Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
Ξεπούλημα χωρίς προσχήματα

Σήμερα οι υπογραφές παράδοσης της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε ακροβασίες και νομικίστικες προσαρμογές προχωρούν οι κυβερνώντες προκειμένου να εξασφαλιστεί το ξεπούλημα της εμπλεκόμενης με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς του Ομίλου Σάλλα. Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και παρά το γεγονός ότι ούτε καν οι όροι της αρχικής διαβόητης σύμβασης έχουν ικανοποιηθεί, η κυβέρνηση σπεύδει σήμερα κιόλας να βάλει την τελική υπογραφή της.

Προαπαιτούμενο (σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης) για τη μεταβίβαση της ΕΤΒΑ ήταν η υλοποίηση της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τώρα η κυβέρνηση στην πρεμούρα να ξεπουλήσει όσο όσο κρατική περιουσία αποσυνδέει την πώληση της ΕΤΒΑ από τα Ναυπηγεία. Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπόθεση κομπίνας στην ΕΤΒΑ Finance, που ζημίωσε το Δημόσιο με δεκάδες δισ. δρχ. και τα οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα αφαιρεθούν από το τίμημα που θα καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς. Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και για την εκχώρηση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) στον όμιλο Σάλλα. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διοικητής της ΕΤΒΑ, Γ. Κασμάς, ανέφερε πως η συγκεκριμένη συναλλαγή θα γίνει με βάση τη λογιστική αποτίμηση των ΒΙΠΕ, περίπου 60 δισ. δρχ. Με βάση την αρχική συμφωνία, το 51% των ΒΙΠΕ θα πήγαινε στην Τράπεζα Πειραιώς και το Δημόσιο θα έχανε την πλειοψηφία. Στη συνέχεια πρόβαλαν το επιχείρημα ότι η εκχώρηση των ΒΙΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς θα δημιουργούσε κινδύνους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Ετσι αποφάσισαν να διατηρήσει το Δημόσιο την πλειοψηφία του 51%, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν, γι' αυτό το λόγο, ο Ομιλος Σάλλα πέτυχε και μια ακόμη έκπτωση. Απορίας άξιον είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη ισχυριζόταν πως θα είχε διαλευκάνει την κομπίνα στην ΕΤΒΑ Finance από τα μέσα Φλεβάρη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το τίμημα του ξεπουλήματος για το 57,8% των μετοχών της ΕΤΒΑ ήταν 173,8 δισ. δρχ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ