Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για τα Βαλκάνια

Επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών

Την πρόταση που προωθεί η Βουλγαρία για παμβαλκανικές συναντήσεις στη Σόφια των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αντίστοιχα, παρουσίασε χτες κατά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Αμυνας με τον υπουργό Γερ. Αρσένη και τον υφυπουργό Ν. Κουρή ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πιρίνσκι.

Η βουλγαρική πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Οι παμβαλκανικές αυτές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας είναι ανοιχτές σε όλες τις βαλκανικές χώρες, αλλά και σε μη βαλκανικές, που, όπως αναφέρεται, έχουν ιστορικό ενδιαφέρον στην περιοχή, όπως η Ρωσία, καθώς και χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι συναντήσεις αυτές, είπε ο Γερ. Αρσένης, είναι στα πλαίσια της ελληνικής πρότασης και η Ελλάδα θα πάρει μέρος.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χτες ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια της ανάπτυξης των πρωτοβουλιών των χωρών της περιοχής για σταθερότητα, συνεργασία και ασφάλεια στα Βαλκάνια και για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στην περιοχή, ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τη γιουγκοσλαβική κρίση.

Να σημειωθεί ότι η βουλγαρική πρόταση κατατέθηκε αρχικά και έγινε αποδεκτή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Αμυνας βαλκανικών χωρών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στα Τίρανα, υπό την αμερικανική ομπρέλα. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος μόνο η Αλβανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ιταλία. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του λεγομένου συνεταιρισμού για την ειρήνη, που είναι το αμερικανοΝΑΤΟικό πρόγραμμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ