ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην τελική ευθεία για την Πρωτομαγιά

Πολλά συνδικάτα, με σειρά εκδηλώσεων, αναδεικνύουν τον ταξικό διεκδικητικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, προβάλλουν τα αιτήματά τους και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μαχητικά μέρος στις συγκεντρώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες των συνδικάτων για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς,με κορυφαία κεντρική εκδήλωση την πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, την Τετάρτη το πρωί,που συνδιοργανώνουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στον Πειραιά το Εργατικό Κέντρο κήρυξε δίωρη στάση εργασίας για τις 30 Απρίλη, ενώ η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους.Η αρχική προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, να φιμώσει την Εργατική Ενότητα αντιμετωπίστηκε σθεναρά και χτες η ολομέλεια της διοίκησης της οργάνωσης αποφάσισε να εκφραστούν με ομιλίες όλες οι παρατάξεις.

Σε κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,τονίζει πως η φετινή Πρωτομαγιά δεν πρέπει απλά να είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγώνες του παρελθόντος, αλλά μια απάντηση αγώνα σε όσους προσπαθούν να καθυποτάξουν τους εργατικούς ταξικούς αγώνες και να τους αποπροσανατολίσουν από τους πραγματικούς τους στόχους για μια καλύτερη ζωή σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Σωματείων τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς, ενώ την Πρωτομαγιά ενόψει της κεντρικής συγκέντρωσης διοργανώνει τρεις προσυγκεντρώσεις εργαζομένων στην πλατεία Δικαστηρίων, στον Βαρδάρη και στην πλατεία Σιντριβανίου και θα καταλήξουν με πορεία στον χώρο της πλατείας Αριστοτέλους.

- "Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια ανειρήνευτης πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της", τονίζει σε διακήρυξή του για την εργατική Πρωτομαγιά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους σε προσυγκέντρωση τη μέρα της Πρωτομαγιάς στην Ομόνοια στις 9.30 το πρωί.

Οι εμποροϋπάλληλοι, τονίζει ο Σύλλογος, διεκδικούν αύξηση 22% και ΑΤΑ, 35ωρο - 5θήμερο - 7ωρο με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, συγκεκριμένο άνοιγμα - κλείσιμο των καταστημάτων, τρία απογεύματα κλειστά (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο) και μέχρι τις 8.30 το βράδυ χειμώνα - καλοκαίρι.

- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" εξαγγέλλει 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά και στάσεις εργασίας την παραμονή 30 του Απρίλη,με σκοπό να οργανωθούν εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις των μεταλλεργατών, ώστε να εκφραστεί μαχητικά η αντίσταση των εργαζομένων στην πολιτική της λιτότητας, της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει, επίσης, τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΠΟΕΜ και καλεί τους μεταλλεργάτες σε εκδήλωση που θα κάνει στις 30 του Απρίλη στις 6.00 το απόγευμα στα γραφεία του. Το Συνδικάτο θα κάνει προσυγκέντρωση την ημέρα της Πρωτομαγιάς στις 9.00 το πρωί στην Ομόνοια.

- "Αυτή τη μέρα που σημαδεύεται με την ανεπανάληπτη θυσία των εργατών, όλου του κόσμου. Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι του Νομού Ηλείας είναι ανάγκη να προβάλουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ηλείας της ΕΣΑΚ.Επίσης καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "που υπέγραψε τη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ντροπής και ξεπουλήματος της εργατικής τάξης", ενώ καλεί "τους εργαζόμενους του Ν. Ηλείας, τα σωματεία να οργανώσουν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς. Να έχουν μαζική μαχητική παρουσία στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, να προβάλουν τα ταξικά τους αιτήματα, να αποδοκιμάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και τους εκφραστές τους".

ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ αντί εργατικών κατοικιών!

Την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου, για μεγάλη ζημιά που υπέστη ο ΟΕΚ από ανάκληση απαλλοτρίωσης έκτασης στη Ν. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ζήτησαν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων

Μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητείται η ποινική δίωξη κάθε υπεύθυνου για τη ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας από την ανάκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οικοπέδου στην περιοχή Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης και στην ανέγερση στην ίδια έκταση καταστήματος της πολυεθνικήςΚΟΝΤΙΝΕΝΤ,κατέθεσαν χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οπως σημειώνουν στη μηνυτήρια αναφορά οι Γ. Πάσουλας,γραμματέας της Ομοσπονδίας και Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου, ο ΟΕΚ προκειμένου να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες δικαιούχων του, απέκτησε το '85 και το '86 τα 270/480 εξ αδιαιρέτου ενός γηπέδου, 226 περίπου στρεμμάτων στη Ν. Ευκαρπία. Επειδή η ανέγερση εργατικών κατοικιών - λόγω της συνιδιοκτησίας - δε γινόταν, το ΔΣ του ΟΕΚ αποφάσισε την απαλλοτρίωση των υπόλοιπων ποσοστών της εξ αδιαιρέτου έκτασης. Απαλλοτρίωση, που έγινε αναγκαστική με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Η προσωρινή τιμή της απαλλοτρίωσης ορίστηκε στις 14.000 δρχ. το τετραγωνικό. Ο ΟΕΚ πλήρωσε για το ποσοστό 140/480 της έκτασης που ανήκε σε δυο ιδιοκτήτριες, το ποσό των 925.981.560 δρχ. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΕΚ Α. Χανακούλας και η γενική διευθύντρια Σ. Πέτρου - Φέρτη οδήγησαν με εισηγήσεις τους, το ΔΣ του ΟΕΚ στις 8/12/94 να αποφασίσει τη μερική ανάκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το τμήμα που ανήκε στις δυο ιδιοκτήτριες και το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε στην πολυεθνική για ανέγερση πολυκαταστήματος.

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν πως από τη μελέτη των σχετικών στοιχείων προκύπτει αβίαστα ότι οι διαδικασίες ανάκλησης της απαλλοτρίωσης και πώλησης του οικοπέδου από τις πρώην ιδιοκτήτριες στην επιχείρηση ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ γίνονταν παράλληλα!Εκτιμούν δε πως η ζημία που υπέστη ο Οργανισμός ανέρχεται στις 724.694.048 δραχμές.

Συνάντηση με Αλβανούς εργάτες

Για τα προβλήματα των Αλβανών εργατών στην Ελλάδα ενημερώθηκε η ΓΣΕΕ χτες, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με την Επιτροπή Αλβανών Εργατών στην Ελλάδα. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, διατυπώθηκε η θέση της ΓΣΕΕ για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ξένων εργατών στη χώρα μας και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η επαφή της Επιτροπής με τη Συνομοσπονδία.

Κάνουν το Ταμείο υπηρεσία

Διαμαρτύρεται η ΑΔΕΔΥ για τη μετατροπή του επικουρικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων σε αποκεντρωμένη... υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών

Την "έντονη διαμαρτυρία" της εκφράζει η ΑΔΕΔΥ για τις κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις που μετέτρεψαν το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων - το επικουρικό Ταμείο όλων των δημοσίων υπαλλήλων - σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τροπολογία που ψηφίστηκε στα πλαίσια παλαιότερου νομοσχεδίου του υπουργείου.

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι "εντελώς αυθαίρετα" η κυβέρνηση μετατρέπει το ταμείο "σε αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και έτσι φαλκιδεύεται ακόμα παραπέρα η μερική έστω αυτοτέλειά του",επισημαίνοντας ότι και αυτή η παρέμβαση είναι συνέχεια σειράς κρατικών παρεμβάσεων "που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεματικών και της περιουσίας του".

Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται συγκεκριμένα στη "δέσμευση των αποθεματικών του Ταμείου", στην "επιβάρυνσή του για την κάλυψη δαπανών της κοινωνικής πολιτικής των κυβερνώντων", στη "χορήγηση δυο επιπλέον μερισμάτων στους συνταξιούχους, σε βάρος των αποθεματικών, για να καλύψει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής"! Η περιουσία του ταμείου, την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση όπως νομίζει καλύτερα μέσω της διορισμένης πλειοψηφίας της διοίκησής του, είναι πολύ μεγάλη. Ενα από τα ακίνητά του είναι το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς και το οικόπεδο που βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία και για το οποίο οι Αμερικάνοι πληρώνουν μόλις 70.000 ενοίκιο τον μήνα!

Ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", τονίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει η σημερινή μορφή του Ταμείου, ενώ η διοίκησή του πρέπει να συγκροτείται ολόκληρη ή έστω στην πλειοψηφία της από εργαζόμενους και όχι από διορισμένα στελέχη του υπουργείου.

Συγκέντρωση εργαζομένων στον επισιτισμό

"Οργώνουν" τους χώρους δουλιάς αυτές τις μέρες συνδικαλιστές των Σωματείων Μαγείρων, Σερβιτόρων Αθήνας - Πειραιά, Καφεϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αίγινας,προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Πέμπτη, 25 Απρίλη, 11 π.μ. στο θέατρο "Ακάδημος".

Τα σωματεία διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων, τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση των εποχιακών, τη μη ενοποίηση του ΤΑΞΥ με άλλα ταμεία, την απαγόρευση άλλων μορφών απασχόλησης των εποχιακά εργαζόμενων κ. ά.

Με την ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και τονίζει: "Εμείς οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας κάνουμε προσπάθεια να προσανατολίσουμε το Σωματείο στην κατεύθυνση της δραστηριοποίησης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τον αγώνα ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για μια άλλη τουριστική πολιτική, για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και της σταθερής απασχόλησης. Δυστυχώς, οι άλλες παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, δέσμιες των θεωριών της συναίνεσης και του συμβιβασμού, υπερασπιστές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ακολουθώντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποφασίζουν συμβάσεις στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής. Αποφασίζουν απραξία και συνειδητά υπερασπίζουν άλλα συμφέροντα, ξένα προς εμάς".

Τραγικός θάνατος οικοδόμου

Ενας ακόμη οικοδόμος, ο άτυχος Θωμάς Διαμαντόπουλος,έχασε τη ζωή του αφού "η απουσία κάθε προστατευτικού μέτρου, η απάνθρωπη εντατικοποίηση, η έλλειψη στοιχειώδους ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, έχουν μετατρέψει τις οικοδομές και τα έργα σε αληθινές καρμανιόλες για τους οικοδόμους", όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, το οποίο και απαιτεί την "παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων".

"Αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπάνω - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι τα 1.800 εργατικά ατυχήματα της περασμένης χρονιάς στο νομό.Ο κλάδος πληρώνει βαρύ φόρο αίματος με την αύξηση των ατυχημάτων λόγω της ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας και ασυδοσίας της εργοδοσίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ