Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το αδιέξοδο είναι πολιτικό

Πυρετός διαβουλεύσεων χτες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ηγεσίας της ΝΔ, μετά την παραίτηση του Μ. Εβερτ. Ηδη αρκετά στελέχη συνειδητοποιούν ότι το αδιέξοδο της ΝΔ είναι πολιτικό και ιδεολογικό, αφού η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί από τη ΝΔ ζωτικό πολιτικό χώρο. Ετσι ο Στ. Μάνος, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, δήλωσε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να χάνει "όσο δεν αποφασίζουμε να υποστηρίξουμε, επιτέλους, αυτά που εμείς πιστεύουμε", εννοώντας ότι ο Μ. Εβερτ δεν είχε σαφές ιδεολογικό στίγμα.

Ανάλογη νύξη έκανε, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της, και η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η ΝΔ "πρέπει να δώσει με τρόπο σαφή μία ξεκάθαρη πρόταση για την πολιτική της". Στην υπόθεση της διαδοχής παρενέβη και ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να ηγηθεί της μεταβατικής ηγεσίας της παράταξης, γιατί αλλιώς θα ιδρυθεί νέο κόμμα με ξεκάθαρο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Γ. Βαρβιτσιώτη, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί μία δεύτερη ήττα μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων.

Τα άφθονα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν έχουν τα πάντα. Ενα από αυτά αναφέρει ότι ο Μ. Εβερτ θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ως αντίβαρο στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Ο ίδιος ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνείται την υποψηφιότητα, επειδή εκτιμάει ότι δεν έχει έρθει ακόμα "η ώρα του". Από το περιβάλλον, όμως, του επίτιμου προέδρου της ΝΔ διαμηνύονταν σε κάθε κατεύθυνση ότι ο Μ. Εβερτ δεν πρέπει να παρέμβει σε καμία περίπτωση υπέρ κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου.

Μέχρι χτες ούτε ο Γ. Σουφλιάς δεν είχε διευκρινίσει τη στάση του και ακύρωσε την προγραμματισμένη του εμφάνιση σε τηλεοπτικό κανάλι, όπου θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, περιμένοντας πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Από το γραφείο του έλεγαν ότι παραμένει σε ισχύ η προχτεσινή δήλωση του Γ. Σουφλιά ότι η παραίτηση του Μ. Εβερτ "διευκολύνει τις εξελίξεις στη ΝΔ".

Η υπόθεση της διαδοχής, όπως δήλωσε χτες ο Στ. Δήμας, που έγινε αποδέκτης επιστολής του Μ. Εβερτ, με την οποία ζητάει να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες της διαδοχής, θα λήξει την επόμενη βδομάδα, όταν θα συνέλθει το εκλεκτορικό σώμα, που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό. Το Σώμα αυτό αποτελείται από τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και 70 εκλέκτορες που τους ορίζουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Ο μέχρι προχθές πρόεδρος του κόμματος ελέγχει σίγουρα την πλειοψηφία του Σώματος καθώς βγήκε ενισχυμένος και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Με τα μέχρι χτες αποτελέσματα της σταυροδοσίας εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας μένουν αρκετά στελέχη που έχουν πολιτογραφεί ως "Μητσοτακικά". Ετσι έμειναν εκτός Βουλής ο Β. Μπεκίρης, ο Σ. Χατζηγάκης, ο Κ. Πυλαρινός, η Κ. Μπουρδάρα, ο Α. Τσιπλάκος, ο Κ. Χαραλαμπόπουλος, ο Χ. Αντωνίου, ο Θ. Αναγνωστόπουλος. Επισφαλής είναι και η θέση του Σ. Κούβελα, ο οποίος βγήκε τελευταίος στην Α Θεσσαλονίκης. Στην περιφέρεια αυτή όμως είναι υποψήφιος και ο Μ. Εβερτ που εάν διαλέξει τη Θεσσαλονίκη (ήταν υποψήφιος και στον Εβρο) τότε ο Σ. Κούβελας μένει εκτός Βουλής.

Γ. Φωτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ