Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Κυβερνητικές υποσχέσεις υπό την πίεση των εργαζομένων

Στη λύση ορισμένων άμεσων προβλημάτων δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση, χτες στη Βουλή, επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ

Στη λύση ορισμένων άμεσων προβλημάτων των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος δεσμεύτηκε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 4 δισ. δρχ, που η ίδια είχε εξαγγείλει προ πενταμήνου. Εχει, πάντως, σημασία να υπογραμμιστεί ότι έστω κι αυτή η μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων έγινε κατορθωτή κάτω από τις συνεχείς και συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ ο υφυπουργός εργασίας Λ. Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε ότι:

- Θα δοθεί υγειονομική περίθαλψη στους εργαζομένους που το 1992, 1993 και 1994 έχουν κάνει στη Ζώνη τουλάχιστον 30 μεροκάματα.

- Θα δοθεί έκτακτο επίδομα για το Πάσχα στους άνεργους, αλλά, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, δε γνωρίζει το ύψος του επιδόματος. Είναι, είπε, μια ρύθμιση που απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις, που έχει να κάνει με τα μεροκάματα που έχουν γίνει από τον καθέναν εργαζόμενο φέτος και την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, θα δοθεί έκτακτο επίδομα για τις γιορτές του Πάσχα.

- Το ζήτημα της κάρτας απασχόλησης θα αντιμετωπιστεί με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας,το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

- Σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων, που είναι σε μεγάλη ηλικία και δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, ο υφυπουργός απάντησε ότι είναι ένα θέμα πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά δεν μπορεί η επίλυσή του να πάρει γενικευμένο χαρακτήρα, γιατί θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ασφαλιστικών οργανισμών.

Ο Γερ. Αραβανής

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,σημείωσε, πως όσον αφορά το θέμα της αναπτυξιακής παρέμβασης και των υποδομών στη Ζώνη δεν έχει γίνει τίποτα πορόλο που υπάρχει κυβερνητική δέσμευση εδώ και πέντε μήνες."Δεν είναι, είπε, δικαιολογημένος αυτός ο χρόνος καθυστέρησης, γεγονός που ανάγκασε τους εργαζόμενους προχτές να κάνουν κινητοποιήσεις. Πρέπει να δεσμευτείτε ως κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή διάσταση σ' ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί, αλλιώς η κατάρρευση της Ζώνης θα συνεχίζεται και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα εντείνονται. Ολα τα μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν και επιπλέον μερικά που δεν είναι στη συμφωνία. Δηλαδή δεν μπορεί να μη γίνει μια τουλάχιστον δεξαμενή από τον ΟΛΠ παρότι είναι εκτός Ζώνης".

Αναφερόμενος στο ζήτημα του επιδόματος για το Πάσχα ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε πως το ύψος του πρέπει να είναι σε καλό επίπεδο και οι προϋποθέσεις να μην είναι τέτοιες που να βγάζουν έξω τον μεγάλο όγκο των ανέργων. Τέλος, σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε: "Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και ούτε μπορούν να κάνουν μεροκάματο αλλά ούτε και στο προσεχές διάστημα θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν τα ένσημα. Κάτι πρέπει να γίνει". Τέλος, σχετικά με την επαγγελματική ταυτότητα ο ομιλητής σημείωσε ότι τα θέματα της παράνομης απασχόλησης πρέπει άμεσα να λυθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ