ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΦΝΗ
Τραμπουκισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Χ. Σαραντόπουλου, επιτέθηκε και χτύπησε την πρώην δήμαρχο Ειρήνη Καρρά, επειδή απαίτησε να μην αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ψηφίσει αυτό την απαλλαγή της από κατηγορίες για δήθεν σκάνδαλα, τα οποία όπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου, δεν υπήρχαν

Με τραμπουκισμούς εις βάρος της πρώην δημάρχου Δάφνης, Ειρήνης Καρρά, προσπάθησε η σημερινή δημοτική αρχή να καλύψει το γεγονός ότι καταρρίφθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλες οι αυθαίρετα διατυπωμένες κατηγορίες κατά της πρώην δημάρχου για δήθεν κακοδιαχείριση.

Η πλειοψηφία της σημερινής δημοτικής αρχής είχε καταγγείλει την πρώην δήμαρχο ότι κακοδιαχειρίστηκε τους πόρους που προορίζονταν για το κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Καθώς, όμως, η καταγγελία αποδείχτηκε αναληθής η πλειοψηφία επιχείρησε να κλείσει το θέμα άρον - άρον, χωρίς να απαλλάξει την πρώην δήμαρχο από τις καταγγελίες. Για το κλείσιμο του θέματος με τους όρους που ήθελε ο δήμαρχος κινητοποιήθηκε ο παρά τω δημάρχω σύμβουλος κ. Δαουλάρης, ο οποίος, όταν η Ειρήνη Καρρά ζήτησε να ψηφίσει το Συμβούλιο την απαλλαγή της, επιτέθηκε με γροθιές και χτύπησε την πρώην δήμαρχο.

Η στιγμή που εκδηλώθηκε η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν άκαιρη για τη Δημοτική Αρχή, καθώς από τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου, που συζητούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεικνύονταν ότι οι κατηγορίες ενάντια στην πρώην δήμαρχο, ότι κατόρθωσε, δηλαδή, να φέρει... περισσότερα έσοδα απ' όσα ήταν αναγκαία για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου και το υπόλοιπο ποσό το "κατασπατάλησε" σε άλλες δραστηριότητες του δήμου, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό η δημοτική παράταξη "Δάφνη 2000", με επικεφαλής την Ειρήνη Καρρά, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: "Η στάση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της δημοτικής αρχής, που στήριξε την προεκλογική της καμπάνια στα δήθεν σκάνδαλα της Ειρήνης Καρρά και που ως σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει το παραμικρό, αλλά ούτε είχε και το πολιτικό θάρρος να ανακαλέσει τις κατηγορίες της. Η τρομοκρατία που ασκεί η Δημοτική Αρχή απέναντι σε όσους "τολμούν" ακόμα και να συνομιλούν με την Ειρήνη Καρρά δε δείχνει τίποτα άλλο παρά τον πανικό της για την πλήρη αποτυχία της πολιτικής και πρακτικής της στο δήμο".

Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη επίθεση εναντίον της πρώην δημάρχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δάφνης 2000" επισημαίνουν ότι η τρομοκρατία, οι συκοφαντίες και ο αντικομμουνισμός δε θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους, να λυθούν τα προβλήματα της πόλης, να αποτρέψουν τις φορολογίες των πολιτών, τις ιδιωτικοποιήσεις λειτουργιών του δήμου. "Η φωνή των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων θα ακούγεται δυνατή στο Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης, θα βρίσκονται πάντα κοντά στους πολίτες, για να προασπίζουν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικούν μαζί τους τα δικαιώματά τους", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ανέστειλαν για δέκα μέρες

Αναστολή της απεργίας στο Δήμο Αθήνας για δέκα μέρες και αποκομιδή των απορριμμάτων αποφάσισε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (καλύπτει τους συμβασιούχους), μετά από συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Η ΠΟΠ - ΟΤΑ είχε κηρύξει απεργία που άρχισε από τη Δευτέρα, ζητώντας διπλασιασμό του εφάπαξ, άμεσα προσλήψεις με σχέση αορίστου χρόνου, "τακτοποίηση" των συμβασιούχων των ΟΤΑ, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ανανέωση των συμβάσεων όσων λήγουν αυτές τις μέρες. Ταυτόχρονα όμως, ζητούσε εφαρμογή μιας ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπέγραψαν μέλη της με το δήμαρχο Αθηναίων, και η οποία, όπως έχει καταγγελθεί, οδηγεί σε πολυδιάσπαση το κίνημα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.

Χτες το προεδρείο της ΠΟΠ - ΟΤΑ συναντήθηκε με την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί τριμερής επιτροπή - από παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ και την Ομοσπονδία - η οποία μέσα σε ένα μήνα θα καταθέσει τις προτάσεις της στο υπουργείο. Η ΚΕΔΚΕ δήλωσε ότι στηρίζει το δίκαιο των αιτημάτων της Ομοσπονδίας, "με διερευνητικές προτάσεις στο υπουργείο για την επίλυσή τους και τη νομοθετική τους ρύθμιση, όπου απαιτείται". Για το θέμα των συμβασιούχων η συμφωνία προβλέπει ότι η επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμά της μέσα σε ένα μήνα, με σκοπό την οριστική ρύθμιση του θέματος. Παράλληλα, ορίστηκε συνάντηση της ΚΕΔΚΕ και της ΠΟΠ - ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών την επόμενη βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας λόγω της απεργίας, το προεδρείο της ΠΟΠ - ΟΤΑ εκτιμά ότι τα απορρίμματα θα συγκεντρωθούν το αργότερο σε 4 μέρες.

ΝΑΥΑΓΙΟ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ"
Μέτρα τώρα για την Πάρο

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ

Να πάρει άμεσα μέτρα, για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη οικονομική και όχι μόνο καταστροφή της Πάρου, καλεί την κυβέρνηση και ειδικά το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η Κομματική Οργάνωση Πάρου του ΚΚΕ.

Ο κίνδυνος ρύπανσης του κόλπου της Παροικιάς, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟΒ του ΚΚΕ, είναι ορατός, έως ότου επιτευχθεί η ολική απάντληση των καυσίμων του πλοίου. Μέχρι σήμερα, καταγγέλλει, υπήρξαν καθυστερήσεις, οι οποίες "μάλλον έχουν να κάνουν με το κόστος αυτών των εργασιών και τα εμπόδια που συναντούν αυτές λόγω κακού συντονισμού".

Επιπλέον, το λιμάνι της Πάρου μέχρι την ανέλκυση του πλοίου θα υπολειτουργεί, αφού διαθέτει μόνο ένα χώρο πρόσδεσης πλοίων, μειωμένης ασφάλειας λόγω της θέσης του. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πάρου, "πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να συντομεύσουν χρονικά όλες οι διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με την ανέλκυση του πλοίου. Πρέπει να επανακαθοριστούν και να μειωθούν τα δρομολόγια, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι εργασίες στο χώρο του ναυαγίου με πλοία που μπορούν να προσεγγίζουν το λιμάνι με ασφάλεια και ήπιους χειρισμούς".

Η ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ εκφράζει την ανάγκηνα διαλευκανθούν από τις αρμόδιες αρχές οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν, αν υπάρχουν, οι ανάλογες ευθύνες. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι η βύθιση του "Ποσειδώνα" οδηγεί, τόσο σε ερωτηματικά, όσο και σε αναγκαία για το μέλλον συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "από πολλές πλευρές καταγγέλλεται ότι η βύθιση του πλοίου ήταν δυνατόν να αποφευχθεί παρά την έλλειψη απαραίτητων μέσων στο λιμάνι της Πάρου. Το ερώτημα που πλανάται είναι, γιατί στις έξι ώρες που μεσολάβησαν μέχρι τη βύθιση δεν έγινε τίποτα για τη ρυμούλκηση του πλοίου στα αβαθή. Το ΥΕΝ πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια σ' αυτό το ερώτημα και όχι φυσικά στα πλαίσια των ανακρίσεων για το ατύχημα".

Το θέμα της ρυμούλκησης στα αβαθή και η στάση που τήρησε το ΥΕΝ αποκτά καίρια σημασία στην υπόθεση του ναυαγίου του "Ποσειδώνα", καθώς υπάρχουν πληροφορίες, όπως σημειώνει και η ΚΟΒ Πάρου, σύμφωνα με τις οποίες η πλοιοκτήτρια εταιρία προσπάθησε να κωλυσιεργήσει τη ρυμούλκηση του πλοίου.Ετσι, με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο, η Κομματική Οργάνωση Πάρου του ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν τα εξής μέτρα: Να γίνει φωτοσήμανση εισόδου - εξόδου στο λιμάνι της Πάρου. Να σταματήσει, με τη στάση του, το ΥΕΝ να ευνοεί τον ανταγωνισμό των εφοπλιστών, καθορίζοντας έτσι τα δρομολόγια, ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να μην υπάρχει ταυτόχρονη άφιξη πλοίων στην Πάρο. Να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες ναυσιπλοϊας κατά την είσοδο - έξοδο, διαφορετικά δε θα αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα ή και χειρότερα περιστατικά. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατασκευής νέου εμπορικού λιμένα, καθώς είναι επικίνδυνη η ταυτόχρονη ύπαρξη επιβατικού και εμπορικού λιμένα. Και, τέλος, να υλοποιηθεί η δέσμευση του ΥΕΝ για απομάκρυνση του "Ποσειδώνα" εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, δηλαδή ως τις 15 Μάη 1966. Διαφορετικά, το καλοκαίρι που έρχεται δε θα είναι καθόλου εύκολο, αλλά, αντίθετα, προοιωνίζεται καταστροφικό, για την Πάρο και τους κατοίκους της!

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
"Δε θα περάσει του Βωβού"

Φραγμό στα σχέδια του μεγαλοκατασκευαστή Χ. Βωβού, που επιχειρεί να κατασκευάσει "νοσοκομειούπολη" "υψηλών προδιαγραφών" για μεγαλοεισοδηματίες, έχουν αποφασίσει να βάλουν οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας. Ετσι, την ερχόμενη Κυριακή 5 Μάη, η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στο Μορτερό (Αγ. Ματρώνα).

Στη συνοικία αυτή η εταιρία του Χ. Βωβού έχει αγοράσει τρία οικοδομικά τετράγωνα. Σε αυτά και σε έξι άλλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αλλάξει τη χρήση γης, αυξάνοντας το συντελεστή δόμησης. Ετσι, η περιοχή που ανήκουν έχει γίνει περιοχή γενικής κατοικίας. Η έκτασή τους είναι 66 στρέμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που ανήκουν στον μεγαλοεργολάβο.

Το 1992 με μια φωτογραφική διάταξη του Ν.2052 (αρθ. 11, παρ.12) επιτράπηκε η ανέγερση θεραπευτικού - διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου στο οικοδομικό τετράγωνο 273. Την ερχόμενη Τρίτη θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, καθώς και η αίτηση ακύρωσης της αλλαγής χρήσης γης. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από το Δήμο Ν. Ερυθραίας. Η Επιτροπή Αγώνα έχει αποφασίσει να καλέσει για ενημέρωση τους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας.

ΧΙΟΣ
Ωμός εκβιασμός σε βάρος των δημοτών

Μετά τη στυγνή φορολογία ο εκβιασμός. Την τακτική αυτή και γνωστή συνταγή της δόλιας πολιτικής εφαρμόζει ο δήμαρχος Χίου, Γιώργος Βαργάρης - πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - αντιμετωπίζοντας πανικόβλητος μια πρωτοφανούς μαζικότητας άρνηση των δημοτών να πληρώσουν τα αυθαίρετα τέλη σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό.

Το έργο εκτελέστηκε υποτίθεται με χρήματα της ΕΟΚ και φορτώθηκε μετά στις πλάτες των δημοτών. Τώρα επειδή οι πολίτες της Χίου αρνούνται να το πληρώσουν, ο δήμαρχος τους απειλεί με... ανακοινώσεις ότι θα τους κόψει το νερό! Μάλιστα, το νερό είναι τέτοιας ποιότητας που η τοπική εφημερίδα "Αλήθεια" προαναγγέλλει το θέμα με τον ειρωνικό τίτλο: "Ο δήμαρχος θα μας κόψει το αλατόνερο". Οι δημότες έχουν στο μεταξύ συστήσει Επιτροπή Αγώνα και πληρώνουν στο Δημόσιο Ταμείο μόνο το νερό, χωρίς την πρόσθετη φορολογία, απειλώντας σε περίπτωση διακοπής του το δήμαρχο με μηνύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ