Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Πλώρη" για αγώνες

Σύσκεψη χτες με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ. Προς νέο αποκλεισμό του ΓΕΝΕ, ομαδικές παραστάσεις ανέργων, συγκεντρώσεις

Αποκλεισμός της εισόδου του ΓΕΝΕ και οργάνωση μαζικών παραστάσεων ανέργων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών,αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), με θέμα τα προβλήματα της ανεργίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο θέμα των συμβάσεων εργασίας και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), για τα οποία ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να οργανωθεί πανναυτεργατική συγκέντρωση.Ο ίδιος μίλησε για την τραγική κατάσταση των εργαζομένων, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, ενώ κατάγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το "ξεπούλημα των αιτημάτων των εργαζομένων". Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ, τόνισε ότι οι ναυτεργάτες απαιτούν αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του βασικού μισθού και αύξησή τους σύμφωνα με τις αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τα κύρια αιτήματα που προβλήθηκαν από την πλευρά της ΠΕΜΕΝ είναι τα εξής: Ριζική αλλαγή του ΓΕΝΕ στη βάση των προτάσεών της. Να περάσει η ναυτολόγηση στον έλεγχο των ναυτεργατών. Αμεση εφαρμογή του Ν.1264/81 και στους ναυτεργάτες. Η ναυτολόγηση να γίνεται μόνο μέσω ΓΕΝΕ με τον έλεγχο των σωματείων, να μην έχουν δικαίωμα οι εφοπλιστές να επιλέγουν τα πληρώματά τους από απεριόριστο αριθμό ναυτεργατών. Να τροποποιηθούν οι διατάξεις για τους επιδοτούμενους ανέργους. Το επίδομα ανεργίας να αναπροσαρμοστεί στο 80% του μισθού. Ο άνεργος να καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κατάργηση όλων των υπουργικών αποφάσεων που μείωσαν αυθαίρετα τις οργανικές συνθέσεις κλπ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ζ. Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Γ. Μανουσογιαννάκης,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Γ. Βαγγελάκος,γραμματέας Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ο Μ. Νουφαρίτσης,μέλος διοίκησης ΕΚΠ και εκπρόσωποι των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, της ΠΕΣΜΕΝ, ΠΕΣΠΕΝ, ΠΟΣΕΝ, ΠΕΣΝΑΤ, ΠΕΣΑΕΝ, του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και των Σωματείων Ασυρματιστών και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

  • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τα σωματεία - μέλη του το Σάββατο 11/5 στις 8.30 π.μ., στη νέα προβλήτα τουριστικών πλοίων (Ακτή Ξαβέρη), προκειμένου να εμποδίσουν το κρουαζιερόπλοιο Μάρκο Πόλο να αποπλεύσει για κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Το πλοίο απασχολεί 250 Φιλιππινέζους ναυτικούς με αμοιβές πολύ πιο κάτω από αυτές των Ελλήνων, γεγονός που - όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠ - "δημιουργεί προβλήματα ως προς τους όρους απασχόλησης και αμοιβής άλλων αλλοδαπών και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τα ελληνικά πλοία".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό μπλόκο στη μείωση των οργανικών συνθέσεων(2013-07-11 00:00:00.0)
Αν δεν πληρωθούν ξεκινούν επίσχεση εργασίας(2012-06-01 00:00:00.0)
"Ποια νομοθεσία"!(1998-12-17 00:00:00.0)
Σφραγίδες του Λιμεναρχείου στα χέρια δουλέμπορου!(1997-06-19 00:00:00.0)
"Εδεσε" το πρώτο ανασφάλιστο(1997-04-03 00:00:00.0)
Πριν αλέκτορα φωνήσαι...(1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ