Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην τελική ευθεία για την Πρωτομαγιά

Πολλά συνδικάτα, με σειρά εκδηλώσεων, αναδεικνύουν τον ταξικό διεκδικητικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, προβάλλουν τα αιτήματά τους και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μαχητικά μέρος στις συγκεντρώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες των συνδικάτων για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς,με κορυφαία κεντρική εκδήλωση την πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, την Τετάρτη το πρωί,που συνδιοργανώνουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στον Πειραιά το Εργατικό Κέντρο κήρυξε δίωρη στάση εργασίας για τις 30 Απρίλη, ενώ η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους.Η αρχική προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, να φιμώσει την Εργατική Ενότητα αντιμετωπίστηκε σθεναρά και χτες η ολομέλεια της διοίκησης της οργάνωσης αποφάσισε να εκφραστούν με ομιλίες όλες οι παρατάξεις.

Σε κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,τονίζει πως η φετινή Πρωτομαγιά δεν πρέπει απλά να είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγώνες του παρελθόντος, αλλά μια απάντηση αγώνα σε όσους προσπαθούν να καθυποτάξουν τους εργατικούς ταξικούς αγώνες και να τους αποπροσανατολίσουν από τους πραγματικούς τους στόχους για μια καλύτερη ζωή σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Σωματείων τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς, ενώ την Πρωτομαγιά ενόψει της κεντρικής συγκέντρωσης διοργανώνει τρεις προσυγκεντρώσεις εργαζομένων στην πλατεία Δικαστηρίων, στον Βαρδάρη και στην πλατεία Σιντριβανίου και θα καταλήξουν με πορεία στον χώρο της πλατείας Αριστοτέλους.

- "Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια ανειρήνευτης πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της", τονίζει σε διακήρυξή του για την εργατική Πρωτομαγιά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους σε προσυγκέντρωση τη μέρα της Πρωτομαγιάς στην Ομόνοια στις 9.30 το πρωί.

Οι εμποροϋπάλληλοι, τονίζει ο Σύλλογος, διεκδικούν αύξηση 22% και ΑΤΑ, 35ωρο - 5θήμερο - 7ωρο με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, συγκεκριμένο άνοιγμα - κλείσιμο των καταστημάτων, τρία απογεύματα κλειστά (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο) και μέχρι τις 8.30 το βράδυ χειμώνα - καλοκαίρι.

- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" εξαγγέλλει 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά και στάσεις εργασίας την παραμονή 30 του Απρίλη,με σκοπό να οργανωθούν εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις των μεταλλεργατών, ώστε να εκφραστεί μαχητικά η αντίσταση των εργαζομένων στην πολιτική της λιτότητας, της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει, επίσης, τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΠΟΕΜ και καλεί τους μεταλλεργάτες σε εκδήλωση που θα κάνει στις 30 του Απρίλη στις 6.00 το απόγευμα στα γραφεία του. Το Συνδικάτο θα κάνει προσυγκέντρωση την ημέρα της Πρωτομαγιάς στις 9.00 το πρωί στην Ομόνοια.

- "Αυτή τη μέρα που σημαδεύεται με την ανεπανάληπτη θυσία των εργατών, όλου του κόσμου. Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι του Νομού Ηλείας είναι ανάγκη να προβάλουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ηλείας της ΕΣΑΚ.Επίσης καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "που υπέγραψε τη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ντροπής και ξεπουλήματος της εργατικής τάξης", ενώ καλεί "τους εργαζόμενους του Ν. Ηλείας, τα σωματεία να οργανώσουν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς. Να έχουν μαζική μαχητική παρουσία στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, να προβάλουν τα ταξικά τους αιτήματα, να αποδοκιμάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και τους εκφραστές τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ