Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μαύρη" εργασία μέσα στο Σκαραμαγκά!

Αιφνιδιαστικός έλεγχος αποκάλυψε ότι 67 εργαζόμενοι δούλευαν ανασφάλιστοι και με μειωμένες αποδοχές σε πλοίο του Γ. Ποταμιάνου. Γενικότερο το φαινόμενο, καταγγέλλουν εργαζόμενοι και επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση του ναυπηγείου

Εστίες "σκλαβοπάζαρου" λειτουργούν μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!Αιφνιδιαστικός έλεγχος που έγινε την περασμένη Παρασκευή από εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων και από υπαλλήλους του ΙΚΑ Ασπροπύργου, αποκάλυψε ότι σε εργασίες επισκευής τού υπό παναμέζικη σημαία πλοίου ΔΑΝΑΗ, ιδιοκτησίας Γ. Ποταμιάνου,δούλευαν 67 εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση!Πρόκειται για σωληνουργούς, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροσυγκολλητές κλπ, τα ονόματα των οποίων δεν αναγράφονταν σε καμιά κατάσταση προσωπικού! Ούτε στο προσωπικό του ναυπηγείου, αλλά ούτε και στο προσωπικό των τριών εργολάβων, που επίσης έχουν αναλάβει εργασίες επισκευών στο ίδιο πλοίο. Οι συγκεκριμένοι εργάτες εκτός του ότι ήταν ανασφάλιστοι, δούλευαν επίσης παραπάνω ώρες, ενώ το μεροκάματό τους ήταν αρκετά χαμηλότερο απ' αυτό που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα κέρδη από την επιχείρηση "δουλεμπόριο" των συγκεκριμένων εργατών ανέρχονται στις 1.300.000 δραχμές την ημέρα!

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται για το πώς αυτοί οι εργαζόμενοι, που δεν υπήρχαν σε καμιά κατάσταση του προσωπικού, έμπαιναν σε ένα οργανωμένο ναυπηγείο, όπως αυτό του Σκαραμαγκά, στο οποίο μάλιστα γίνεται αυστηρός έλεγχος στην είσοδο. Σε έγγραφο που περιήλθε στα χέρια μας αναφέρεται ότι την Παρασκευή εισήλθαν στο ναυπηγείο συνολικά 129 εργαζόμενοι σε συνεργεία διαφόρων εργολάβων που έχουν αναλάβει εργασίες επισκευών. Ωστόσο, σε χτεσινή μας επικοινωνία με τον υπεύθυνο πύλης, μας είπε ότι δόθηκε άδεια εισόδου στους συγκεκριμένους 67 εργαζόμενους με εντολή του αρμοδίου στελέχους του ναυπηγείου που παρακολουθεί το έργο των επισκευών!

Να σημειώσουμε ότι για να μπει κάποιος εργαζόμενος στο ναυπηγείο (εκτός απ' το μόνιμο προσωπικό του) απαιτείται σχετική άδεια απ' το Λιμεναρχείο. Οπως μας είπε ο προϊστάμενος του Λιμεναρχείου Σκαραμαγκά, Α. Καλλίγας,οι εργολαβικές εταιρίες προσκομίζουν κατάσταση προσωπικού όπου αναγράφεται η ειδικότητα και το καταβαλλόμενο μεροκάματο, θεωρημένη οπωσδήποτε από την Επιθεώρηση Εργασίας Αιγάλεω (η θεώρηση αναφέρεται σε περίοδο το πολύ μέχρι τριών μηνών) και με βάση αυτή εκδίδεται η άδεια του Λιμεναρχείου. Επίσης ειδική άδεια εισόδου, "πάσο", παίρνουν με αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, κάποια άτομα του πληρώματος ή κάποιοι Επιθεωρητές που στέλνει η ναυτιλιακή εταιρία για να ελέγξει τις επισκευές. "Πάσο" είχαν πάρει τα 12 μέλη του πληρώματος κατά την είσοδο του πλοίου στο ναυπηγείο (έχουν προ πολλού αποχωρήσει), επίσης ο πλοιοκτήτης Γ. Ποταμιάνος και έξι Πορτογάλοι Επιθεωρητές. Τέτοια άδεια δεν υπήρχε για τους 67 εργάτες.Μετά τις σχετικές καταγγελίες απαγορεύτηκε απ' το Λιμεναρχείο η είσοδος οποιουδήποτε χωρίς άδεια, ενώ θα πραγματοποιηθεί έλεγχος και στο πλοίο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση με τους 67 ανασφάλιστους εργάτες, αποτελεί ίσως την "κορυφή του παγόβουνου". Οπως θα μας πει ο Χ. Βίτσας,32 χρόνια εργάτης στο ναυπηγείο, "οι εργαζόμενοι στα συνεργεία των εργολάβων υποχρεώνονται να δουλεύουν 12ωρα, ενώ ασφαλίζονται για 8ωρο. Υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση της δουλιάς, πιέζονται συνεχώς για να βγάζουν όλο και περισσότερη δουλιά. Επίσης έχω παρατηρήσει τόσα χρόνια εδώ μέσα, ότι η λίστα στην πύλη έχει λίγα ονόματα, ενώ στο ναυπηγείο μπαίνει ένα σωρό κόσμος". Τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να μπουν δουλιές στο ναυπηγείο, έχει για πρώτη φορά δοθεί η δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργολάβους για τις μισές επισκευές οι ίδιες οι ναυτιλιακές εταιρίες.Κάτι που μέχρι στιγμής γινόταν με διαγωνισμό που διοργάνωνε το ίδιο το ναυπηγείο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχουν και άλλα φαινόμενα "σκλαβοπάζαρου" σαν αυτό που αποκαλύφθηκε.

Ντ. Ν

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονόδρομος για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία ο ενιαίος δημόσιος φορέας (2012-08-05 00:00:00.0)
Σίγησαν ματσακόνια και τσιμπίδες (2003-01-17 00:00:00.0)
Στο "απόσπασμα" με εντολή της ΕΕ (1999-06-13 00:00:00.0)
Μέρες Νιάρχου στο Σκαραμαγκά! (1998-04-24 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση και εργολάβοι (1997-08-21 00:00:00.0)
Οργιο "μαύρης" εργασίας (1996-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ