Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ουάσιγκτον Ποστ" και ... "Κεντροαριστερά"

"Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που που δεν είχε πετύχει πριν από αυτήν η Δεξιά". Η παραπάνω φράση του Ιταλού μεγαλοκεφαλαιούχου Τζ. Ανιέλι, με την οποία ο κύριος ΦΙΑΤ επαινούσε προ μηνών τη δική του "Κεντροαριστερά", αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλους τους εγχώριους κήρυκες του ..."κεντροαριστερισμού". Ολους αυτούς που νομίζουν πως δε ...φαίνονται ότι υποκρίνονται, όταν εντάσσουν τον εαυτό τους στους χειροκροτητές μιας δεξιάς πολιτικής, κάνοντας επίκληση του "κοινωνικά ευαίσθητου" έως ..."σοσιαλιστικού" περιβλήματός της. Που όταν ο Κ. Σημίτης έκανε στη ΔΕΘ επίδειξη των "πλεονεκτημάτων" του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, λέγοντας ότι "εμείς μειώσαμε τις απεργίες και τις κοινωνικές αναταραχές" (!) από 8,5 εκατομμύρια χαμένες ώρες σε 550 χιλιάδες χαμένες ώρες, αγαλλίαζαν από ..."κοινωνική ειρήνη". Που νομίζουν ότι τα "εύγε" των δικών "μας" Ανιέλι, του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων, δεν είναι ενδεικτικά για το είδος της "αριστεράς" που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για όλους αυτούς που από χτες, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, επιδίδονται σε αθροίσματα των ποσοστών των πέραν της ΝΔ κομμάτων, για να αποφανθούν: Κεντροαριστερή Βουλή! Κεντροαριστερή Νίκη!

Είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα και όσο θα προωθείται η κυβερνητική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα έχει κάθε ευκαιρία να (ξανα)αντιληφθεί πόσο "αριστερό" είναι το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει πόσο "αριστερά" - στην πράξη και όχι στα λόγια - είναι τα δεκανίκια του. Το πλέον όμως σίγουρο είναι ότι, από δω και πέρα, όσο πιο σκληρά και επώδυνα θα είναι τα μέτρα λιτότητας και οι αποφάσεις υποτέλειας, τόσο περισσότερο θα θεριεύουν τα "κεντροαριστερά" σενάρια και φληναφήματα. Μέχρι τότε ας συγκρατήσουμε μερικά σημεία από το άρθρο της χτεσινής (και ουδόλως ...φιλοκομμουνιστικής) "Ουάσιγκτον Ποστ", με αφορμή τις ελληνικές εκλογές.

Γράφει η γνωστή για το ρόλο της εφημερίδα: Το ΠΑΣΟΚ "μεταστράφηκε τόσο πολύ που το κόμμα αυτό και η ΝΔ συμφωνούν τώρα σχεδόν σε κάθε κύριο θέμα πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα... Και τα δυο κόμματα υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, περιλαμβανομένου του στόχου της νομισματικής ένωσης έως το 1999... Και τα δυο κόμματα τάσσονται υπέρ της ανάγκης περιορισμού των κρατικών δαπανών και (υπέρ λήψης) άλλων μέτρων... όχι και τόσο δημοφιλή στο λαό.... Επιπλέον και τα δυο κόμματα είναι φιλικά προς τις ΗΠΑ και υποστηρίζουν τη συνέχιση της παρουσίας των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα"... Τόσο "αριστερός" είναι ο "βασικός κορμός της κεντροαριστεράς" στην Ελλάδα και στη Βουλή. Ομως εδώ είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα για τους Ανιέλι. Και αυτό γιατί εδώ υπάρχει πραγματική Αριστερά. Εδώ υπάρχει ΚΚΕ και κυρίως υπάρχουν λαϊκές δυνάμεις ικανές και έτοιμες να αντεπιτεθούν στη δεξιά πολιτική και στα "κεντροαριστεροδεξιόστροφα" προσωπεία της.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ