Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΡΑΚΗ
Μεγάλη αύξηση ψήφων και ευθυνών

Σημαντική εκλογική άνοδο παρουσίασε το ΚΚΕ και στη Θράκη. Ιδιαίτερα ενισχυμένο βγήκε από τα εκλογικά τμήματα της μειονότητας, ενώ σημαντική αύξηση των ψήφων παρουσίασε και στα χριστιανικά εκλογικά τμήματα. Συνολικά στη Ροδόπη και την Ξάνθη ενισχύθηκαν οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους της μειονότητας.

Στην Ξάνθη τριπλασιάστηκαν οι ψήφοι και το ποσοστό του Κόμματος. Από 1,1% και 735 ψήφους που είχε στις εκλογές του 1993, έφτασε στο 3,2 % και τους 2.100 ψήφους. Στις εκλογές του '93 το ΚΚΕ είχε πάρει στα χριστιανικά εκλογικά τμήματα 305 ψήφους, ενώ σ' αυτές τις εκλογές τις υπερδιπλασίασε, φτάνοντας τις 680. Στα μουσουλμανικά εκλογικά τμήματα από 430 που είχε το '93 έφτασε τις 1.430 ψήφους. Συνολικά το ποσοστό του ΚΚΕ στο νομό ξεπέρασε κατά πολύ και αυτό των ευρωεκλογών.

"Αυξήθηκαν οι ευθύνες του Κόμματός μας, απέναντι στον κόσμο της μειονότητας, αλλά και σ' όλο το λαό της Ξάνθης που μας στήριξε", δηλώνει ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Φωτιάδης και βεβαιώνει πως: "Θα βρεθούμε δίπλα στον κόσμο και θα παλέψουμε μαζί του για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα. Ο ενθουσιασμός και το θετικό κλίμα που υπάρχει θα δώσει παραπέρα ώθηση στη δουλιά της Οργάνωσής μας σ' αυτή την κατεύθυνση".

Στη Ροδόπη αυξήθηκαν σχεδόν 100% οι ψήφοι του Κόμματος και το εκλογικό ποσοστό. Εξαπλασιάστηκε η δύναμη του ΚΚΕ στα μειονοτικά τμήματα, όπου έφτασε τις 1.450 ψήφους, έναντι 200 που είχε το '93. Μεγαλύτερη συγκέντρωση ψήφων παρουσίασε το ΚΚΕ ιδιαίτερα στις δύο κοινότητες Ασωμάτων και Σώστου, όπου είχε αναπτυχθεί σημαντική δραστηριότητα με τα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους.

Μιλώντας για τη δυναμική του Κόμματος μέσα στον κόσμο της μειονότητας ο γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, Νίκος Φακιρίδης, σημείωσε πως ενισχύθηκαν οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους και το λαό της μειονότητας. "Δείχνει ότι αν επιμείνουμε στη δουλιά που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια για την αποκάλυψη του ρόλου των άλλων κομμάτων, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, θα υπάρξει παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ. Η επιρροή του Κόμματός μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκφράστηκε μέσα από τις εκλογές και αυτό φαίνεται καθημερινά στη δράση για τη λύση των προβλημάτων. Εμείς θα προχωρήσουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για δράση".

Τα άλλα κόμματα

Στο Νομό Ξάνθης από το ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται ο κ. Σγουρίδης, ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής ο κ. Λαμπαδάρης. Από τη ΝΔ εκλέγεται μόνο ο μουσουλμάνος Μπιρόλ Ακίφογλου. Στη Ροδόπη εκλέγονται τρεις βουλευτές (δύο του ΠΑΣΟΚ) από τους οποίους οι δύο είναι μουσουλμάνοι, ο Γκαλίπ Γκαλίπ από το ΠΑΣΟΚ και ο Μουσταφά Μουσταφά από το ΣΥΝ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τις τρεις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στην περιοχή, φιλοξένησαν αρκετά προεκλογικά ρεπορτάζ για τους μουσουλμάνους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους δύο νομούς, γεγονός που σηματοδοτούσε και την εκλογή τους. Σε ό,τι αφορά την εκλογή του υποψήφιου του ΣΥΝ, Μουσταφά Μουσταφά, αξίζει να αναφέρουμε πως στηρίχτηκε έμμεσα από το κόμμα του Σαδίκ. Ενώ ο Φ. Φαϊκογλου με συνέντευξή του σε εφημερίδες δήλωνε καθαρά την υποστήριξή του προς τον υποψήφιο του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ