ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνδικαλιστικά στελέχη

Με "συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών" (ναι, έτσι ακριβώς όπως το διαβάζετε) αποφάσισε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να "εκφράσει τη διαμαρτυρία του δημιοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος για τα οξυμένα και κρίσιμα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων", σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ! Η συγκέντρωση των στελεχών θα γίνει σήμερα σε αίθουσα του Γενικού Λογιστηρίου, χωρητικότητας περίπου 50 ατόμων, ώστε να υπάρχει και το ενδεχόμενο ακόμα και να γεμίσει!

Το επόμενο "αγωνιστικό" βήμα θα είναι δεύτερος κύκλος περιοδειών στην επαρχία, αφού ο προηγούμενος μόλις τελείωσε!

"Βάλτα να τα ξανααρμέξουμε", ήταν το σχόλιο συνδικαλιστικού στελέχους του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου, ενώ μέχρι να τελειώσει και ο δεύτερος κύκλος των περιοδειών, πού θα πάει (;) θα έρθει και ο Αύγουστος, που είναι παχιές και οι μύγες...

"Εκσυγχρονιστικές" ανάγκες

Μπορεί ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός να επαίρεται, όπως και κάθε αλαζόνας διαχειριστής των συμφερόντων του συστήματος, ότι δεν υπολογίζει το "πολιτικό κόστος" από την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών του, ωστόσο δεν μπορεί να κρύψει τον τρόμο και το δέος που τον διακατέχει, όταν είναι υποχρεωμένος να στραφεί στον κόσμο και να ζητήσει την αναβάθμιση της "λαϊκής εντολής".

Ετσι και ο Κ. Σημίτης αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα του στις λαϊκές μάζες δεν είναι καθόλου "φωτεινή", αλλά ακριβώς το αντίθετο. Γι' αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδωσε εντολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να ετοιμάσει μέχρι το Μάη τις τελικές προτάσεις για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε κάπου να δείξει το φιλολαϊκό του προφίλ.

Παράλληλα, όμως, φροντίζει να μη χαλάσει τις άριστες σχέσεις του με τα μεγάλα αφεντικά, θέλει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα, αλλά να γίνουν και κάποια "εγκαίνια" και να συνεχίστουν οι πυρετώδεις ρυθμοί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.

Ας μην έχει αυταπάτες ο πρωθυπουργός. Δύο μήνες και κάτι στην εξουσία αποδείχτηκαν αρκετοί για να καταγραφεί η κυβέρνηση Σημίτη ως η πλέον σκληρή και ανάλγητη απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, ξεπερνώντας σε ζήλο τις προκατόχους της. Ας είναι σίγουρος ότι θα ανταμειφθεί ανάλογα.

Ποιοι "διαφωνούντες";

"Δυο μπλοκ μέσα στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομία", διακρίνουν ορισμένες εφημερίδες και αρθρογράφοι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αραγε πού τα είδαν; Επειδή ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως οι λεγόμενοι "προεδρικοί", στα λόγια και χάρη εσωκομματικών σκοπιμοτήτων τάσσονται υπέρ μιας φιλολαϊκής πολιτικής, με κάποιες "παροχές" - ψίχουλα επιπλέον σε ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες, αυτό συνιστά δεύτερη άποψη μέσα στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομία;

Ομως την ίδια στιγμή έχει υπάρξει κανένας από δαύτους να καταψηφίσει κάποιο αντιλαϊκό μέτρο ή νομοσχέδιο της κυβέρνησης, από τα δεκάδες που ψηφίζονται, ή να παραιτηθεί εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία κατά τ' άλλα δε διστάζουν να αποκαλούν νεοφιλελεύθερη;

Ας τα αφήσουν αυτά λοιπόν. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

"Kτηνοτροφικά"

Δεν μπορούσαν δηλαδή τα "κοτόπουλα - κανίβαλοι", τα "τρελά γελάδια" και οι "φυματικοί χοίροι" να εισβάλουν στη ζωή μας, πριν τριάντα μέρες;

***

Τουλάχιστον θα μπορούσαμε να δηλώνουμε "καλοί χριστιανοί" που συμμετέχουμε στη νηστεία της Σαρακοστής! Τώρα, φυτοφάγοι με το ζόρι...

***

Οσον αφορά, τα επικείμενα, πασχαλινά αβγά ξέρετε: Μόνο τα τσουγκρίζετε, δεν τα τρώτε (για να κάνετε και του χρόνου Πάσχα).

***

"Απειροελάχιστο ποσοστό" χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, του κτηνοτρόφους και όσους άλλους απεργούν. Ερώτηση: Γι αυτό το... "απειροελάχιστο" κινητοποιήσατε χτες στη Θεσσαλονίκη όλους τους διαθέσιμους ΜΑΤατζήδες κι ασφαλίτες;

***

Εκτός αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε... προφητικά, αναφερόμενος στο ότι έτσι όπως πάει η κυβέρνηση, θα τους εξαφανίσει τους κτηνοτρόφους.

***

Πώς μας κατάντησε έτσι αυτή η Β. Παπανδρέου; Εχουμε αρχίσει και συγκρίνουμε τα νοικοκυριά, όπως τα αυτοκίνητα: "Χιλιοτετρακοσάρια" ή "Χιλιοεξακοσάρια", ανάλογα με τις κιλοβατώρες...

***

Λέτε να βάλει και τεκμήριο, από το '97; Ολα τα περιμένουμε πια.

***

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΘνικός Οργανισμός Φαρμάκου, σχετικά με τις παρενέργειες των καλλυντικών που φτιάχνονται από άρρωστα βοοειδή. Κάνει εκτενή αναφορά στα συμπτώματα "στις γυναίκες που χρησιμοποιούν τις σχετικές κρέμες".

***

Αρχικά οι παθούσες, έχουν μια συνεχή τάση να μασουλάνε αγριολάχανα, ολόκληρη την ημέρα και τη νύχτα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποια μεγάλα μαύρα "μπαλώματα" στο δέρμα, όμως η μεταφορά στο νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη μόνο όταν αρχίσουν τα... μουγκανητά!

Αγορά

Η αγορά

παλάβωσε

λες κι έφαγε

...μοσχάρι,

στις τρεις χιλιάδες

έφτασε

το κάθε

γατοψάρι

κι οι θρούμπες

και οι Καλαμών

πουλιούνται

για... χαβιάρι!

Η αγορά

αφήνιασε,

με πρόσχημα

την "τρέλα",

λάδι,

ντομάτες, όσπρια

βάλαν

... ψηλά "καπέλα"

και ο "μεσάζοντας"

ρουφά ανέλεγκτα

σαν βδέλλα!

Ο οίστρος

Οι νταουλιέρηδες

Κάποιοι δημοσιογράφοι - του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου - οι οποίοι ξελαρυγγίστηκαν μετά την επίθεση εναντίον των συνταξιούχων στις 9 Μάρτη 1995, ξέχασαν τι επακολούθησε εκείνης της βάρβαρης επίθεσης.

Ξέχασαν, δηλαδή, ότι πριν τη συνάντηση της 15.3.1995 του τότε πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου με τη ΣΕΑ των συνταξιούχων είχαν βομβαρδίσει τους απόμαχους της δουλιάς με ειδήσεις "ότι κάτι θα πάρουν" μετά από εκείνη τη συνάντηση. Και αποδείχτηκε "άνθρακες ο θησαυρός", καθώς μετά από 15 μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφάπαξ ενίσχυση - κοροϊδία των συνταξιούχων με μισή σύνταξη.

Την πλευρά της παραπλάνησης των συνταξιούχων είχε επισημάνει στις 15.3.1995 ο Τ. Μαυροδόγλου βγαίνοντας απ' το Μέγαρο Μαξίμου: "Ποιοι δημοσιογράφοι είναι εδώ; Από πού βγήκε το στοιχείο, και δημιουργήσατε στις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ότι σήμερα, φεύγοντας από εδώ θα παίρναμε κάποια λεφτά;" ρώτησε με πικρία.

Ενα χρόνο μετά οι ίδιοι εργολάβοι της ενημέρωσης έδωσαν "μπόνους" ή αυξήσεις 20% στους χειμαζόμενους συνταξιούχους. Πρόκειται, δηλαδή, για κάποια απ' τα τελευταία σημεία του πλαισίου συζήτησης στη Διυπουργική Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που συζητά το θέμα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων. Και οι "κονδυλοφόροι" ή οι "ματσουκοφόροι" το βάφτισαν "είδηση" και το έκαναν σημαία της "κοινωνικής πολιτικής" της κυβέρνησης.

Συνταξιούχοι φυλαχτείτε απ' τους κάθε είδους προφέσορες της ενημέρωσης. Οι άνθρωποι "πουλάνε", δεν ενημερώνουν. Είναι σαν εκείνους τους νταουλιέρηδες της παλιάς εποχής που προανήγγειλαν την άφιξη του αρκουδιάρη με την αρκούδα, που γιάτρευε κάθε αρρώστια...

Η... αλεπού!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχαν χτες οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλονίκη και εμφανίστηκε εκεί και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος, γνωστό στέλεχος και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο έτερος γνωστός πολιτευτής της ΝΔ Θ. Νασίκας - που, τελευταία και κατ' εντολήν της ΝΔ, επιχειρεί να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα αγροτών και κτηνοτρόφων με την ίδρυση ξεχωριστής διασπαστικής κτηνοτροφικής Συνομοσπονδίας - του έδωσε και βήμα για να... χαιρετίσει τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους. Οπως είναι γνωστό, όμως, ο Λιόλιος και οι άλλοι των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, όχι μόνον σαμποτάρουν όλους τους αγώνες των αγροτών, αλλά και κοροϊδεύουν τους αγρότες. Π.χ. στην τελευταία συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ - μετά την "κρυάδα που πήραν" από την... άσχετη ομιλία του πρωθυπουργού - αποφάσισαν πανελλαδική κινητοποίηση την οποία ξέχασαν την επόμενη, δείχνοντας πως απλώς την εξάγγειλαν για εκτόνωση της αγανάκτησης των αγροτών. Γι' αυτό και οι αγρότες έχουν γυρίσει την πλάτη σ' αυτές τις ηγεσίες που, προχτές την Κυριακή, βρέθηκαν στο Κιλελέρ "έρμοι και μοναχοί", με μερικές δεκάδες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και Σία... Γι' αυτό και οι κτηνοτρόφοι, είμαστε βέβαιοι θα αναρωτήθηκαν, βλέποντας τον Λιόλιο στη συγκέντρωσή τους: Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Η σαπίλα τους

Το συμπέρασμα από τις όζουσες υποθέσεις των "τρελών αγελάδων", των ψόφιων κοτόπουλων, των βρώμικων καλλυντικών και ποιος ξέρει τι άλλο, είναι ένα και πασιφανές: Αυτά είναι τα καλά της ..."ελεύθερης αγοράς" και των "ευγενών" νόμων της, του ανταγωνισμού και του υπερκέρδους.

Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών των σκανδάλων, τα οποία βέβαια δε θεωρούνται σκάνδαλα από τους ιθύνοντες του συστήματος, αλλά ως απλές "στρεβλώσεις" και "παρενέργειες" της αγοράς. Οι απολογητές αυτού του σάπιου συστήματος ποτέ δε θα παραδεχτούν ότι η ασυδοσία που παρέχεται στις πολυεθνικές, ότι οι υποκλίσεις τους στον υπέρτατο νόμο του κέρδους αποτελούν το υπόβαθρο και την αιτία για την αισχροκέρδεια των "επιχειρηματιών". Ποτέ δε θα αναγνωρίσουν ότι αυτοί ευθύνονται για την αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών - διάβαζε των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων - και για τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος της υγείας τους.

Ομως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι είναι τα μεγάλα θύματα της κυρίαρχης νεοσυντηρητικής πολιτικής, δεν μπορούν να παρακολουθούν μοιρολατρικά και ανήμπορα αυτές τις εξελίξεις. Χρειάζεται να καταγγείλουν, να αποκαλύψουν τις αιτίες και να ενισχύσουν τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους.

Η απάντηση που θέλουν

Η αγωνία των κυβερνώντων δεν κρύβεται απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ιδού πώς σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χτεσινές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της βόρειας Ελλάδας. "Θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μεγάλη ηρεμία, γιατί οι κινητοποιούμενοι είναι ένα απειροελάχιστο - μικρό - ποσοστό σε σχέση με αυτούς, οι οποίοι ήρεμα προσέρχονται στην εργασία τους ή δραστηριοποιούνται κανονικά στο ημερήσιο πρόγραμμά τους" (!).

Αλήθεια ο στρουθοκαμηλισμός τους είναι απερίγραπτος. Επιχειρούν να μετρήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση με το ημερήσιο δελτίο απεργιών και κινητοποιήσεων!

Δεν μπορούν όμως να κρύψουν ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι οι ενωτικοί και αποφασιστικοί αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτό όμως το έχουν καταλάβει καλά και οι τελευταίοι.

Αν η κυβέρνηση θέλει περισσότερες κινητοποιήσεις και απεργίες, θα τις έχει.

Ο... θεματοφύλακας

Φασιστική ενέργεια και... κατάλυση της δημοκρατίας, χαρακτήρισε χτες σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Κερατσινίου, Γ. Χάσκας,την πρόσφατη κατάληψη του δημαρχείου από τις τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας, που πιστές στα προγράμματα και τις πάγιες θέσεις τους, απαιτούν την απαλλαγή της πόλης απ' το δράκο της ΔΕΗ.

Το όργιο των φανερών και κρυφών πιέσεων, από εξωδημοτικούς μάλιστα παράγοντες προς τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, για να ψηφίσουν την πρόταση του δημάρχου στο επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο, που άνοιξε την "Κερκόπορτα" στο δράκο, αποδεικνύει άλλωστε πως ο Γ. Χάσκας έχει κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο του θεματοφύλακα των θεσμών και της δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ