Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Επιτέλους έλεος"!

Με επιστολή της προς τους διευθυντές ειδήσεων των ΜΜΕ, η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα για έλλειψη αντικειμενικότητας, δημοκρατικής ευαισθησίας και σωστής ενημέρωσης σχετικά με την προχτεσινή κινητοποίηση

Για "έλλειψη αντικειμενικότητας, δημοκρατικής ευαισθησίας, σωστής ενημέρωσης, αλλά και αντιστροφή της πραγματικότητας, αποσιώπηση και σε μερικές περιπτώσεις συνειδητή διαστρέβλωση" σε ό,τι αφορά την παρουσίαση των επιτυχημένων συγκεντρώσεων που διοργάνωσαν προχτές οι Απεργιακές Επιτροπές, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, καταγγέλλονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε επιστολή της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής προς τους διευθυντές ειδήσεων των ΜΜΕ.

"Τα δελτία ειδήσεων όλων των βασικών καναλιών - τονίζεται - δεν είδαν και δεν έδειξαν τους πάνω από 7.000 απεργούς που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Αθήνας. Δεν είδαν και δεν έδειξαν την κοινή και συγκροτημένη πορεία των απεργών με τους μαθητές - σπουδαστές. Δεν άκουσαν και δεν είπαν τίποτα από την κεντρική ομιλία, το ψήφισμα, τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας των απεργών με τους υπουργούς. Ολα αυτά δεν άξιζαν 60 δευτερόλεπτα προβολής; Δεν ήταν γεγονότα κοινωνικά; Δεν ενδιαφέρουν μια σημαντική μερίδα τηλεθεατών; Η μήπως πρέπει όλοι να εθιστούμε στο τρίπτυχο "γυμνό - κουτσομπολιό - αίμα"; Τέτοιους τηλεθεατές θέλετε να διαμορφώσετε; Εμείς λέμε σε κάθε περίπτωση όχι".

Σε άλλο σημείο της επιστολής η Επιτροπή σημειώνει ότι "είναι έξω από τα όρια κάθε λογικής η προβολή επί 5 λεπτά σε όλα τα μεγάλα κανάλια της δράσης 15 ατόμων που έσπασαν μια βιτρίνα και οι τίτλοι "Κάηκε η Αθήνα". Φαίνεται ότι στη ζυγαριά της σκοπιμότητας, που ονομάζεται τηλεθέαση, οι 15 βαραίνουν περισσότερο από τις 7.000".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα κρατικά κανάλια, τα οποία "έδωσαν τα "ρέστα" τους στην κατασυκοφάντηση των πρωτοβουλιών μας, της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης".

Τα "πυρά" της Επιτροπής δέχεται και το τμήμα εκείνο του ημερήσιου Τύπου που λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο. Υπογραμμίζεται στην επιστολή: "Ελεος επιτέλους! Μέχρι και την κα Παπαρήγα εμφανίζει εφημερίδα σαν ομιλήτρια στη συγκέντρωση!", ενώ καταγγέλλονται και τα όσα γράφτηκαν περί "καπελώματος των μαθητών", "διασπάσεις" και "κομματικοποιήσεις".

Απαντώντας στα περί "κομματικοποιήσεων", η Επιτροπή τονίζει ότι "τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν ότι η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το ΚΚΕ, με πρόφαση το γεγονός ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν πράγματι πολλά συνδικαλιστικά στελέχη που είναι μέλη του ΚΚΕ. Αν αυτό όμως ήταν το κριτήριο, όφειλαν τα ΜΜΕ να αναφέρουν και τη "σύναξη" που έκαναν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σαν συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού στελέχη αυτών των κομμάτων συνθέτουν τις πλειοψηφίες σ' αυτές τις οργανώσεις".

Στην επιστολή εκφράζεται η άποψη ότι αυτά τα φαινόμενα ούτε τυχαία είναι, ούτε από άγνοια εμφανίζονται, αλλά ότι "συνθέτουν μια "σύγχρονη αντίληψη" για την ενημέρωση, που αντιστρέφει την πραγματικότητα, δίνει γη και ύδωρ στο εύπεπτο θέαμα και ταυτόχρονα στοχεύει στην τεχνητή περιθωριοποίηση του μαζικού κινήματος, των αγώνων του και της συνολικότερης δράσης του".

Καταλήγοντας και αφού επισημαίνεται ότι τα γεγονότα δεν τελειώνουν με τη χτεσινή απεργία, αλλά σύντομα θα εξελιχθούν και καινούρια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η Επιτροπή ζητά συνάντηση από τους διευθυντές ειδήσεων προκειμένου να τους εκθέσει πιο ολοκληρωμένα τις παρατηρήσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ