Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποκλεισμοί στον Αλμυρό, λόγω ΑΔΕΛΚΑΝ

ΒΟΛΟΣ.-Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7 έως τις 11 το πρωί και σε ταυτόχρονο αποκλεισμό των υποκαταστημάτων των τραπεζών Αγροτική, Εθνική και Εμπορική στον Αλμυρό, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της ντοματοβιομηχανίας ΑΔΕΛΚΑΝ, διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, λόγω συσσώρευσης χρεών. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ζητάει ρύθμιση των χρεών από τις τράπεζες, τα οποία - όπως ισχυρίζεται - δημιουργήθηκαν επειδή το 1986 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - στα πλαίσια της "κοινωνικής πολιτικής" - του ζήτησε να παραλάβει ντομάτα επιπλέον από το ποσό της κατανομής, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί 1 δισ. δραχμές, χρέος το οποίο, με τους τόκους, έφτασε στα σημερινά μεγάλα ύψη. Οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε θετική πολιτική απόφαση από πέρσι, δεν προχωρούν στη ρύθμιση. Σήμερα το βράδυ ο επιχειρηματίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας - στη συνάντηση ζητούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της περιοχής - για να συζητηθεί και το θέμα της απόδοσης κατανομής ντομάτας για φέτος στην ΑΔΕΛΚΑΝ. Διότι το υπουργείο Γεωργίας είχε υποσχεθεί ότι θα δοθεί κατανομή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να καλλιεργήσουν ντομάτα, αλλά ως τώρα δεν τήρησε την υπόσχεσή του κι έτσι οι ντοματοπαραγωγοί δε γνωρίζουν, αν και πότε θα διαθέσουν το προϊόν τους.

Το πρόβλημα έχει τεράστιες και πολύμορφες διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι στην ΑΔΕΛΚΑΝ εργάζονται 400 μόνιμοι και άλλοι 600 εποχικοί εργαζόμενοι,που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι σε μια περιοχή, όπου έκλεισαν πολλά εργοστάσια, και πάνω από 2.000 αγρότες καλλιεργούν ντομάτα. Η μη λειτουργία της ΑΔΕΛΚΑΝ, λοιπόν, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους και στους αγρότες.

Πάντως οι εργαζόμενοι - που θα συνεχίσουν και σήμερα την τετράωρη στάση εργασίας και τον αποκλεισμό των τραπεζών - είναι αποφασισμένοι, αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με οριστικό κλείσιμο των τραπεζών, ακόμα και με αποκλεισμό της Εθνικής οδού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ