ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ(1): Διαδικασία προσφυγής κατά της Γαλλίας αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή την άρνηση των αρμόδιων γαλλικών υπηρεσιών να επιτρέψουν την εγκατάσταση κέντρου διανομής και αποθήκευσης τσιμέντου ελληνικής εταιρίας. Η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι η Γαλλία παραβίασε τους κανόνες για το δικαίωμα εγκατάστασης και την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων - δυο βασικές αρχές της εσωτερικής αγοράς. Οι Γάλλοι απαιτούσαν από την ελληνική επιχείρηση να εφαρμόσει ειδικές προδιαγραφές και με δυσμενή διάκριση σε σχέση με τις δικές τους τσιμεντοβιομηχανίες.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ (2): Συμφωνία συνεργασίας με τον Οργανισμό Εξαγωγών της Ιορδανίας υπέγραψε, το περασμένο Σάββατο στο Αμμάν, ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Γ. Τζεν. Στη συμφωνία προβλέπεται η συνεχής πληροφόρηση των δυο οργανισμών για δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, δραστηριοποίηση που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διάφορες εκδηλώσεις επικοινωνίας ανάμεσα στα δυο μέρη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εισαγμένων εταιριών Π. Δ. Παπουτσάνης ΑΒΕΕ (τιμή διάθεσης μετοχής 600 δρχ.) και Ιντερνινβέστ ΑΕΕΧ (τιμή διάθεσης μετοχής 900 δρχ.), ενέκρινε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση. Εγκρίθηκε επίσης αίτημα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης για διάθεση με δημόσια εγγραφή του εναπομείναντος υπολοίπου των 500.000 μετοχών που δεν καλύφτηκε κατά την περίοδο άσκησης προτίμησης των παλαιών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η τιμή διάθεσης ορίζεται σε 4.000 δρχ. ανά μετοχή.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Εσοδα ασφαλιστικών υπηρεσιών που ξεπέρασαν τα 5,3 δισ. δρχ. παρουσίασε ο όμιλος εταιριών "International Life" για το 1995, απ' τα οποία τα 2,9 δισ. δρχ. προήλθαν από την ομώνυμη ασφαλιστική εταιρία. Ιδιαίτερα καλή πορεία χαρακτήρισε τη χρονιά που μας πέρασε την εταιρία Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς η αύξηση στις καθαρές τιμές μεριδίου στο Α/Κ σταθερού εισοδήματος έφτασε το 18,39%, μια από τις υψηλότερες της αγοράς, που το κατέταξε στην τρίτη θέση και πρώτο από πλευράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Δωρεά 15 εκατ. δρχ. έκανε στο σύλλογο καρκινοπαθών παιδιών "Στοργή" της Θεσσαλονίκης η εταιρία "Σέλμαν". Με τη δωρεά θα κατασκευαστεί θάλαμος στο υπό ανέγερση νοσοκομείο μεταμόσχευσης μυελού των οστών και θα πάρει το όνομα της εταιρίας. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τα παιδιά που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα και να συμπαρασταθεί στους γονείς τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Οι κινητοποιήσεις διατήρησαν χαμηλά τις τιμές

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, η μείωση της αγροτικής παραγωγής και οι εσωκομματικές σκοπιμότητες στην κυβερνητική παράταξη, ήταν οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τους συντελεστές προσδιορισμού του καθαρού αγροτικού εισοδήματος. Ενός συστήματος το οποίο μόνο αντικειμενικό δεν αποδεικνύεται, μιας και τα περιθώρια των κυβερνητικών παρεμβάσεων στον προσδιορισμό των βασικών του παραγόντων αποδεικνύονται απεριόριστα.

Οπως προκύπτει από μια πρώτη εξέταση των 212 σελίδων με τους πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής και ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου, οι τιμές σε βασικά γεωργικά προϊόντα (βαμβάκι - σιτηρά) σε σχέση με το 1995, είτε διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, είτε ακόμα και μειώνονται. Αντίθετα, σε ορισμένα άλλα αγροτικά εμπορεύματα υπάρχουν αυξήσεις τιμών οι οποίες φτάνουν το 25%.Σε ό,τι αφορά τους πίνακες, οι οποίοι προσδιορίζουν το κατώτατο ανά στρέμμα ενοίκιο που θα μπορούν να αναγράψουν στις φορολογικές τους δηλώσεις οι αγρότες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές είναι οι ίδιες με αυτές που ίσχυαν το 1995. Εξαίρεση αποτελούν οι νομοί Κιλκίς (αύξηση ενοικίου ανά στρέμμα 30%), Λάρισας και Καρδίτσας,όπου το τεκμαρτό ενοίκιο της γης ανά στρέμμα (πεδινή ζώνη - αρδευόμενη) αυξήθηκε κατά 25%,από 20.000 σε 25.000.Μικρότερης τάξης αυξήσεις υπάρχουν και σε Βοιωτία, Μαγνησία, Μεσσηνία κλπ.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικές τιμές σε ορισμένα γεωργικά εμπορεύματα του νομού Λάρισας, οι οποίες θα ληφθούν σαν βάση για τον προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

  • Βαμβάκι - σταφύλια επιτραπέζια - αχλάδια: μείωση σε όλες τις ζώνες (πεδινή, ημιορεινή, ορεινή) κατά 16,7%,9,8% και 10%.
  • Πατάτες - στάρι σκληρό - ελιές βρώσιμες: Οι τιμές παρέμεινα σταθερές.
  • Στάρι μαλακό - κριθάρι: Αύξηση τιμών 18,1% και 20%.
  • Καπνά (ΜΠΕΡΛΕΪ, βιρτζίνια, καμπά - κούλακ): Οι τιμές παρέμειναν σταθερές.
  • Ζαχαρότευτλα: Αύξηση τιμών 25% και 10%.Οι ανά στρέμμα τιμές των καρπουζιών μειώθηκαν επίσης κατά 10,7%,των πεπονιών κατά 9,6% κλπ.
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν τα δυο μεγάλα Ναυπηγεία

Νέος διαγωνισμός αναμένεται μετά το Πάσχα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ είναι πολύ πιθανός και νέος διαγωνισμός, για την επιλογή μάνατζερ στο Σκαραμαγκά

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αφού το θέμα συζητηθεί πρώτα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την ίδια συνεδρίαση θα απασχολήσει και το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενόψει των δυσμενών εξελίξεων για την επιλογή του μάνατζερ. Στο μεταξύ ενώ όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το στόχο της ιδιωτικοποίησης"σκοντάφτουν", τα μόνα μέτρα που προχωράνε κανονικά είναι αυτά που αφορούν στην αφαίμαξη των εργαζομένων και στις απολύσεις. Χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέθεσαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 57,5 εκ. δρχ. Το ποσό αυτό αναλογεί στην πρώτη δόση του συνολικού μεριδίου που θα πρέπει να καταβάλουν ως "επιχειρηματίες", για το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Β Πειραιώς και στο υπόλοιπο Αττικής καθώς και τους υφυπουργούς των συναρμοδίων υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας. Απ' τη σύσκεψη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφασίστηκε να συνεδριάσει αμέσως μετά το Πάσχα το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο με απόφασή του θα εξουσιοδοτήσει την εκκαθαρίστρια τράπεζα να κηρύξει άγονο τον πρώτο διαγωνισμό και να προχωρήσει σε δεύτερο.Η λύση αυτή προϋποθέτει την επαναχρηματοδότηση των Ναυπηγείων απ' τις τράπεζες. Η αποτελεσματικότητά της ωστόσο αμφισβητείται αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αρματαγωγά και τη νομιμοποίηση του αιγιαλού, δε θα βρεθεί αγοραστής ούτε με τον δεύτερο διαγωνισμό.

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση (51% - 49%), φαίνεται να "σκοντάφτει" στα πρώτα της βήματα. Η επιλογή του μάνατζερ που θα αναλάβει τη διαχείριση των Ναυπηγείων, σύμφωνα με τους όρους της ΕΕ προκειμένου να δώσει την έγκρισή της, είναι σχεδόναδύνατη. Οι δύο εναπομείναντες μάνατζερ απαιτούν αμοιβή ύψους 1 δισ. δρχ. ετησίως και ποσοστά επί του τζίρου των Ναυπηγείων ανά τρίμηνο. Το επίμαχο αυτό σημείο των προσφορών μεταξύ κυβέρνησης και υποψήφιων μάνατζερ, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των εργαζομένων, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε εισήγηση για διορισμό προσωρινού μάνατζερ και έναρξη νέου διαγωνισμού.Την ίδια στιγμή που οι επίδοξοι μάνατζερ καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ναυπηγείων, οι εργαζόμενοι σε αυτά καταθέτουν το υστέρημα απ' τα πενιχρά εισοδήματά τους για τη διάσωσή τους. Χτες κατέθεσαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 57,5 δισ. δρχ. για την πρώτη δόση της συμμετοχής τους στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων

Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 1996 ανωνύμων εταιριών με μετοχές μη εισαγμένες στο χρηματιστήριο, ΕΠΕ, τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθορίζεται με σειρά αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις το υπουργείο Οικονομικών καλεί τις επιχειρήσεις μαζί με τη φορολογική δήλωση να συνυποβάλουν σειρά δικαιολογητικών εγγράφων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα αφορολόγητα αποθεματικά που σχηματίζουν για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Πρόκειται για τα αφορολόγητα αποθεματικά που σχηματίζουν οι επιχειρήσεις από τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους, με πρόσχημα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, χωρίς ωστόσο ποτέ να τις υλοποιούν στο βαθμό που έχει προβλεφτεί.

Στις αποφάσεις που υπογράφονται από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτη,και οι οποίες δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι μαζί με τη φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 1996 πρέπει να υποβληθούν μεταξύ άλλων και:

  • Δήλωση των πραγματοποιούμενων σε κάθε διαχειριστική χρήση επενδύσεων και αφορολόγητων εκπτώσεων των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων.
  • Κατάσταση στην οποία θα εμφανίζεται το είδος των δαπανών και το ποσό που διατέθηκε μέσα στο 1995 για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων του άρθρου 1 του Ν. 1892/90, προκειμένου να καλυφθούν τα ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από τα αδιανέμητα κέρδη των οικονομικών ετών 1993 - 1995.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για το ειδικό αποθεματικό επενδύσεων που έχει σχηματίσει η επιχείρηση από τα αδιανέμητα κέρδη της κλειομένης διαχειριστικής χρήσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ