Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνες από καλύτερη θέση

Ο λαός με την ψήφο του μείωσε τη δύναμη του δικομματισμού. Ταυτόχρονα αύξησε τη δύναμη του ΚΚΕ που είναι πλέον το τρίτο κόμμα της Βουλής. Θέση που οπωσδήποτε του δίνει τη δυνατότητα να παίξει από καλύτερη θέση το ρόλο του τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στον λαό.

Σίγουρα δεν είναι τυχαία η θεαματική αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, που μόνο τους κομμουνιστές είδαν να τους συμπαραστέκονται στην πάλη τους ενάντια στις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Η εκλογή βουλευτών του ΚΚΕ πέρα από τη Λάρισα που ήδη είχε βουλευτική έδρα και στα Τρίκαλα, τη Μαγνησία και την Καρδίτσα, με ποσοστό παραπάνω από τον μέσο όρο που συγκέντρωσε το Κόμμα στην Επικράτεια, είναι η πρώτη απάντηση στα κόμματα του δικομματισμού και στα κηρύγματα της υποτέλειας.

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν τα ποσοστά του ΚΚΕ παντού όπου είχαν αναπτυχθεί λαϊκές κινητοποιήσεις και όπου ήταν πιο οξυμένα τα προβλήματα. Για παράδειγμα, στη δεύτερη περιφέρεια του Πειραιά που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να αργοσβήνει, τους ναυτεργάτες να βλέπουν καθημερινά τη ναυτιλία να αφελληνίζεται, τους μικρομεσαίους να καταστρέφονται και τους νέους να βλέπουν ότι το μόνο μέλλον που τους υπόσχονται είναι η ανεργία, το ΚΚΕ έχει διπλάσιο ποσοστό από τν συνολικό μέσο όρο του.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά του ΚΚΕ στις εργατικές συνοικίες της δεύτερης περιφέρειας της Αθήνας. Στο Αιγάλεω το ΚΚΕ συγκέντρωσε ποσοστό 10,35%, ενώ οι κύριοι εκπρόσωποι του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν μαζί 68,19%. Δηλαδή αρκετά πιο κάτω από το περίπου 80% που συγκεντρώνουν στο σύνολο της Επικράτειας, αλλά και το περίπου 71% που έχουν σε όλη τη δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας. Στην Καισαριανή το ΚΚΕ έχει 15,83% και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ 63,35%. Στο Καματερό το ΚΚΕ παίρνει 10,25% και τα άλλα δύο κόμματα 68,29%. Στη Μεταμόρφωση το ΚΚΕ έχει 11,32% με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συγκεντρώνουν 67,72%. Στη Ν. Ιωνία το ΚΚΕ πήρε 14,07% και τα κόμματα του δικομματισμού 64,95%. Στο Περιστέρι το ΚΚΕ 10,84% και τα άλλα δύο κόμματα 66,87%. Στον Ταύρο το ΚΚΕ 13,48% και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ 64,27%. Στην Πετρούπολη το ΚΚΕ πήρε 12% και τα δύο κόμματα 65,28%. Να σημειωθεί ότι στους παραπάνω δήμους, τόσο ο ΣΥΝ όσο και το ΔΗΚΚΙ έχουν περίπου τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στο σύνολο της Β' Αθήνας, 8.73 για τον ΣΥΝ και 5.76 για το ΔΗΚΚΙ, παρά την ολοφάνερη πτώση των ποσοστών των βασικών εκπροσώπων του δικομματισμού.

Η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ, ιδίως στις λαϊκές περιοχές της χώρας, δείχνει το διάχυτο πνεύμα αντίστασης και αντεπίθεσης που υπάρχει στα φτωχά λαϊκά στρώματα και αποτελεί ένδειξη για τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τα δυσβάσταχτα μέτρα που - πριν ακόμη από τις εκλογές - βρίσκονται στα συρτάρια της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση αυτής της αντεπίθεσης.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ