Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πλαφόν για... "κατανάλωση" στις τιμές πώλησης υγρών καυσίμων

Με περιστασιακά μέτρα εντυπωσιασμού και περιορισμένης εμβέλειας, που κάθε άλλο παρά θίγουν το καθεστώς της απελευθέρωσης στο χώρο της εμπορίας υγρών καυσίμων, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να δείξει ότι ενδιαφέρεται να "μαζέψει" τις τιμές στα καύσιμα, προσβλέποντας περισσότερο στο να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων δίκαια αγαναχτούν από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Ταυτόχρονα, αφήνει στο απυρόβλητο αυτή καθ' αυτή τη γενεσιουργό αιτία που οδηγεί τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ύψη αυτά, που είναι η ίδια η απελευθέρωση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,ανακοίνωσε χτες "πλαφόν" στις λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων από τα πρατήρια της επαρχίας, ενώ έδωσε και στοιχεία για τα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας. Τα... μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την Τετάρτη 17 τουΑπρίλη.

Νέες πλευρές όμως της κυβερνητικής υποκρισίας για τις χτεσινές αποφάσεις, αλλά και γενικότερα για το καθεστώς που ισχύει στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Η ΔΕΠ, με αφορμή τη νέα - πέμπτη κατά σειρά - ανατίμηση στα καύσιμα, ενημερώνει ότι τα διυλιστήρια δίνουν στις εταιρίες εμπορίας τη βενζίνη σούπερ με 43,3 δραχμές το λίτρο, την αμόλυβδη με 44,9 δρχ. και το πετρέλαιο με 43 δρχ. Δηλαδή, όλο το υπόλοιπο κονδύλι μέχρι τις τελικές λιανικές τιμές είναι κυρίως τα κέρδη των εταιριών διακίνησης και οι τρομακτικοί φόροι, που ξεπερνούν κατά πολύ τις 150 δραχμές το λίτρο.

Στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει με τις χτεσινές ρυθμίσεις. Εκείνοι οι οποίοι πλήρωναν μέχρι σήμερα τα σπασμένα της απελευθέρωσης, εξακολουθούν να τα πληρώνουν, ενώ διασφαλίζονται πλήρως τα κέρδη των διυλιστηρίων και η φορομπηχτική πολιτική, που βαρύνει και τα υγρά καύσιμα με φόρους στην τελική κατανάλωση και τα υπερκέρδη των εταιριών.

Το "πλαφόν"

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι από σήμερα μέχρι τις 17 Απρίλη στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης οι τιμές στα καύσιμα θα πρέπει να διαμορφωθούν στις 219 για τη βενζίνη σούπερ και 202 δρχ. το λίτρο για την αμόλυβδη. Πάντως, "πλαφόν" επιβάλλεται στις λιανικές τιμές στην υπόλοιπη χώρα - για τη βενζίνη σούπερ και την αμόλυβδη - η οποία χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Για την πρώτη ζώνη η ανώτερη τιμή πώλησης της βενζίνης σούπερ καθορίστηκε στις 224 δρχ./λίτρο και της αμόλυβδης στις 208 δρχ./λίτρο. Στη β ζώνη, της σούπερ στις 227 δρχ. και της αμόλυβδης στις 211 και στη γ ζώνη για περιοχές με ΦΠΑ 18% η ανώτατη τιμή της βενζίνης σούπερ καθορίστηκε στις 229 δρχ. και της αμόλυβδης στις 213 δρχ., ενώ για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ της σούπερ καθορίζεται στις 219 δρχ. και της αμόλυβδης στις 204 δρχ. το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ