ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΚΡΙΝΠΙΣ
Απειλή πυρηνικού ολοκαυτώματος από το Κοζλοντούι

Σε περίπτωση τήξης του πυρήνα του εργοστασίου, θα πληγούν πάνω από τα 3/4 της έκτασης της χώρας μας

Με βιβλική καταστροφή κινδυνεύει η χώρα μας σε περίπτωση μεγάλης έκτασης ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, που λειτουργεί στη Βουλγαρία. Αυτό επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ελληνικού γραφείου της "Γκρίνπις".

Συγκεκριμένα, ανέφεραν στοιχεία έρευνας του "Δημόκριτου", που παρουσιάστηκε το 1994 στην Αμερική, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση μείζονος ατυχήματος (τήξης του πυρήνα) στο εργοστάσιο του Κοζλοντούι είναι πιθανόν να πεθάνουν από καρκίνο μέχρι και 132.000 άνθρωποι, ενώ το συνολικό κόστος των εκτάκτων αναγκών που θα πρέπει να ληφθούν θα ανέλθει σε 36 τρισεκατομμύρια δραχμές! Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην περίπτωση αυτή θα πληγούν 104.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας μας, δηλαδή πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασής της, λόγω απαγόρευσης χρήσης της γης ή απόρριψης των μολυσμένων προϊόντων της.

Οι εκπρόσωποι της "Γκρίνπις" παρέθεσαν μια άλλη μελέτη που κατάρτισαν η Διεθνής Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Πυρηνική Εταιρία και η Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβρη του 1991, σύμφωνα με την οποία, τα επόμενα 5 χρόνια υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη από το 27% να συμβεί ένα τέτοιο βιβλικής έκτασης ατύχημα σε κάποιον από τους 11 αντιδραστήρες παλιάς γενιάς που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ανατολική Ευρώπη. Στο Κοζλοντούι από τους 6 αντιδραστήρες οι 4 είναι παλιάς γενιάς, ενώ άλλοι 7 παρόμοιοι υπάρχουν στη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Αρμενία.

Ανέφεραν, επίσης, ότι από το 1990 μέχρι το 1993 έγιναν γνωστά 15 ατυχήματα που συνέβησαν στο Κοζλοντούι, ενώ σε τρεις από τις περιπτώσεις αυτές υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Οι εκπρόσωποι της "Γκρίνπις" ζήτησαν να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, παραδέχτηκαν όμως ότι η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει τότε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να υπάρξει απαραίτητα βοήθεια προς αυτήν από τις άλλες χώρες, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον ενεργειακό τομέα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ) του Εμφυλίου, καλεί τα μέλη της στη Γενική Συνέλευσή τους, την Παρασκευή 26-4-96, στις 10 π.μ.,στην αίθουσα συνεδριάσεων (Λυκούργου 10, 4ος ορ. ).
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ και οι οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων οργανώνουν την Κυριακή 28-4-96, στις 10.30 π. μ., το καθιερωμένο χρονιάτικο τρισάγιο που θα γίνει στον τόπο που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές Βασίλης Μελέτης και Ηλίας Σπυρογιαννάκης στον Αγιο Φανούριο, για να τιμηθούν οι 43 ήρωες νεκροί της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παίρνει μέρος το Παρ/μα Πετραλώνων - Θησείου - Σφαγείων και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν. Αναχώρηση για Λουτράκι στις 8 π.μ. από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Α. Πετραλώνων. Συμμετοχή στα τηλέφωνα: 9225.832 (Ψωμιάδης), 3473.573 (Καραμπάτσος).

  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ με την ολόπλευρη συμπαράσταση του Δήμου ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ,τελούν την Κυριακή 28-4-96, στις 11. π. μ,μνημόσυνο για τους 5 αγωνιστές του Ασπροπύργου που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής στις 15-4-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στη θέση Αγία Σωτήρα στο 16ο χλμ. Αθηνών - Κορίνθου (Λίμνη Κουμουνδούρου).
  • Ο Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει εκδρομή για να παραστεί στο Μνημόσυνο που θα γίνει την Κυριακή 28-4-96, στις 10 π.μ. στο Αγρίνιο, για τους 120 εκτελεσμένους από το γερμανικό στρατό κατοχής, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου να λάβουν μέρος. Αναχώρηση πούλμαν από την πλατεία Κάνιγκος στις 8 πμ,επιστροφή αυθημερόν.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Καταγγελίες για αυθαιρεσίες

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συζητείται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προσέφυγε, για τον αποκλεισμό της από το 7ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων,η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που πάρθηκε προχτές στη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ο Γιώργος Χατζηιωάννου,πρόεδρος του σωματείου που αποκλείστηκε, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αν και είναι ένα από τα αρχαιότερα σωματεία και έχει τα περισσότερα μέλη στο Νομό Θεσσαλονίκης, αποκλείστηκε πραξικοπηματικά από μια μικρή μειοψηφία συνέδρων, ενώ είχαν διακοπεί οι εργασίες και είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι σύνεδροι. Οι μεθοδεύσεις αυτές αποσκοπούν, όπως κατήγγειλε στο "Ρ", στη "νομιμοποίηση" ενός νεότερου σωματείου, το οποίο συστήθηκε αντικανονικά πριν μερικούς μήνες, με στόχο την εξυπηρέτηση εκλογικών συσχετισμών κατά τη σημερινή εκλογή της νέας διοίκησης της ομοσπονδίας. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πρόκειται να συζητηθεί σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο, οπότε το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος.

Οι συνδικαλιστές της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν επίσης ότι το σωματείο "Νο 2" έκανε αρχαιρεσίες χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο μια μέρα πριν την εγγραφή του στο βιβλίο του Πρωτοδικείου.

Το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σημαδεύτηκε όμως και από την απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής να μην υπογράψει το πρακτικό που αφορά τα οικονομικά πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες.

Το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ και κατά τη χτεσινή μέρα, καθώς μέσα κι έξω από το αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ κυριαρχούσαν οι συζητήσεις για τις σημερινές αρχαιρεσίες. Μια διαδικασία που απ' ό,τι φαίνεται θα διεξαχθεί υπό την αυστηρή "επίβλεψη" κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, κομμάτων που ενδιαφέρονται για την κηδεμονία του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε συνέδρους σε ξενοδοχείο της Αθήνας για να... εκφράσει την υποστήριξή του στο συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών!

Η έντονη πόλωση και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά από το χώρο της ΝΔ για τον έλεγχο του συνεδρίου, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών συνέδρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομιλητές από την Αθήνα, όσο και από την επαρχία, κατήγγειλαν για κομματικές δεσμεύσεις τόσο τον απερχόμενο πρόεδρο, Δ. Γόγολο,όσο και τον υποψήφιο για την προεδρία της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδη.Ορισμένοι σύνεδροι κάλεσαν το Σώμα να συναισθανθεί την κρισιμότητα της περιόδου που διανύει ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία και να επιλέξουν για το ΔΣ νέους και άφθαρτους συνδικαλιστές, απομονώνοντας εκείνους που υπέταξαν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα στην εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων.

Το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στις 27 και 28 Απρίλη 1996 το 7ο Πανελλαδικό Συνέδριό της. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων. Εναρξη εργασιών Σάββατο 27 Απρίλη,ώρα 9.00 π.μ.

Ισόβια σε Κινέζο για το φόνο συμπατριώτη του

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Κινέζος Λι Γιαν Τσανκ, ο οποίος στις 19-10-1994 σκότωσε στο Καματερό με μαχαίρι τον σύζυγο της ερωμένης του, Φα Τσενκ, 31 χρόνων. Η σύζυγος του θύματος, Γενκ Τσενκ, κρίθηκε κατά πλειοψηφία 6 - 1 ένοχη για ηθική αυτουργία στο φόνο και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 17 χρόνων, με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Επίσης, πενταετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και απέλαση μετά την έκτιση της ποινής της.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Σωτ. Παππάς χαρακτήρισε "σατανικό" και "ραδιούργο" τον Τσανκ, ενώ για την Τσενκ είπε ότι συμμετείχε στο έγκλημα με τη σιωπή της, αφού δήλωσε την εξαφάνιση του συζύγου της στην Αστυνομία ύστερα από δέκα μέρες και αφού ο δράστης είχε τεμαχίσει το πτώμα με ηλεκτρικό πριόνι και είχε πετάξει τα μέλη σε διάφορα μέρη.

Το έγκλημα έγινε όταν το θύμα πληροφορήθηκε τον παράνομο δεσμό της συζύγου του και πήγε στο σπίτι του εραστή της για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Κουμποροφόρος επιχειρηματίας

Ο ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΚ - την αγόρασε απ' την ΑΤΕ - πυροβόλησε κατά των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων

Ο ιδιοκτήτης της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ) Σ. Καρατζούνης,πυροβόλησε προχτές με καραμπίνα εναντίον των κατοίκων του χωριού Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων,όταν οι τελευταίοι πήγαν στο χώρο της έκτασης της ΕΛΒΙΚ που διεκδικεί η Κοινότητά τους. Τα χωράφια αυτά τα έσπειραν οι κάτοικοι αλλά οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης άρχισαν να τα οργώνουν και οι κάτοικοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα άδεια φυσίγγια της καραμπίνας βρέθηκαν και παραδόθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή Τρικάλων. Οι Μεγαλοκαλυβιώτες καταγγέλλουν επίσης ότι οι δύο αγοραστές της επιχείρησης - ο Σ. Καρατζούνης και ο Μ. Μπατάλας - εδώ και μέρες απειλούσαν συνεχώς τους κατοίκους, εκβιάζοντάς τους να μην διεκδικούν την έκταση για την Κοινότητα. Μάλιστα - όπως δηλώνουν κάτοικοι - ο Σ. Καρατζούνης απευθυνόμενος σε Μεγαλοκαλυβιώτες τους απείλησε ότι θα γεμίσει το δρόμο με πτώματα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων - οι οποίοι είχαν ξεσηκωθεί το 1969 κατά της χούντας όταν δέσμευσε κοινοτική έκταση 800 στρεμμάτων για να δημιουργηθεί η ΕΛΒΙΚ - αντέδρασαν από την αρχή στην απόφαση της ΑΤΕ να πουλήσει τη βιομηχανία σε ιδιώτες και όταν η επιχείρηση πουλήθηκε "αντί πινακίου φακής", δήλωσαν ότι διεκδικούν για λογαριασμό της κοινότητας 500 στρέμματα, τα οποία και έσπειραν με σιτάρι. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μεγαλοκαλυβιωτών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη σπαρμένη έκταση στην ΕΛΒΙΚ και ζητάει από την πολιτεία να παρέμβει για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της κοινότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ