Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Οι μέρες του καπνού είναι μετρημένες»!

Μειώνονται 10% οι επιδοτήσεις για τα «μαύρα» και τα «τσεμπέλια». Το 2003 οι αποφάσεις για ολοκληρωτική κατάργηση των επιδοτήσεων

Του ανταποκριτή μας Β. ΓΚΙΝΙΑ.--

«Οι μέρες του καπνού είναι μετρημένες», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ντέιβιντ Μπερν, μετά το χτεσινό... «συμβιβασμό» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που μετέθεσε για το 2003 την πρόταση της Κομισιόν για τη σταδιακή κατάργηση των πριμοδοτήσεων στα καπνά, αποφασίζοντας άμεση μείωση κατά 10% των πριμοδοτήσεων για τις ελληνικές ποικιλίες Μαύρα και Τσεμπέλια, καθώς και αύξηση της παρακράτησης υπέρ του «κοινοτικού ταμείου καπνού». Οι 15 υπουργοί Γεωργίας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξαν σ' έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπως υποστήριξε ο Γ. Δρυς, αφού απαλείφτηκε προς το παρόν από τον σχετικό κανονισμό η καταστροφική πρόταση της Κομισιόν, η οποία όμως παραμένει ως δήλωση - πρόθεση, δηλαδή ως προαποφασισμένη πολιτική εξόντωσης των Ελλήνων καπνοπαραγωγών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, «δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός» (Γ. Δρυς), αφού ο συμβιβασμός του Συμβουλίου έγινε αποδεκτός από την Κομισιόν με την εξής μονομερή δήλωση στα πρακτικά: «η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ (Ιούνης 2001) προτείνει την προσαρμογή του καθεστώτος της ΚΟΑ καπνού, ώστε να επιτραπεί η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού με παράλληλη εφαρμογή μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τους παραγωγούς». Δηλαδή ομολογείται για άλλη μια φορά ότι οι καπνοπαραγωγοί πρέπει να ψάξουν ταχέως για άλλη δουλιά.

Η σχετική πρόταση της Κομισιόν θα υποβληθεί εκ νέου «εντός του 2003» με στόχο πάντα την προμελετημένη από το 2001, κατάργηση της επιδότησης στα καπνά. Την πρόταση της Κομισιόν υποστήριξαν η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδίας, αλλά αυτό δεν αρκούσε για πλειοψηφική απόφαση και έτσι το ζήτημα μετατέθηκε για το 2003. Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο «συμβιβαστικός ρόλος» της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση:

  • (1) Απαλείφεται, μέχρι την εκ νέου υποβολή το 2003, η «αιτιολογημένη» πρόταση της Κομισιόν για «οριστική» κατάργηση των κοινοτικών πριμοδοτήσεων στα καπνά από το 2005. Η πρόταση είχε απορριφθεί και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και από όλες τις ευρωπαϊκές αγροτο-συνδικαλιστικές οργανώσεις (COPA - COGEGA κλπ.) Ως άλλοθι για την καταστροφική πρόταση επισείεται η δήθεν «προστασία της υγείας των καταναλωτών», όταν η ευρωπαϊκή αγορά κατακλύζεται από εισαγωγές αμερικανικών και αφρικανικών καπνών.
  • (2) Δεν απομακρύνεται παρά για ορισμένο χρονικό διάστημα η κατάργηση των πριμοδοτήσεων στην ΚΟΑ καπνού ως έναρξη ξεχαρβαλώματος συνολικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στην απόφαση του Συμβουλίου γίνεται ήδη αναφορά στην «ύπαρξη και διαχείριση εθνικού αποθέματος ως προς τα δικαιώματα πριμοδότησης για τον καπνό», καθώς και «στη λειτουργία του θεσμού δημοπρασιών συμβολαίων καλλιέργειας καπνού» υπό τον έλεγχο των κρατών - μελών.
  • (3) Αποφασίστηκε μείωση κατά 10% των χορηγουμένων ανά κιλό ενισχύσεων στα καπνά της κατηγορίας «πέντε» (μαύρα και τσεμπέλια).
  • (4) Αποφασίστηκε αύξηση του ποσοστού παρακράτησης επί των ενισχύσεων υπέρ του Ταμείου Καπνού από το 2% του 2002 στο 5% το 2004. Πρόκειται για «ταμείο που χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά προγράμματα «ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος». Τα ποσά παρακρατούνται επί του συνολικού ποσού των πριμοδοτήσεων. Το «συμβιβασμό» του Συμβουλίου επέβαλαν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς έκανε λόγο για «αντιμεσογειακή αγροτική πολιτική της Κομισιόν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ