ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μαύρη" εργασία μέσα στο Σκαραμαγκά!

Αιφνιδιαστικός έλεγχος αποκάλυψε ότι 67 εργαζόμενοι δούλευαν ανασφάλιστοι και με μειωμένες αποδοχές σε πλοίο του Γ. Ποταμιάνου. Γενικότερο το φαινόμενο, καταγγέλλουν εργαζόμενοι και επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση του ναυπηγείου

Εστίες "σκλαβοπάζαρου" λειτουργούν μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!Αιφνιδιαστικός έλεγχος που έγινε την περασμένη Παρασκευή από εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων και από υπαλλήλους του ΙΚΑ Ασπροπύργου, αποκάλυψε ότι σε εργασίες επισκευής τού υπό παναμέζικη σημαία πλοίου ΔΑΝΑΗ, ιδιοκτησίας Γ. Ποταμιάνου,δούλευαν 67 εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση!Πρόκειται για σωληνουργούς, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροσυγκολλητές κλπ, τα ονόματα των οποίων δεν αναγράφονταν σε καμιά κατάσταση προσωπικού! Ούτε στο προσωπικό του ναυπηγείου, αλλά ούτε και στο προσωπικό των τριών εργολάβων, που επίσης έχουν αναλάβει εργασίες επισκευών στο ίδιο πλοίο. Οι συγκεκριμένοι εργάτες εκτός του ότι ήταν ανασφάλιστοι, δούλευαν επίσης παραπάνω ώρες, ενώ το μεροκάματό τους ήταν αρκετά χαμηλότερο απ' αυτό που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα κέρδη από την επιχείρηση "δουλεμπόριο" των συγκεκριμένων εργατών ανέρχονται στις 1.300.000 δραχμές την ημέρα!

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται για το πώς αυτοί οι εργαζόμενοι, που δεν υπήρχαν σε καμιά κατάσταση του προσωπικού, έμπαιναν σε ένα οργανωμένο ναυπηγείο, όπως αυτό του Σκαραμαγκά, στο οποίο μάλιστα γίνεται αυστηρός έλεγχος στην είσοδο. Σε έγγραφο που περιήλθε στα χέρια μας αναφέρεται ότι την Παρασκευή εισήλθαν στο ναυπηγείο συνολικά 129 εργαζόμενοι σε συνεργεία διαφόρων εργολάβων που έχουν αναλάβει εργασίες επισκευών. Ωστόσο, σε χτεσινή μας επικοινωνία με τον υπεύθυνο πύλης, μας είπε ότι δόθηκε άδεια εισόδου στους συγκεκριμένους 67 εργαζόμενους με εντολή του αρμοδίου στελέχους του ναυπηγείου που παρακολουθεί το έργο των επισκευών!

Να σημειώσουμε ότι για να μπει κάποιος εργαζόμενος στο ναυπηγείο (εκτός απ' το μόνιμο προσωπικό του) απαιτείται σχετική άδεια απ' το Λιμεναρχείο. Οπως μας είπε ο προϊστάμενος του Λιμεναρχείου Σκαραμαγκά, Α. Καλλίγας,οι εργολαβικές εταιρίες προσκομίζουν κατάσταση προσωπικού όπου αναγράφεται η ειδικότητα και το καταβαλλόμενο μεροκάματο, θεωρημένη οπωσδήποτε από την Επιθεώρηση Εργασίας Αιγάλεω (η θεώρηση αναφέρεται σε περίοδο το πολύ μέχρι τριών μηνών) και με βάση αυτή εκδίδεται η άδεια του Λιμεναρχείου. Επίσης ειδική άδεια εισόδου, "πάσο", παίρνουν με αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, κάποια άτομα του πληρώματος ή κάποιοι Επιθεωρητές που στέλνει η ναυτιλιακή εταιρία για να ελέγξει τις επισκευές. "Πάσο" είχαν πάρει τα 12 μέλη του πληρώματος κατά την είσοδο του πλοίου στο ναυπηγείο (έχουν προ πολλού αποχωρήσει), επίσης ο πλοιοκτήτης Γ. Ποταμιάνος και έξι Πορτογάλοι Επιθεωρητές. Τέτοια άδεια δεν υπήρχε για τους 67 εργάτες.Μετά τις σχετικές καταγγελίες απαγορεύτηκε απ' το Λιμεναρχείο η είσοδος οποιουδήποτε χωρίς άδεια, ενώ θα πραγματοποιηθεί έλεγχος και στο πλοίο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση με τους 67 ανασφάλιστους εργάτες, αποτελεί ίσως την "κορυφή του παγόβουνου". Οπως θα μας πει ο Χ. Βίτσας,32 χρόνια εργάτης στο ναυπηγείο, "οι εργαζόμενοι στα συνεργεία των εργολάβων υποχρεώνονται να δουλεύουν 12ωρα, ενώ ασφαλίζονται για 8ωρο. Υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση της δουλιάς, πιέζονται συνεχώς για να βγάζουν όλο και περισσότερη δουλιά. Επίσης έχω παρατηρήσει τόσα χρόνια εδώ μέσα, ότι η λίστα στην πύλη έχει λίγα ονόματα, ενώ στο ναυπηγείο μπαίνει ένα σωρό κόσμος". Τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να μπουν δουλιές στο ναυπηγείο, έχει για πρώτη φορά δοθεί η δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργολάβους για τις μισές επισκευές οι ίδιες οι ναυτιλιακές εταιρίες.Κάτι που μέχρι στιγμής γινόταν με διαγωνισμό που διοργάνωνε το ίδιο το ναυπηγείο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχουν και άλλα φαινόμενα "σκλαβοπάζαρου" σαν αυτό που αποκαλύφθηκε.

Ντ. Ν

Αποκλεισμοί στον Αλμυρό, λόγω ΑΔΕΛΚΑΝ

ΒΟΛΟΣ.-Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7 έως τις 11 το πρωί και σε ταυτόχρονο αποκλεισμό των υποκαταστημάτων των τραπεζών Αγροτική, Εθνική και Εμπορική στον Αλμυρό, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της ντοματοβιομηχανίας ΑΔΕΛΚΑΝ, διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, λόγω συσσώρευσης χρεών. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ζητάει ρύθμιση των χρεών από τις τράπεζες, τα οποία - όπως ισχυρίζεται - δημιουργήθηκαν επειδή το 1986 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - στα πλαίσια της "κοινωνικής πολιτικής" - του ζήτησε να παραλάβει ντομάτα επιπλέον από το ποσό της κατανομής, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί 1 δισ. δραχμές, χρέος το οποίο, με τους τόκους, έφτασε στα σημερινά μεγάλα ύψη. Οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε θετική πολιτική απόφαση από πέρσι, δεν προχωρούν στη ρύθμιση. Σήμερα το βράδυ ο επιχειρηματίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας - στη συνάντηση ζητούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της περιοχής - για να συζητηθεί και το θέμα της απόδοσης κατανομής ντομάτας για φέτος στην ΑΔΕΛΚΑΝ. Διότι το υπουργείο Γεωργίας είχε υποσχεθεί ότι θα δοθεί κατανομή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να καλλιεργήσουν ντομάτα, αλλά ως τώρα δεν τήρησε την υπόσχεσή του κι έτσι οι ντοματοπαραγωγοί δε γνωρίζουν, αν και πότε θα διαθέσουν το προϊόν τους.

Το πρόβλημα έχει τεράστιες και πολύμορφες διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι στην ΑΔΕΛΚΑΝ εργάζονται 400 μόνιμοι και άλλοι 600 εποχικοί εργαζόμενοι,που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι σε μια περιοχή, όπου έκλεισαν πολλά εργοστάσια, και πάνω από 2.000 αγρότες καλλιεργούν ντομάτα. Η μη λειτουργία της ΑΔΕΛΚΑΝ, λοιπόν, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους και στους αγρότες.

Πάντως οι εργαζόμενοι - που θα συνεχίσουν και σήμερα την τετράωρη στάση εργασίας και τον αποκλεισμό των τραπεζών - είναι αποφασισμένοι, αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με οριστικό κλείσιμο των τραπεζών, ακόμα και με αποκλεισμό της Εθνικής οδού.

Υπό απόλυση 160 ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στην ανεργία κινδυνεύουν να βρεθούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ΣΙΤΥ και ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ της Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Μετά την αλλαγή της μίσθωσης του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, που άφησε άνεργους 140 ξενοδοχοϋπάλληλους, άλλοι 160 ξενοδοχοϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα άνεργοι με την αλλαγή των μισθώσεων στα ξενοδοχεία ΣΙΤΥ και Ηλέκτρα Παλλάς.Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 715/79, με την αλλαγή του ενοικιαστή ή την ανανέωση της σύμβασης ο μισθωτής των ξενοδοχείων που ανήκουν σε ασφαλιστικά Ταμεία δε δεσμεύεται να διατηρήσει το υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό και αν θέλει, όπως έγινε στην περίπτωση του Μακεδονία Παλλάς που ανήκει στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, τους απολύει.

Το ξενοδοχείο ΣΙΤΥ με 36 άτομα προσωπικό ανήκει στο Ταμείο Εμπόρων και η σύμβασή του λήγει τον Μάη, ενώ το Ηλέκτρα Παλλάς, όπου απασχολούνται 120 ξενοδοχοϋπάλληλοι, ανήκει στο Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων και η μίσθωση λήγει τον Αύγουστο. Οπως επισημαίνει το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το ισχύον καθεστώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον κλάδο, γιατί συνήθως οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν εκ νέου το παλαιό προσωπικό και ειδικά όσους αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση. Ετσι, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία βρίσκονται στο έλεος των εργοδοτών και μάλιστα με την ανοχή των ασφαλιστικών Ταμείων άλλων κλάδων εργαζομένων. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ και ο αρμόδιος υπουργός είχαν υποσχεθεί πως κανένας από τους 140 υπαλλήλους του Μακεδονία Παλλάς δε θα απολυόταν, αλλά τελικά όλοι τους σήμερα είναι άνεργοι.

"Ζητάμε, τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής Αρ. Γιαρτζάς,να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα ή να τροποποιηθεί ανάλογα και καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν σ' αυτό το αίτημα. Προειδοποιούμε τους αρμοδίους πως δε θα ανεχθούμε άλλες περιπτώσεις όπως το Μακεδονία Παλλάς".

Συμφωνία στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Κανονικά λειτουργεί από σήμερα το συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συμφωνία που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την αναστολή των κινητοποιήσεων. Το σωματείο των εργαζομένων συμφώνησε στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αύξηση 7%, συν 2% στα επιδόματα ειδικών συνθηκών που αντιστοιχούν στο 25% του βασικού μισθού.

"Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της απεργίας - δήλωσε χτες στο "Ρ" ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Ακριτίδης - παρά την υπονομευτική και αδιάλλακτη τακτική της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς να υποκύψουν σε εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα. Η διοίκηση της ΕΚΟ αντί να προσπαθήσει μέσα από διάλογο να λύσει τα προβλήματα, όξυνε παραπέρα την αντιπαράθεση εις βάρος της πορείας της ΕΚΟ, ενώ μεγάλες ευθύνες φέρει και το αρμόδιο υπουργείο, που αδιαφορεί συνειδητά από ό,τι φαίνεται για την κρατική εταιρία πετρελαίου".

Αύριο Τετάρτη εκδικάζεται στην Κω η αγωγή των 50 Φιλιππινέζων εργατών

* Αύριο Τετάρτη εκδικάζεται στην Κω η αγωγή των 50 Φιλιππινέζων εργατών, που απολύθηκαν από την επιχείρηση ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΦΑΣΙΟΝ,με την οποία ζητούν να εφαρμοστεί η οικονομική συμφωνία που είχαν συνάψει με τον εργοδότη. Με βάση αυτή τη συμφωνία διεκδικούν ο καθένας το ποσό των 600.000 δραχμών. Σε ένδειξη συμπαράστασης εκπρόσωποι του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής,του οποίου οι Φιλιππινέζοι είναι μέλη, θα παραβρεθεί στο δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ