Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Οι κινητοποιήσεις διατήρησαν χαμηλά τις τιμές

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, η μείωση της αγροτικής παραγωγής και οι εσωκομματικές σκοπιμότητες στην κυβερνητική παράταξη, ήταν οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τους συντελεστές προσδιορισμού του καθαρού αγροτικού εισοδήματος. Ενός συστήματος το οποίο μόνο αντικειμενικό δεν αποδεικνύεται, μιας και τα περιθώρια των κυβερνητικών παρεμβάσεων στον προσδιορισμό των βασικών του παραγόντων αποδεικνύονται απεριόριστα.

Οπως προκύπτει από μια πρώτη εξέταση των 212 σελίδων με τους πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής και ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου, οι τιμές σε βασικά γεωργικά προϊόντα (βαμβάκι - σιτηρά) σε σχέση με το 1995, είτε διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, είτε ακόμα και μειώνονται. Αντίθετα, σε ορισμένα άλλα αγροτικά εμπορεύματα υπάρχουν αυξήσεις τιμών οι οποίες φτάνουν το 25%.Σε ό,τι αφορά τους πίνακες, οι οποίοι προσδιορίζουν το κατώτατο ανά στρέμμα ενοίκιο που θα μπορούν να αναγράψουν στις φορολογικές τους δηλώσεις οι αγρότες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές είναι οι ίδιες με αυτές που ίσχυαν το 1995. Εξαίρεση αποτελούν οι νομοί Κιλκίς (αύξηση ενοικίου ανά στρέμμα 30%), Λάρισας και Καρδίτσας,όπου το τεκμαρτό ενοίκιο της γης ανά στρέμμα (πεδινή ζώνη - αρδευόμενη) αυξήθηκε κατά 25%,από 20.000 σε 25.000.Μικρότερης τάξης αυξήσεις υπάρχουν και σε Βοιωτία, Μαγνησία, Μεσσηνία κλπ.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικές τιμές σε ορισμένα γεωργικά εμπορεύματα του νομού Λάρισας, οι οποίες θα ληφθούν σαν βάση για τον προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

  • Βαμβάκι - σταφύλια επιτραπέζια - αχλάδια: μείωση σε όλες τις ζώνες (πεδινή, ημιορεινή, ορεινή) κατά 16,7%,9,8% και 10%.
  • Πατάτες - στάρι σκληρό - ελιές βρώσιμες: Οι τιμές παρέμεινα σταθερές.
  • Στάρι μαλακό - κριθάρι: Αύξηση τιμών 18,1% και 20%.
  • Καπνά (ΜΠΕΡΛΕΪ, βιρτζίνια, καμπά - κούλακ): Οι τιμές παρέμειναν σταθερές.
  • Ζαχαρότευτλα: Αύξηση τιμών 25% και 10%.Οι ανά στρέμμα τιμές των καρπουζιών μειώθηκαν επίσης κατά 10,7%,των πεπονιών κατά 9,6% κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ