Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προεδρείο συναίνεσης στην ΑΔΕΔΥ

Θέλοντας να σηματοδοτήσει τη ριζική αντίθεσή της με τις ηγεσίες που συναπαρτίζουν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΑΚ δε διεκδίκησε αξιώματα στο νέο προεδρείο. "Τριγμοί" στη ΔΑΚΕ Δημοσίου, παραιτήθηκε ο πρόεδρός της. Παιχνίδι "μπαίνω - βγαίνω" από την ΑΠ

Η συγκρότηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής, μετά το 30ό Συνέδριο της Οργάνωσης. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Δημοσίου, Δ. Αγκαβανάκης και Μπ. Βορτελίνος κατέθεσαν γραπτή δήλωση, με την οποία για μια ακόμη φορά, τόνισαν πως η παράταξη δε θα συμμετέχει στο προεδρείο.

Στη δήλωση επισημαίνεται: "Μ' αυτή μας τη στάση θέλουμε να τονίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που συναπαρτίζουν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αφού συνειδητά με απόφασή τους έκαναν στόχο τους τον αντιλαϊκό - αντεργατικό στόχο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ΟΝΕ, τη μήτρα όλων των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών, απεμπολούν τα αιτήματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και εξαντλούν όλη τη δράση τους για τον εξωραϊσμό αυτού του στόχου και για την ενσωμάτωση σ' αυτόν του συνδικαλιστικού κινήματος.

Θέλουμε να επισημάνουμε πως τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που δρουν ως εγκάθετοι στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι άκρως επικίνδυνες και γι' αυτό θα πρέπει άμεσα να παραμεριστούν, να υπερκεραστούν από τη βάση των εργαζομένων.

Θέλουμε τέλος να εκφράσουμε δημιουργικά τη συνείδηση των εργαζομένων και να μετουσιώσουμε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και την ανυποληψία τους προς αυτήν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, σε θετική προοπτική για την αναγέννηση ενός ταξικά προσανατολισμένου συνδικαλιστικού κινήματος, που μέσα από συσπειρώσεις, συντονισμούς, επιτροπές αγώνα σε κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο, θα αντιπαλεύει αποφασιστικά την πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα ανακτά τα χαμένα, θα κατακτά νέα εργασιακά δικαιώματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και θα συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός μετώπου όλων των λαϊκών στρωμάτων που θα οδηγεί σε ριζικές, φιλολαϊκές κοινωνικές αλλαγές.

Παράλληλα με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της δράσης της παράταξής μας προς τη βάση των εργαζομένων, παραμένουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και σε όποια όργανα μας εκλέγουν οι εργαζόμενοι, αξιοποιώντας ακριβώς αυτές τις θέσεις μας για την προώθηση αυτής της τομής που επιχειρούμε στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου.

Γύρω από τη συμμετοχή ή όχι στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ξέσπασε "πόλεμος" στη ΔΑΚΕ, με τον Κ. Κόλια υπερασπιστή της συμμετοχής και τον Π. Βούτο να είναι ενάντιος, υποστηρίζοντας πως πρέπει να φανεί η "διαφορετική αντίληψη της ΔΑΚΕ από την ΠΑΣΚ" και "να μην υποστεί η παράταξη το κόστος απ' την εκτιμώμενη ένταση της κυβερνητικής επίθεσης". Μετά από μαραθώνια "μάχη" στα όργανα της ΔΑΚΕ προχτές το βράδυ και με οριακή διαφορά ψήφων, προκρίθηκε η άποψη Κ. Κόλια. Μετά απ' αυτό ο Π. Βούτος παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΔΑΚΕ Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την Αυτόνομη Παρέμβαση,ο Η. Βρεττάκος εκλέχτηκε αντιπρόεδρος, για να παραιτηθεί αμέσως μετά, για το λόγο ότι η παράταξή του δεν πήρε και δεύτερη θέση στο προεδρείο, τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα. Η θέση του αντιπροέδρου έμεινε κενή και τόσο από πλευράς ΠΑΣΚ, αλλά και ΔΑΚΕ, καταβάλλονταν προσπάθειες για να ανακληθεί η παραίτηση...

Το νέο προεδρείο έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Γ. Κουτσούκος.Αντιπρόεδροι, Κ. Παπαντωνίου, Γ. Αντωνάκος. Γενικός γραμματέας ο Κ. Κόλιας.Αναπληρωτής γραμματέας ο Γ. Νικήτας.Ταμίας ο Θ. Χρονόπουλος και οργαν. γραμματέας ο Σπ. Παπασπύρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ