Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός θράσους...

Αφού ταράξανε τον ελληνικό λαό στη λιτότητα, για να καταπολεμήσουν, δήθεν, το "τέρας" του πληθωρισμού, αφού βρήκαν τον "ένοχο" στους μισθούς των εργαζομένων και τους εξόντωσαν (μισθούς και εργαζόμενους), τώρα βάλθηκαν να εξοντώσουν κάθε έννοια ...φιλότιμου. Για την κυβέρνηση μιλάμε και κάποιους χρυσοπληρωμένους κονδυλοφόρους, που ασκούν τη διατεταγμένη δημοσιογραφία της "σύνεσης". Οπου ως "σύνεση" λογίζεται να γράφεις ό,τι η ολιγαρχία σού έχει αναθέσει και να πουλάς "οικονομική ανάλυση" του στιλ "υπεύθυνος για τον πληθωρισμό είναι ο εργάτης και ο μισθός του". Σύνθημά τους να περιοριστεί η κατανάλωση των λαϊκών στρωμάτων, η "σπατάλη", όπως οι ίδιοι την ονομάζουν. Και δεν εννοούν άλλο, παρά να στερηθούν οι εργαζόμενοι και τα απολύτως αναγκαία. Στο όνομα του να πιαστούν οι όροι του Μάαστριχτ, βέβαια, όπως ονομάζεται το "άθικτο" των μεγαλοκεφαλαιουχικών κερδών.

***

Συνεχίζουν, μάλιστα, να λένε τα παραπάνω και τώρα, που, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, ο πληθωρισμός συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα. Ανακάλυψαν, πλέον, ότι η αναζωπύρωση του τιμαρίθμου οφείλεται στα επιδόματα των εργαζομένων... Να κοπούν λοιπόν και αυτά! Να κοπούν όλα! Μόνο τα κέρδη από τα ομόλογα, τα κέρδη από την ασυδοσία και τον καθορισμό μονοπωλιακών τιμών στην αγορά, τα κέρδη από τα "μαύρα" που κυκλοφορούν κάτω από τα τραπέζια (στα οποία συναγελάζονται ορισμένοι από τους εν λόγω κονδυλοφόρους) να μην κοπούν. Αυτά δεν επηρεάζουν τον τιμάριθμο...

***

Γράφουν τα προχτεσινά "ΝΕΑ" - σχετικά με το "τις πταίει" για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 9,1% - ότι "με τη φαύλη πολιτική των επιδομάτων και άλλες παροχές η οικονομική πολιτική χαλαρώνει"! Τα ίδια υποστήριζε πριν μια βδομάδα η "Ελευθεροτυπία". Μάλιστα. Οι εφημερίδες, των γνωστών αφεντικών τους, δε θεωρούν ότι τα κέρδη των τραπεζών (αύξηση 413% το 1994) και των βιομηχάνων (27% κατά μέσο όρο) επηρεάζουν αυξητικά τον πληθωρισμό. Τους ενοχλούν, δήθεν, τα δημόσια ελλείμματα, αλλά και γι' αυτά οι εργαζόμενοι φταίνε. Δε φταίνε ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης, που μόνο από τόκους υπερημερίας χρωστούν 200 δισ. δραχμές στο δημόσιο, αλλά κανείς δεν τους τα ζητάει. Δε φταίνε οι βιομήχανοι, που χρωστούν 450 δισ. δραχμές στο ΙΚΑ. Δε φταίει το κράτος "τους" με τη φορολογία στα καύσιμα, που φτάνει το 80% της τιμής τους, τα ρουσφέτια, την "απελευθέρωση" της αγοράς κλπ. Είναι φανερό ότι το θράσος τους δεν έχει όρια. Μόνο αν είσαι τόσο θρασύς, μπορείς να εμφανίζεις ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν οφείλεται στα κέρδη της ολιγαρχίας, αλλά στους μισθούς.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ