ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Νομοσχέδιο για τους εργοδότες

Του Δημήτρη ΚΥΠΡΑΙΟΥ*

Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τον τίτλο "Μέτρα πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση". Η λογική που διακρίνει το κείμενο των 30 σελίδων συνιστά μια προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους χιλιάδες ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους της χώρας, συγκαλύπτοντας τις βασικές αιτίες που δημιουργούν την ανεργία και τις χρεοκοπημένες πολιτικές, που αντί να την αντιμετωπίσουν, την αναπαράγουν. Αυτό που τους απασχολεί έντονα είναι το πώς θα ξεκοκαλίσουν, με διάφορους τρόπους, αρκετά δισεκατομμύρια. Πώς θα τα μοιράσουν όχι στους ανέργους, αλλά στους εργοδότες και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η καθιέρωση της κάρτας του ανέργου και η ανταλλαγή των επιδομάτων του ΟΑΕΔ με τα "μερίδια εργασίας" (!) θα οδηγήσουν τους ανέργους να είναι υπό την "ομηρία" των εργοδοτών και παράλληλα θα ενισχύσει τη δημιουργία ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, ενώ προοπτικά θα καταργηθούν και τα ελάχιστα επιδόματα που δίνονται σήμερα στους ανέργους. Ταυτόχρονα δημιουργούν δεκάδες μηχανισμούς, από ιδιωτικά κέντρα καταγραφής των ανέργων έως τα διάφορα ινστιτούτα κατάρτισης. Δεκάδες θα είναι τα λεγόμενα παρατηρητήρια στις περιφέρειες και τους νομούς, που ουσιαστικά αυτό που θα κάνουν είναι να διαχειρίζονται τα χρήματα του ΟΑΕΔ, στην κατεύθυνση της πολιτικής που η κυβέρνηση καθορίζει. Στην πράξη θα ξεκοκαλίσουν μαζί με τους εργοδότες τα χρήματα που θα δίνει ο εργαζόμενος μέσα από τις κρατήσεις προς τον ΟΑΕΔ.

Το σχέδιο νόμου δεν απαντά στο μεγάλο πρόβλημα της άμεσης επιβίωσης των ανέργων. Καμία αναφορά δε γίνεται στα αιτήματα των συνδικάτων για σταμάτημα των απολύσεων, των υπερωριών, της υπερεργασίας, της μερικής απασχόλησης, της μείωσης των ωρών εργασίας, της αύξησης των επιδομάτων στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και του χρονικού ορίου επιδότησης μέχρι να βρει δουλιά ο άνεργος. Το σχέδιο νόμου κλείνει τα μάτια μπροστά στα "λουκέτα" δεκάδων επιχειρήσεων, στο ξεπούλημα των βασικών δημόσιων οργανισμών, στο μαράζωμα αρκετών πόλεων, ενώ για το ζήτημα των αλλοδαπών το μόνο που κάνει είναι η κάρτα προσωρινής καταγραφής και η εξαγγελία για προσωρινή παραμονή. Αυτό, όμως, δεν απαντά στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι τα ίσα δικαιώματα, η νομιμοποίηση, το σταμάτημα της μαύρης εργασίας. Πρέπει να γίνει καθαρό πως η κυβέρνηση και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, εκείνο που επιδιώκει είναι η ενίσχυση των προνομίων των βιομηχάνων, επικαλούμενη και εκμεταλλευόμενη το πρόβλημα της ανεργίας και το δράμα των ανέργων. Οι προτάσεις που έχουν τα συνδικάτα για ανάπτυξη και στήριξη βασικών κλάδων παραγωγής, για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τομέων παραγωγής όπως ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, αγνοούνται. Το μόνο που φαίνεται πως επιδιώκουν είναι η συναίνεση, η συνενοχή στις επιλογές τους των "κοινωνικών εταίρων", της "ΟΚΕ" και των εντολοδόχων τους στα συνδικαλιστικά όργανα. Εξάλλου οι πλειοψηφίες που συγκροτούν οι παρατάξεις ιδιαίτερα σε ΓΣΕΕ - ΕΚ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") έχουν αποδείξει αρκετές φορές πως συμφωνούν, αλλά και στηρίζουν μέτρα και επιλογές των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων, αρκεί να έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών.

Την ίδια όμως ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία από κοινού προωθούν ανάλογα μέτρα σαν το σχέδιο νόμου για την... ανεργία, οι αγώνες διαφόρων κλάδων, αλλά και εργαζόμενων σε επιχειρήσεις, τους χαλάνε τη "συναίνεση" και το κλίμα της υποταγής που πάνε να δημιουργήσουν. Οι αγώνες των οικοδόμων, οι κινητοποιήσεις στο Πέραμα και τη Ζώνη Περάματος, οι αγώνες στο χώρο του εμπορίου για ανθρώπινο ωράριο και ουσιαστικές συλλογικές συμβάσεις δείχνουν το δρόμο σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να αντιπαλέψει την ανεργία. Το ίδιο οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και τα αιτήματα των συνδικάτων για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, προώθηση κλαδικών πολιτικών, σταμάτημα των απολύσεων και του ξεπουλήματος σημαντικών επιχειρήσεων, στήριξη των ανέργων στη βάση των προτάσεων που προωθούν τα συνδικάτα, ίσα δικαιώματα στους ξένους εργαζόμενους. Είναι η μοναδική αγωνιστική διέξοδος που πρέπει να γενικευτεί μέσα από τους αγώνες στο επόμενο διάστημα. Η αντίσταση των συνδικάτων ενάντια στην επίθεση των βιομηχάνων, την πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να δυναμώσει, αξιοποιώντας κάθε μέσο και μορφή που θα συσπειρώνει, θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους. Ο συντονισμός αρκετών κλάδων που βρίσκονται σε αγώνες, αλλά και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές πρέπει να είναι καθημερινή, επίμονη προσπάθεια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

* Ο Δημήτρης Κυπραίος είναι μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του Γραφείου της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ

Το Πέραμα συνεχίζει

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων, για δουλιά και ζωή στο Πέραμα, αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη φορέων

Με παράσταση στο υπουργείο Βιομηχανίας την Πέμπτη 16 Μάη,κλιμακώνεται ο αγώνας του λαού του Περάματος ενάντια στην ανεργία, ενώ χτες το βράδυ ολοκληρώθηκε, με συναυλία στην Πρόνοια, το διήμερο δράσης του δήμου, των συνδικάτων και όλων των μαζικών φορέων της περιοχής, με κορυφαία στιγμή την προχτεσινή μεγαλειώδη πορεία από το Δημαρχείο Περάματος στον Πειραιά, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οπως υπογραμμίστηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη των φορέων, που έγινε στο Δημαρχείο, θα ακολουθήσουν και άλλες μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις, αν άμεσα η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης. Δεσμεύσεις, που επανέλαβε προχτές ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου σε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής.

Κατά τη χτεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των φορέων, ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι από τις 10.000 θέσεις εργασίας που υπήρχαν τα τελευταία 40 χρόνια στην περιοχή, σήμερα μόλις και μετά βίας εργάζονται 1.500-2.000 άτομα και όχι συνεχώς!

Ο κ. Παππαδάκης,εκπρόσωπος του ΟΛΠ, επανέλαβε τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχει δώσει ο Οργανισμός και σε ερώτηση του δημάρχου για το πώς θα παρέμβει ο ΟΛΠ για να έρθουν δουλιές στη Ζώνη, ανέφερε ότι ούτε στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να παρέμβει ο ΟΛΠ, ούτε στους εφοπλιστές, ούτε στους εργοδότες της Ζώνης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Κρασιανάκης επανέλαβε τις προχτεσινές δεσμεύσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΓ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι η απουσία κυβερνητικών παραγόντων υποδηλώνει τη στάση που κρατούν απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,που παραβρέθηκε στη σύσκεψη, τόνισε: "Το θέμα της ανεργίας δεν είναι ένα θέμα μικρό που έρχεται από κάποιες ολιγωρίες ή κάποια λάθη. Είναι πρόβλημα της ίδιας της πολιτικής που ασκείται και που πρέπει να ανατραπεί. Κατά τη γνώμη μας η μόνη ελπίδα είναι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε στα πλαίσια ενός ενιαίου μετώπου πάλης των εργατών, των μικρομεσαίων, της ΤΑ, άλλων φορέων, που πρέπει να συνεχιστεί, να βαθύνει και να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα. Από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι με τις δυνατότητες που έχουμε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε".

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Χρήστου,εκπρόσωποι από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά,βουλευτές της περιφέρειας, ο Β. Ξένος γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Πλώρη" για αγώνες

Σύσκεψη χτες με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ. Προς νέο αποκλεισμό του ΓΕΝΕ, ομαδικές παραστάσεις ανέργων, συγκεντρώσεις

Αποκλεισμός της εισόδου του ΓΕΝΕ και οργάνωση μαζικών παραστάσεων ανέργων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών,αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), με θέμα τα προβλήματα της ανεργίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο θέμα των συμβάσεων εργασίας και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), για τα οποία ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να οργανωθεί πανναυτεργατική συγκέντρωση.Ο ίδιος μίλησε για την τραγική κατάσταση των εργαζομένων, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, ενώ κατάγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το "ξεπούλημα των αιτημάτων των εργαζομένων". Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ, τόνισε ότι οι ναυτεργάτες απαιτούν αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του βασικού μισθού και αύξησή τους σύμφωνα με τις αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τα κύρια αιτήματα που προβλήθηκαν από την πλευρά της ΠΕΜΕΝ είναι τα εξής: Ριζική αλλαγή του ΓΕΝΕ στη βάση των προτάσεών της. Να περάσει η ναυτολόγηση στον έλεγχο των ναυτεργατών. Αμεση εφαρμογή του Ν.1264/81 και στους ναυτεργάτες. Η ναυτολόγηση να γίνεται μόνο μέσω ΓΕΝΕ με τον έλεγχο των σωματείων, να μην έχουν δικαίωμα οι εφοπλιστές να επιλέγουν τα πληρώματά τους από απεριόριστο αριθμό ναυτεργατών. Να τροποποιηθούν οι διατάξεις για τους επιδοτούμενους ανέργους. Το επίδομα ανεργίας να αναπροσαρμοστεί στο 80% του μισθού. Ο άνεργος να καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κατάργηση όλων των υπουργικών αποφάσεων που μείωσαν αυθαίρετα τις οργανικές συνθέσεις κλπ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ζ. Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Γ. Μανουσογιαννάκης,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Γ. Βαγγελάκος,γραμματέας Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ο Μ. Νουφαρίτσης,μέλος διοίκησης ΕΚΠ και εκπρόσωποι των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, της ΠΕΣΜΕΝ, ΠΕΣΠΕΝ, ΠΟΣΕΝ, ΠΕΣΝΑΤ, ΠΕΣΑΕΝ, του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και των Σωματείων Ασυρματιστών και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

  • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τα σωματεία - μέλη του το Σάββατο 11/5 στις 8.30 π.μ., στη νέα προβλήτα τουριστικών πλοίων (Ακτή Ξαβέρη), προκειμένου να εμποδίσουν το κρουαζιερόπλοιο Μάρκο Πόλο να αποπλεύσει για κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Το πλοίο απασχολεί 250 Φιλιππινέζους ναυτικούς με αμοιβές πολύ πιο κάτω από αυτές των Ελλήνων, γεγονός που - όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠ - "δημιουργεί προβλήματα ως προς τους όρους απασχόλησης και αμοιβής άλλων αλλοδαπών και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τα ελληνικά πλοία".
Κι άλλος θάνατος στη Ζώνη

Τραγικό θάνατο την ώρα της δουλιάς του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος βρήκε χτες το μεσημέρι ο Α. Κόκαλης,62 χρόνων, που ήθελε μόλις δυο μήνες να βγει σε σύνταξη!

Ο Α. Κόκαλης εργαζόταν στο πλοίο "Ταλός" της ΑΝΕΚ στη μεγάλη πλωτή δεξαμενή της Ζώνης και ήταν μέλος συνεργείου του Δ. Καρρά.Σκοτώθηκε, όταν στην προσπάθειά του να κατέβει τη στενή και απότομη σκάλα της δεξαμενής κρατώντας στα χέρια του δυο κομμάτια σίδερο, γλίστρησε και έπεσε στο πρώτο πλατύσκαλο, χτυπώντας το κεφάλι του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργεί το Λιμενικό Τμήμα Περάματος. Εργαζόμενοι στη Ζώνη επισήμαναν ότι οι σκάλες της πλωτής δεξαμενής είναι πολύ απότομες και επικίνδυνες και ότι πρέπει να αντικατασταθούν, πράγμα που έχουν τονίσει πολλές φορές στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.Ανέφεραν, επίσης, ότι παρόμοιο τραγικό συμβάν στις σκάλες της δεξαμενής έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν.

Πορεία γεμάτη ελπίδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ