ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρηκτική η εσωκομματική κατάσταση

Εντονα διαφοροποιούνται τα στελέχη του κόμματος από τον Μ. Εβερτ. Πολύωρη και επεισοδιακή η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς όλο και πληθαίνουν τα στελέχη του κόμματος που φροντίζουν να αποστασιοποιούνται από τον Μ. Εβερτ. Οπως φάνηκε και από τη χτεσινή θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, το χάσμα που χωρίζει τα διάφορα στελέχη όλο και μεγαλώνει και οι εξελίξεις δεν προβλέπονται διόλου ευοίωνες για τον Μ. Εβερτ.

Η αδυναμία της ΝΔ να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, καθώς στις βασικές επιλογές είναι δεδομένη η συμφωνία της με την κυβέρνηση, πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος, τα οποία βλέπουν τη ΝΔ να μην πιστώνεται τις όποιες απώλειες έχει το ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις αυτές, όπως φάνηκε και από το κλίμα της χτεσινής συνεδρίασης, προετοιμάζουν ψυχολογικά το θέμα αντικατάστασης του σημερινού αρχηγού, τον οποίον πλέον ελάχιστα από τα προβεβλημένα στελέχη στηρίζουν. Στη χτεσινή συνεδρίαση κανένα από στελέχη αυτά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί τον Μ. Εβερτ απέναντι στις κριτικές που δεχόταν για την τακτική του. Αντίθετα φρόντισαν και οι ίδιοι να διαφοροποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Μαγγίνας σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι "κυρίαρχος της κατάστασης είναι ο Μ. Εβερτ", δήλωση που εξ αντικειμένου αντανακλά τη γενικευμένη κριτική που υπέστη ο αρχηγός της ΝΔ.

Αποστασιοποιούνται οι περισσότεροι

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Μ. Εβερτ φρόντισε να επιτεθεί, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, στον απόντα πρώην πρωθυπουργό, που ως γνωστόν προσβλέπει σε οικουμενικές κυβερνήσεις, τονίζοντας: "Οσοι προσβλέπουν σε αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας, για να βρουν μία θέση στο πολιτικό σκηνικό, θα απογοητευτούν". Επανέφερε το θέμα των πιέσεων "από εξωτερικούς παράγοντες", που και το κόμμα του δέχεται, αναφέροντας ότι "η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ενδώσει σε πιέσεις".

Ευθύνες σε κεντρικά στελέχη της διοίκησης του κόμματος, που "τραυμάτισαν" τις εσωκομματικές εκλογές, επέρριψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι βασιλικότεροι του βασιλέως ζημίωσαν περισσότερο τον βασιλιά". Ζήτησε πολιτική ανοίγματος του κόμματος και είπε ότι "δεν καταφέραμε να χτυπήσουμε τη νοοτροπία του όλοι ίδιοι είμαστε". Διαφοροποιήθηκε από τον Μ. Εβερτ, λέγοντας ότι δεν περνάει ο πολιτικός λόγος της ΝΔ, στην οποία όπως τόνισε υπάρχει εσωστρέφεια, ενώ δήλωσε ότι έχουν ευθύνες καίρια πρόσωπα που ηγούνται θέσεων του κομματικού μηχανισμού.

Αποστάσεις από τον Μ. Εβερτ κράτησε και ο Γ. Σουφλιάς,ο οποίος ζήτησε αυτοκριτική από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, δηλώνοντας με νόημα ότι "το κόμμα δεν ανήκει ούτε στον Εβερτ, ούτε στον Μητσοτάκη".

Περισσότερο επικριτική η Ν. Μπακογιάννη,είπε χαρακτηριστικά ότι "έτσι όπως πάμε δεν μπορούμε να πάμε άλλο", εκτιμώντας ότι το κόμμα πάσχει από "έλλειμμα πολιτικής".

Θέμα Κούβελα

Εντονη και σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση του Σωτ. Κούβελα,ο οποίος σε δελτίο Τύπου που διένειμε με το περιεχόμενο της ομιλίας του υπογράμμιζε ότι η σημερινή ΝΔ δεν πρέπει να δείχνει την εντύπωση ότι "θυμάται μεθόδους της ΕΚΟΦ".Τη συγκεκριμένη φράση όμως δεν την είπε στην ομιλία του, όπου έκανε λόγο για "μεθόδους που οι αντίπαλοί μας χρέωναν στη Δεξιά", πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στον Μ. Εβερτ να πει ότι μερικοί άλλα λένε μέσα και άλλα έξω από τα όργανα. Ζήτησε δε από την ΚΟ να καταδικάσει το γεγονός, ενώ λίγο αργότερα ο Β. Μαγγίνας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στον Σωτ. Κούβελα.

Αυστηρή κριτική στον απόντα Κ. Μητσοτάκη έκανε ο Γ. Κεφαλογιάννης,τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν υποστηρίζει την τακτική της ΝΔ και "προσφεύγει σε ακαθόριστες υγιείς δυνάμεις". Είπε ότι υπάρχει κόντρα κορυφής στο κόμμα και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι υποστηρίζει θέσεις που ως πρωθυπουργός δεν εφάρμοζε. Δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει κριτική και στον Μ. Εβερτ, τονίζοντας ότι τα όργανα του κόμματος συνέρχονται μόνο τυπικά και την πολιτική τη χαράσσουν σύμβουλοι του αρχηγού.

Ο προσκείμενος στον Κ. Μητσοτάκη, πρώην διευθυντής του κόμματος, Κ. Πυλαρινός αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λέγοντας στον Μ. Εβερτ ότι αυτές δίνουν ευνοϊκά ποσοστά στο κόμμα, γιατί τις παρήγγειλε ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ και μέσω αυτών "δίνεται μία ψευδής εικόνα της παράταξης".

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα έντονα φραστικά επεισόδια ανάμεσα σε βουλευτές, με αφορμή τις καταγγελίες για παρατυπίες στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλάχτηκαν και διόλου κολακευτικές εκφράσεις για στελέχη ίδιου κόμματος.

Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για τη ΝΔ και η καλύτερη περιγραφή της κατάστασης βρίσκεται στα λόγια που είπε ο βουλευτής Λ. Παπαγεωργόπουλος: "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπιόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι να συλλειτουργούμε".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΣΟΚ
Μεταφέρεται "προς τα κάτω" η ένταση

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο και αύριο η ΚΕ

Στο στελεχικό δυναμικό μεταφέρεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, η οποία κλιμακώθηκε τις τελευταίες μέρες, με τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα και της Κεντρικής Επιτροπής αύριο.

Το ΕΓ δεν έχει δημοσιοποιήσει το κείμενο της εισήγησης που θα διαβαστεί σήμερα και για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή για την τελική διαμόρφωσή του. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην εισήγηση του ΕΓ περιλαμβάνονται "αιχμές" για την εξωτερική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν απλά στο να διατηρήσουν εγκλωβισμένους όσους ψηφοφόρους ακόμα μπορούν. Ετσι στην εισήγηση θα γίνεται λόγος για τον "πατριωτικό χαρακτήρα" του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα προβάλλεται η "κοινωνική ευαισθησία" του και η ανάγκη για δικαιότερη κατανομή εισοδήματος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος θα προλάβει να μιλήσει μόνο στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ, αφού αύριο αναχωρεί για τις ΗΠΑ, αναμένεται στην ομιλία του να απαντήσει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, τονίζοντας ότι στα βασικά θέματα η πολιτική του είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε ο Α. Παπανδρέου. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει με έμφαση ότι όλοι έχουν συμφωνήσει στην εισοδηματική πολιτική.

Στο μεταξύ χτες ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος απέναντι στον Α. Τσοχατζόπουλο, καταθέτοντας στη Βουλή την τροπολογία για την κατάργηση των περιφερειακών διευθυντών, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης μόλις προχτές είχε δηλώσει ότι θα την καταθέσει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Εστία έντασης και εσωκομματικών τριβών αποτέλεσε και το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών, όπου ορισμένοι βουλευτές (Αλευράς, Κοκελίδης) υποστηρίζουν ότι θεσμοθετείται το ακαταδίωκτο των μελών της κυβέρνησης.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύγκρουση Αρσένη - Πάγκαλου, η οποία αναμένεται να εκφραστεί και στις εσωκομματικές διαδικασίες του Σαββατοκύριακου. Ο Πάγκαλος, μιλώντας στην εφημερίδα "Γιουροπίαν", πρότεινε "να συσταθεί μια μεικτή επιτροπή που να συζητήσει τους νομικούς όρους μιας συμφωνίας" με την Τουρκία, αντί για διμερείς συνομιλίες χωρίς νομικό πλαίσιο.

Πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για τα Βαλκάνια

Επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών

Την πρόταση που προωθεί η Βουλγαρία για παμβαλκανικές συναντήσεις στη Σόφια των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αντίστοιχα, παρουσίασε χτες κατά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Αμυνας με τον υπουργό Γερ. Αρσένη και τον υφυπουργό Ν. Κουρή ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πιρίνσκι.

Η βουλγαρική πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Οι παμβαλκανικές αυτές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας είναι ανοιχτές σε όλες τις βαλκανικές χώρες, αλλά και σε μη βαλκανικές, που, όπως αναφέρεται, έχουν ιστορικό ενδιαφέρον στην περιοχή, όπως η Ρωσία, καθώς και χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι συναντήσεις αυτές, είπε ο Γερ. Αρσένης, είναι στα πλαίσια της ελληνικής πρότασης και η Ελλάδα θα πάρει μέρος.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χτες ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια της ανάπτυξης των πρωτοβουλιών των χωρών της περιοχής για σταθερότητα, συνεργασία και ασφάλεια στα Βαλκάνια και για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στην περιοχή, ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τη γιουγκοσλαβική κρίση.

Να σημειωθεί ότι η βουλγαρική πρόταση κατατέθηκε αρχικά και έγινε αποδεκτή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Αμυνας βαλκανικών χωρών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στα Τίρανα, υπό την αμερικανική ομπρέλα. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος μόνο η Αλβανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ιταλία. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του λεγομένου συνεταιρισμού για την ειρήνη, που είναι το αμερικανοΝΑΤΟικό πρόγραμμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Μιλτ. Εβερτ. Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ τον θέλει κυρίαρχο της κατάστασης. Είναι, όμως;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ