογές στη χώρα πρόκειται να ανοίξουν σε λιγότερο από οχτώ μέρες...

ΑΦΡΙΚΗ
"Θέρετρα" παιδικής πορνείας

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Μετά την Ταϊλάνδη, τώρα και οι χώρες της Αφρικής διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε "τουριστικά" θέρετρα όσων αναζητούν να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά.

Τον κώδωνα αυτού του κινδύνου έκρουσαν δικηγόροι και ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν σε διήμερο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χτες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με θέμα την εξάλειψη της παιδικής πορνείας. Το πιο φοβερό; Ορισμένοι από τους ομιλητές κατάγγειλαν ότι τα παιδιά της Αφρικής εκπορνεύονται τώρα όχι μόνον από "τουρίστες" αλλά και από εκπροσώπους δυτικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακόμη και από μέλη των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ!

Στο συνέδριο της Πρετόρια, όπου πήραν μέρος κυβερνητικοί εκπρόσωποι από την Κένυα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια, τη Μοζαμβίκη και τη Νότια Αφρική, συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην παρέχουν οι χώρες της Αφρικής, όπως της Ασίας, άσυλο σε αυτούς που ταξιδεύουν με σκοπό τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά.

ΒΟΣΝΙΑ
Εκκρεμούν οι απελευθερώσεις κρατουμένων πολέμου

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις μέχρι πρότινος αντιμαχόμενες πλευρές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, οι Σέρβοι απελευθέρωσαν 19 Κροάτες, τους οποίους μετέφεραν στο Κουπρές, πόλη της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας. Από την πλευρά τους οι Κροάτες της Βοσνίας μετέφεραν στο Κουπρές μία ομάδα Σέρβων κρατουμένων από το Μόσταρ, τους οποίους, όμως, δεν απελευθέρωσαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο της Ν. Γιουγκοσλαβίας "ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ", απελευθερώσεις κρατουμένων πολέμου είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Νταβόρ της Κροατίας, στα βόρεια σύνορα με τη Βοσνία, μέχρι χτες το απόγευμα. Το πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο της Βοσνίας, μετέδωσε ότι οι Σέρβοι δεσμεύτηκαν να απελευθερώσουν συνολικά 34 κρατούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, οι Βόσνιοι κρατούν ακόμη 28 αιχμαλώτους και οι Κροάτες άλλους 44.

Χιλιάδες μαθητές και καθηγητές συγκρούστηκαν και χτες με την αστυνομία στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στις περικοπές στην παιδεία που προβλέπεται να βγάλουν 2.800 περίπου καθηγητές άνεργους

Δυναμικό και μαχητικό "παρών" έδωσαν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας. Σήμερα πραγματοποιούν πορεία στο υπουργείο Παιδείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ