Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Χτύπημα ιστορικής σημασίας

Του Μανώλη ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ *

Σήμερα Πέμπτη προωθείται από την κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή τροπολογία στο νόμο 2414/96 "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ". Πρόκειται για μια, από τις 136 (!), τροπολογίες που συμπεριλαμβάνονται στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, καταργείται τυπικά και ουσιαστικά η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και συνεπώς όλα τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που εμμένει η κυβέρνηση να μετατρέψει σε ανώνυμες εταιρίες, όπως ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ κλπ. Η τροπολογία αυτή προωθείται από την κυβέρνηση εκβιαστικά, προκειμένου να παρακάμψει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με το οποίο σε μια ΑΕ δεν μπορεί το προσωπικό να έχει την εκ του Συντάγματος κατοχυρωμένη μονιμότητα, ούτε μπορεί να ισχύουν μια σειρά δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα που αφορούν στις μετατάξεις, αποσπάσεις, προαγωγές κλπ. Η κυβέρνηση στην απαράδεκτη αυτή τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται "ιδιωτικού δικαίου" εργαζόμενοι και επιχειρεί, με τη συνδρομή μάλιστα ορισμένων ΜΜΕ, να παραπλανήσει το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο με παραγράφους, όπως "για τα της λύσης της εργασίας θα ισχύει ό,τι και στους δημοσίους υπαλλήλους" και ότι "σε περίπτωση διάλυσης της ΑΕ θα μεταταχθεί το προσωπικό στο δημόσιο".

Θα διατυπώσουμε ορισμένες καίριες παρατηρήσεις επί της τροπολογίας, που δείχνουν την κυβερνητική κοροϊδία και την επιχείρηση απόκρυψης του κύριου, που είναι η κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, παράλληλα με την καταδικαστέα από τους εργαζόμενους κυβερνητική επιλογή ιδιωτικοποίησης των κοινωφελών αυτών ΝΠΔΔ.

  • Οι δημόσιο υπάλληλοι, που εργαζόμαστε σ' αυτά τα ΝΠΔΔ, κατοχυρωνόμαστε από ένα πλέγμα νόμων και διατάξεων, αλλά και από το ίδιο το Σύνταγμα, όσον αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων μας (για τα των μετατάξεων, τη βαθμολογική εξέλιξη και τις προαγωγές, τα μισθολογικά - ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά - εφάπαξ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα κλπ.). Η κυβέρνηση ανατρέπει αυτές τις πολλαπλές κατοχυρώσεις και με μια τροπολογία νόμου διατείνεται ότι μας κατοχυρώνει. Ομως, είναι προφανές ότι πλέον αυτή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλοιώσει προς το χειρότερο την τροπολογία αυτή, με την ψήφιση μια άλλης τροπολογίας (τόσο απλά).
  • Οι εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ, που η κυβέρνηση εμμένει να μετατρέψει σε ΑΕ, ουσιαστικά κάναμε μια εργασιακή επιλογή και μια σύμβαση με το δημόσιο, πριν από 15 - 20 χρόνια οι περισσότεροι και γίναμε δημόσιοι υπάλληλοι, αρκετοί, μάλιστα, με διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ. Πώς είναι δυνατόν να έρχεται τώρα ο εργοδότης, δηλαδή η κυβέρνηση, μονομερώς και εκβιαστικά να μας μετατρέπει σε ιδιωτικούς υπάλληλους και αυτό, όχι λόγω εξάλειψης του αντικειμένου εργασίας το οποίο προσληφθήκαμε να φέρουμε σε πέρας, αλλά διότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να ιδιωτικοποιήσει αυτούς τους δημόσιους και κοινωφελείς οργανισμούς!
  • Το ΣτΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι σε μια ΑΕ δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι με δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα. Συνεπώς, είναι ευκόλως ανατρέψιμες για όποιον προσφύγει στα δικαστήρια όλες οι αναφορές της επίμαχης τροπολογίας, που παραπέμπουν σε δικαιώματα τα οποία ισχύουν για τους δημόσιους υπάλληλους.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ιστορικής σημασίας "χτύπημα" στα δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην επιβολή της μονομερούς κυβερνητικής επιλογής για μετατροπή από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε ιδιωτικούς υπάλληλους. Μετά από όλα αυτά, φαντάζουν πλέον σαν κακόγουστο και σαδιστικό αστείο οι πολύκροτοι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για εισαγωγή στο δημόσιο. Απαιτείται, λοιπόν, με βάση τους αγώνες και τα αιτήματα των Συλλόγων Εργαζομένων ΟΣΚ, ΟΔΔΥ και ΟΚΑΑ, το Κοινοβούλιο να καταψηφίσει την κατάφωρα άδικη και αντεργατική αυτή τροπολογία και να αξιώσει τη διασφάλιση των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτε να πληρώνουν την αντιλαϊκή και αντεθνική κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών.

* Ο Μανώλης Δανδουλάκης είναι γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΣΚ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ