Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ποια νομοθεσία"!

Και νέες προκλήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προς τους άνεργους ναυτεργάτες, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

"Πώς να εφαρμοστεί η νομοθεσία; Το ΥΕΝ πρέπει να έχει ευελιξία, αλλιώς θα δέσουν όλα τα πλοία"!Η φράση με την οποία ομολογείται ευθέως ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να παραβιάζει ακόμα και τους δικούς της νόμους, για να υπηρετήσει ακόμα πιο "ευέλικτα" τους εφοπλιστές, εκστομίστηκε χτες από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο έλεγχος των πλοίων είναι ένα από τα αιτήματα των ναυτεργατών, καθώς οι ναυτολογήσεις που θα γίνουν, για να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις, θα αποτελέσουν για τους ανέργους μια μικρή ανακούφιση. Ομως ο υπουργός έδωσε... ρέστα, όταν συμπλήρωσε: "Το θέμα της ανεργίας είναι γενικότερο. Και εμείς θα θέλαμε να βοηθήσουμε..."!

Οι ναυτεργάτες απαντούν σ' αυτές τις προκλήσεις με ένταση των αγώνων τους. Ετσι, αύριο η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών διοργανώνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Την ερχόμενη Τρίτη, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,διοργανώνεται στις 11 το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας των ανέργων έξω από τον Οίκο Ναύτου.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανέργων αναφέρεται στο πρόγραμμα δράσης της και καταδικάζει τις "υπονομευτικές διασπαστικές προσπάθειες του απερχόμενου προέδρου της Ενωσης Ναυτών Α. Νταλακογιώργου και της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, που ενώ απέχει προκλητικά από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των ανέργων, επιχειρεί να συκοφαντήσει τη δράση της Επιτροπής, να παραπλανήσει και να διασπάσει τους ναυτεργάτες". Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι χρειάζεται προσοχή και αποφασιστική απάντηση από τους ναυτεργάτες, καθώς - όπως διαπιστώνεται από τις ανακοινώσεις της ΠΕΝΕΝ - από τη μια δήθεν κατακρίνεται η αντιναυτεργατική πολιτική και από την άλλη ζητάει από το ΥΕΝ να εφαρμόσει τα αντιναυτεργατικά μέτρα για τη μείωση των Ελλήνων από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων.

Οι ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των ανέργων, καλώντας όλους τους ναυτεργάτες να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών". Τα δύο σωματεία καταδικάζουν τα "διασπαστικά - όπως αναφέρουν - τεχνάσματα του απερχόμενου προέδρου της ΠΕΝΕΝ και της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου". Με τη φωνή του Αντ. Νταλακογιώργου, σημειώνεται, ο οποίος ζητάει την εφαρμογή των αντιναυτεργατικών μέτρων, "ουσιαστικά μιλάει ο Λύρας, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ