ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Δυσκολίες στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων

Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη δανειοδότηση των μεγάλων έργων, που πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας, πραγματοποιείται στην Αθήνα το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τη χρηματοδότηση των έργων από την τράπεζα και συγκεκριμένα:

  • Ευνοϊκά αντιμετωπίζεται μεν η χρηματοδότηση των έργων του μετρό της Αθήνας (οι αντιπρόσωποι της ΕΤΕπ επισκέφτηκαν μάλιστα χτες το έργο), αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εργασιών, που όπως είναι γνωστό προχωρούν με βήματα χελώνας. Η "Αττικό Μετρό" ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση 110 δισ. δρχ., μετά την αφαίμαξη από τα "πανωπροίκια" προς τους εργολάβους που υπέστη, καθώς και άλλα 100 δισ. δρχ. για την επέκταση του μετρό μέχρι τον Ελαιώνα.
  • Η οριστική συμφωνία για τη δανειοδότηση του αεροδρομίου των Σπάτων με 300 δισ. δρχ. δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ενώ παράγοντες της τράπεζας έλεγαν χτες ότι αυτό ίσως γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους, λόγω καθυστερήσεων, να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο τεράστια ποσά για ποινικές ρήτρες προς τη "Χόχτιφ".
  • Η απόφαση για τη δανειοδότηση του Ρίου - Αντιρρίου αποκλείεται να ληφθεί πριν το φθινόπωρο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της ΕΤΕπ αποκλείουν τη χρηματοδότηση του δημοσίου με 1,5 περίπου τρισ. δρχ. ώστε να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" που υπάρχουν στη χρηματοδότηση των οδικών και άλλων μεγάλων έργων. Ετσι, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προσφύγει τελικά στην έκδοση ακόμη και ειδικών... ομολόγων για να χρηματοδοτήσει μέρος των ελλειμμάτων αυτών, αφού ο διπλασιασμός των διοδίων που προετοιμάζει δε θα αποφέρει παρά 8 με 9 δισ. δρχ. το χρόνο!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Δημοσιογραφική δεοντολογία και δημοκρατία

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τη δημοκρατία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έγινε, χτες, στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ). Κύριοι ομιλητές, δύο προσκεκλημένοι Ιταλοί δημοσιογράφοι, ο Βιτόριο Ροϊντι,πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου και ο Αντόνιο Βελούτο,υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων της ίδιας Ομοσπονδίας.

Παρουσιάστηκε η τελική διακήρυξη, αποτέλεσμα δύο συναντήσεων στο Μιλάνο (Μάρτης 1993 και Μάρτης 1995) αντιπροσώπων δημοσιογραφικών ενώσεων από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Εξετάστηκαν ζητήματα τα οποία απασχολούν τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία. Διατυπώθηκαν ερωτήματα που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως: Υπάρχει πλήρης ελευθερία, όχι του Τύπου των εκδοτών - επιχειρηματιών, αλλά των ίδιων των δημοσιογράφων; Πότε αυτή η περιβόητη ελευθερία μετατρέπεται σε ασυδοσία; Γίνεται, δηλαδή, κατάχρηση του δικαιώματος της ενημέρωσης; Μπορούν οι δημοσιογράφοι να είναι πάντα αντικειμενικοί; Πρέπει να προφυλάσσουν τις πηγές τους και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να τις αποκαλύπτουν; Πώς θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση;

Οι Ιταλοί συνδικαλιστές ανέφεραν ότι στη χώρα τους υπάρχουν δύο τύποι δημοσιογραφικών οργανώσεων. Η μία διαπραγματεύεται με τους εκδότες τις συμβάσεις εργασίας των δημοσιογράφων και η άλλη ασχολείται με θέματα δεοντολογίας και καθορίζει τους τρόπους εισαγωγής στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Συζήτηση έγινε και για τις διάφορες προσφορές των εφημερίδων. Οι Β. Ροϊντι και Α. Βελούτο έφεραν για παράδειγμα το περιστατικό που είχε συμβεί πριν ένα μήνα με την εφημερίδα "Ουνιτά". Ηταν η μόνη εφημερίδα που κυκλοφόρησε σε μέρα απεργίας των εργαζομένων στον Τύπο. Κυκλοφόρησε χωρίς ειδήσεις, μόνο με το κείμενο ταινίας του Μπερνάντο Μπερτολούτσι και προσφορά την κασέτα της ταινίας. "Η κίνηση αυτή δεν αντιμετωπίστηκε θετικά - τόνισαν. Η εφημερίδα στην ουσία ήταν το περιτύλιγμα της κασέτας. Μπορεί ο αριθμός των φύλλων να αυξάνεται, αλλά η ιταλική δημοσιογραφία δεν πάει μπροστά".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Δήμος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και τους τοπικούς μαζικούς φορείς, πραγματοποιεί την Κυριακή 12-5-96 εκδήλωση για τα 54 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Αντίστασης από τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του, από την Καλύβα Στεφανή,στη Σπερχειάδα.
  • Το Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, οι συγγενείς των θυμάτων με την ευγενική συμπαράσταση του Δήμου ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ,τελούν επιμνημόσυνη Δέηση την Κυριακή 12-5-96 στις 11 πμ ακριβώς,για τους 10 αγωνιστές που κρέμασαν οι Γερμανοί στο Λουτρόπυργο στις 3-5-44.
Για τα 51 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης
  • Δήμος ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ,διοργανώνουν 10ήμερο εκδηλώσεων από σήμερα 6-5 στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αρχιμήδους 2, Γαλάτσι), έως 15-5-96.
  • Τα Παραρτήματα ΛΑΡΙΣΑΣ των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΣΑΘΕΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 9-5-96 στις 6 μμ,στο κηποθέατρο "Αλκαζάρ".
Εκδρομές
  • Το Παράρτημα ΓΡΕΒΕΝΩΝ διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μάη διήμερη εκδρομή σε Σπερχειάδα και Καρπενήσι. Αναχώρηση 11/5,ώρα 7.30 π.μ. από την πλατεία Λαχαναγοράς. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 22.760.
Κάλεσμα της ΠΕΚΑΜ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) την Κυριακή 12-5-96,πραγματοποιεί την καθιερωμένη επίσκεψη Τιμής - Μνήμης στο Μακρονήσι, στις 8 π.μ., από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίοΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, από την προβλήτα Αγ. Σπυρίδωνος. Δηλώσεις συμμετοχής (αυστηρή προτεραιότητα εγγραφής) στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93) και στο τηλέφωνο: 3824.461 (10 π.μ. ως 2μ. μ).
Ανακοίνωση
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ,πραγματοποιεί την Τετάρτη 8-5-96, στις 6 μ.μ., τη δεύτερη ετήσια Γ. Συνέλευσή του, που θα γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι).
Πρόσκληση
  • Στο Παράρτημα ΒΑΘΗΣ - ΑΧΑΡΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ την Τετάρτη 8-5-96 στις5 μμ,θα γίνει ομιλία με θέμα "Φιλοσοφία - Ιδεολογία και η πολιτική ολοκλήρωση του Μάαστριχτ", που θα κάνει ο συγγραφέας - ερευνητής, Γιάννης Νικολόπουλος.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τριετής η φοίτηση στα ΤΕΙ

Η φοίτηση στα ΤΕΙ θα πρέπει να είναι τριετής και δεν επιτρέπεται αύξηση του χρόνου σπουδών πέραν αυτού του ορίου, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμη διάταξη σχεδίου Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας που καθόριζε τη διάρκεια σπουδών για μερικά τμήματα των ΤΕΙ περισσότερο από τρία χρόνια.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι υπάρχει διαχωρισμός των ΑΕΙ και ΤΕΙ που κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος και δεν μπορεί να ακυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, ούτε να γίνει έμμεσα η παράταση των σπουδών στα ΤΕΙ πέρα από την τριετία που προσδιορίζεται στο Σύνταγμα. Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και το επέστρεψε για περαιτέρω επεξεργασία.

Το Προεδρικό Διάταγμα αφορούσε τρία τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών Διοίκησης και Οικονομίας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
"Ξαναελέγχουν" οι Αμερικανοί

Ξανά στη χώρα μας βρίσκονται από χτες τρεις υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, για να ελέγξουν αν εφαρμόζονται τα μέτρα που είχαν αξιώσει οι ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Συνεχίζεται έτσι ο ωμός εκβιασμός των ΗΠΑ, με πρόσχημα την ασφάλεια του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Οι τρεις "ειδικοί" εξέτασαν την περίφραξη του αεροδρομίου Ελληνικού, ασχολήθηκαν με το σύστημα ελέγχου των αποσκευών, αλλά και με τον έλεγχο που γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών μηχανημάτων κατά την είσοδο των επιβατών στους χώρους επιβίβασης.

Ο υποδιοικητής της ΥΠΑ, Δ. Γεωργαράκης,είπε στο "Ρ" ότι οι Αμερικανοί θα μείνουν στην Ελλάδα όλη τη βδομάδα και εκτός από τους ελέγχους στα μέτρα ασφαλείας, θα "διαπιστώσουν" αν "έκλεισε ικανοποιητικά" ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων σε θέματα ασφαλείας, που παρακολούθησαν, περίπου, 190 υπάλληλοι της ΥΠΑ με "δασκάλους" Αμερικανούς.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη,οι Αμερικανοί... φίλοι μας θέλουν τώρα να αποσύρουν την άτυπη ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας και των ελληνικών αεροδρομίων.

Στο μεταξύ, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν και τις αερομεταφορές, αλλά είναι άγνωστο αν θα παρθούν αποφάσεις ή απλά θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Μεταφορών στα μέλη της κυβέρνησης. Κάτι, που έκανε ήδη χτες ο Χ. Καστανίδης σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΝΑΡΗ

Επίτιμο δικηγόρο,

ετών 80,

θανόντα χτες, Δευτέρα 6 Μάη 1996, κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 8 Μάη και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α Νεκροταφείου Αθηνών.

Η σύζυγος: Ιόλη.

Τα παιδιά του: Κώστας και Βάσω Κανάρη, Νένα και Ανδρέας Στήνιος.

Τα εγγόνια: Περικλής, Αχιλλέας, Τάνια και Περικλής.

Οι αδελφές: Ελένη, Ελλη, Αλίκη Παπακωνσταντίνου.

Οι λοιποί συγγενείς.

Υποσχέσεις στους αστυνομικούς

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας, στην πρώτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ για τα μισθολογικά των αστυνομικών. Ο υπουργός είπε ότι τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για εξαίρεση των αστυνομικών από το ενιαίο μισθολόγιο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Η ΠΟΑΣΥ μετέφερε στον υπουργό την απόφαση του ΔΣ, αλλά και την ομόφωνη θέση όλων των σωματείων της χώρας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, θα είναι μεγάλης κλίμακας και διάρκειας και οι οποίες στην πράξη θα ματαιώσουν κάθε σκέψη για εξαίρεση των αστυνομικών από το μισθολόγιο που συντάχθηκε ερήμην τους και το οποίο τελικά μπορεί ν' αποδειχτεί ότι είναι έξω από τις προσδοκίες για το διέξοδο από τη φτώχεια, που βιώνει ο Ελληνας αστυνομικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ