Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν τα δυο μεγάλα Ναυπηγεία

Νέος διαγωνισμός αναμένεται μετά το Πάσχα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ είναι πολύ πιθανός και νέος διαγωνισμός, για την επιλογή μάνατζερ στο Σκαραμαγκά

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αφού το θέμα συζητηθεί πρώτα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την ίδια συνεδρίαση θα απασχολήσει και το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενόψει των δυσμενών εξελίξεων για την επιλογή του μάνατζερ. Στο μεταξύ ενώ όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το στόχο της ιδιωτικοποίησης"σκοντάφτουν", τα μόνα μέτρα που προχωράνε κανονικά είναι αυτά που αφορούν στην αφαίμαξη των εργαζομένων και στις απολύσεις. Χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέθεσαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 57,5 εκ. δρχ. Το ποσό αυτό αναλογεί στην πρώτη δόση του συνολικού μεριδίου που θα πρέπει να καταβάλουν ως "επιχειρηματίες", για το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Β Πειραιώς και στο υπόλοιπο Αττικής καθώς και τους υφυπουργούς των συναρμοδίων υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας. Απ' τη σύσκεψη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφασίστηκε να συνεδριάσει αμέσως μετά το Πάσχα το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο με απόφασή του θα εξουσιοδοτήσει την εκκαθαρίστρια τράπεζα να κηρύξει άγονο τον πρώτο διαγωνισμό και να προχωρήσει σε δεύτερο.Η λύση αυτή προϋποθέτει την επαναχρηματοδότηση των Ναυπηγείων απ' τις τράπεζες. Η αποτελεσματικότητά της ωστόσο αμφισβητείται αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αρματαγωγά και τη νομιμοποίηση του αιγιαλού, δε θα βρεθεί αγοραστής ούτε με τον δεύτερο διαγωνισμό.

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση (51% - 49%), φαίνεται να "σκοντάφτει" στα πρώτα της βήματα. Η επιλογή του μάνατζερ που θα αναλάβει τη διαχείριση των Ναυπηγείων, σύμφωνα με τους όρους της ΕΕ προκειμένου να δώσει την έγκρισή της, είναι σχεδόναδύνατη. Οι δύο εναπομείναντες μάνατζερ απαιτούν αμοιβή ύψους 1 δισ. δρχ. ετησίως και ποσοστά επί του τζίρου των Ναυπηγείων ανά τρίμηνο. Το επίμαχο αυτό σημείο των προσφορών μεταξύ κυβέρνησης και υποψήφιων μάνατζερ, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των εργαζομένων, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε εισήγηση για διορισμό προσωρινού μάνατζερ και έναρξη νέου διαγωνισμού.Την ίδια στιγμή που οι επίδοξοι μάνατζερ καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ναυπηγείων, οι εργαζόμενοι σε αυτά καταθέτουν το υστέρημα απ' τα πενιχρά εισοδήματά τους για τη διάσωσή τους. Χτες κατέθεσαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 57,5 δισ. δρχ. για την πρώτη δόση της συμμετοχής τους στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπούλημα χωρίς προσχήματα (2002-03-20 00:00:00.0)
Περίεργη... σύσκεψη για δυο μεγάλα ναυπηγεία (1999-04-23 00:00:00.0)
"Ατζέντης" ξένων ναυπηγείων το ΥΕΝ! (1997-09-04 00:00:00.0)
Σπρώχνουν τα ναυπηγεία σε νέες περιπέτειες (1996-12-17 00:00:00.0)
Για αγγλική αποικία τα προορίζει η κυβέρνηση; (1996-08-03 00:00:00.0)
Να παραμείνουν στο δημόσιο (1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ