Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Απαγορευτικό για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυτό επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, σε επιστολή της προς τον ΕΟΜΜΕΧ

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Βιομηχανία και συγκεκριμένα του Υποπρογράμματος 4 του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, επισημαίνει ηΓενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), σε υπόμνημά της προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΜΜΕΧ.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ στο υπόμνημά της αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα εξής ζητήματα:

  • Στην επιδότηση των διαφόρων επαγγελματικών, επιμελητηριακών και συνδικαλιστικών φορέων, προκύπτει θέμα ΦΠΑ, δεδομένου ότι οι παραπάνω φορείς δεν έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ. Οπως τονίζεται, οι εν λόγω φορείς για να διεκπεραιώσουν το έργο που θα επιδοτηθεί με 50%, θα πρέπει να καταβάλουν σε τρίτους (για την αγορά εξοπλισμού ή υπηρεσιών) 18% και μάλιστα για το 100% της αξίας. Δεδομένου - όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα - ότι οι παραπάνω φορείς στερούνται αξιόλογων πόρων, αποθαρρύνονται στην προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν την υποδομή και το έργο τους.
  • Για τη λήψη προκαταβολής προς υλοποίηση του έργου, καλείται ο βιοτέχνης να καταθέσει εγγυητική ισόποση, πράγμα που προϋποθέτει αντίστοιχη κατάθεση στην Τράπεζα. Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται σχεδόν απαγορευτικό, για πολλούς μικροβιοτέχνες.
  • Η έκταση και ο αριθμός των απαιτούμενων, για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, χαρακτηρίζονται επίσης απαγορευτικά για έναν μικροβιοτέχνη, που δε διαθέτει αξιόλογη λογιστικο-διαχειριστική υποδομή. Οπως αναφέρεται σαν παράδειγμα, το απαιτούμενο "business plan", για την επιχορήγηση νέων επιχειρηματιών, σημαίνει πληρέστατη τεχνικοοικονομική μελέτη, η οποία φυσικά θα εκπονηθεί από κάποιο ειδικό γραφείο, θα πληρωθεί 4 - 5 εκατ. δρχ., χωρίς, όμως, να είναι βέβαιο ότι θα υπαχθεί και στο πρόγραμμα.

Σε σχέση με το παραπάνω και προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του εν λόγω προγράμματος, αλλά και για να καταστεί δυνατό να βοηθηθούν ουσιαστικά οι παραγωγικές μονάδες, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να επανεξεταστούν και να απλοποιηθούν τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Τέλος, εκφράζεται η άποψη ότι στο όλο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθούν και οι επαγγελματικές επιχειρήσεις, καθώς και οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ