Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρηκτική η εσωκομματική κατάσταση

Εντονα διαφοροποιούνται τα στελέχη του κόμματος από τον Μ. Εβερτ. Πολύωρη και επεισοδιακή η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς όλο και πληθαίνουν τα στελέχη του κόμματος που φροντίζουν να αποστασιοποιούνται από τον Μ. Εβερτ. Οπως φάνηκε και από τη χτεσινή θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, το χάσμα που χωρίζει τα διάφορα στελέχη όλο και μεγαλώνει και οι εξελίξεις δεν προβλέπονται διόλου ευοίωνες για τον Μ. Εβερτ.

Η αδυναμία της ΝΔ να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, καθώς στις βασικές επιλογές είναι δεδομένη η συμφωνία της με την κυβέρνηση, πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος, τα οποία βλέπουν τη ΝΔ να μην πιστώνεται τις όποιες απώλειες έχει το ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις αυτές, όπως φάνηκε και από το κλίμα της χτεσινής συνεδρίασης, προετοιμάζουν ψυχολογικά το θέμα αντικατάστασης του σημερινού αρχηγού, τον οποίον πλέον ελάχιστα από τα προβεβλημένα στελέχη στηρίζουν. Στη χτεσινή συνεδρίαση κανένα από στελέχη αυτά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί τον Μ. Εβερτ απέναντι στις κριτικές που δεχόταν για την τακτική του. Αντίθετα φρόντισαν και οι ίδιοι να διαφοροποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Μαγγίνας σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι "κυρίαρχος της κατάστασης είναι ο Μ. Εβερτ", δήλωση που εξ αντικειμένου αντανακλά τη γενικευμένη κριτική που υπέστη ο αρχηγός της ΝΔ.

Αποστασιοποιούνται οι περισσότεροι

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Μ. Εβερτ φρόντισε να επιτεθεί, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, στον απόντα πρώην πρωθυπουργό, που ως γνωστόν προσβλέπει σε οικουμενικές κυβερνήσεις, τονίζοντας: "Οσοι προσβλέπουν σε αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας, για να βρουν μία θέση στο πολιτικό σκηνικό, θα απογοητευτούν". Επανέφερε το θέμα των πιέσεων "από εξωτερικούς παράγοντες", που και το κόμμα του δέχεται, αναφέροντας ότι "η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ενδώσει σε πιέσεις".

Ευθύνες σε κεντρικά στελέχη της διοίκησης του κόμματος, που "τραυμάτισαν" τις εσωκομματικές εκλογές, επέρριψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι βασιλικότεροι του βασιλέως ζημίωσαν περισσότερο τον βασιλιά". Ζήτησε πολιτική ανοίγματος του κόμματος και είπε ότι "δεν καταφέραμε να χτυπήσουμε τη νοοτροπία του όλοι ίδιοι είμαστε". Διαφοροποιήθηκε από τον Μ. Εβερτ, λέγοντας ότι δεν περνάει ο πολιτικός λόγος της ΝΔ, στην οποία όπως τόνισε υπάρχει εσωστρέφεια, ενώ δήλωσε ότι έχουν ευθύνες καίρια πρόσωπα που ηγούνται θέσεων του κομματικού μηχανισμού.

Αποστάσεις από τον Μ. Εβερτ κράτησε και ο Γ. Σουφλιάς,ο οποίος ζήτησε αυτοκριτική από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, δηλώνοντας με νόημα ότι "το κόμμα δεν ανήκει ούτε στον Εβερτ, ούτε στον Μητσοτάκη".

Περισσότερο επικριτική η Ν. Μπακογιάννη,είπε χαρακτηριστικά ότι "έτσι όπως πάμε δεν μπορούμε να πάμε άλλο", εκτιμώντας ότι το κόμμα πάσχει από "έλλειμμα πολιτικής".

Θέμα Κούβελα

Εντονη και σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση του Σωτ. Κούβελα,ο οποίος σε δελτίο Τύπου που διένειμε με το περιεχόμενο της ομιλίας του υπογράμμιζε ότι η σημερινή ΝΔ δεν πρέπει να δείχνει την εντύπωση ότι "θυμάται μεθόδους της ΕΚΟΦ".Τη συγκεκριμένη φράση όμως δεν την είπε στην ομιλία του, όπου έκανε λόγο για "μεθόδους που οι αντίπαλοί μας χρέωναν στη Δεξιά", πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στον Μ. Εβερτ να πει ότι μερικοί άλλα λένε μέσα και άλλα έξω από τα όργανα. Ζήτησε δε από την ΚΟ να καταδικάσει το γεγονός, ενώ λίγο αργότερα ο Β. Μαγγίνας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στον Σωτ. Κούβελα.

Αυστηρή κριτική στον απόντα Κ. Μητσοτάκη έκανε ο Γ. Κεφαλογιάννης,τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν υποστηρίζει την τακτική της ΝΔ και "προσφεύγει σε ακαθόριστες υγιείς δυνάμεις". Είπε ότι υπάρχει κόντρα κορυφής στο κόμμα και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι υποστηρίζει θέσεις που ως πρωθυπουργός δεν εφάρμοζε. Δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει κριτική και στον Μ. Εβερτ, τονίζοντας ότι τα όργανα του κόμματος συνέρχονται μόνο τυπικά και την πολιτική τη χαράσσουν σύμβουλοι του αρχηγού.

Ο προσκείμενος στον Κ. Μητσοτάκη, πρώην διευθυντής του κόμματος, Κ. Πυλαρινός αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λέγοντας στον Μ. Εβερτ ότι αυτές δίνουν ευνοϊκά ποσοστά στο κόμμα, γιατί τις παρήγγειλε ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ και μέσω αυτών "δίνεται μία ψευδής εικόνα της παράταξης".

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα έντονα φραστικά επεισόδια ανάμεσα σε βουλευτές, με αφορμή τις καταγγελίες για παρατυπίες στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλάχτηκαν και διόλου κολακευτικές εκφράσεις για στελέχη ίδιου κόμματος.

Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για τη ΝΔ και η καλύτερη περιγραφή της κατάστασης βρίσκεται στα λόγια που είπε ο βουλευτής Λ. Παπαγεωργόπουλος: "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπιόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι να συλλειτουργούμε".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικυρώθηκε η "συμφωνία κορυφής" (1997-01-15 00:00:00.0)
Υστατες κινήσεις τακτικής (1996-11-06 00:00:00.0)
Το αδιέξοδο είναι πολιτικό (1996-09-24 00:00:00.0)
Σε σύγκρουση οδηγεί το αδιέξοδο (1996-04-28 00:00:00.0)
Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο (1996-04-24 00:00:00.0)
Ενταση για τις εσωκομματικές εκλογές (1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ